Jajka po turecku, czyli tak zwane Ciblir, to nic innego jak jajka w koszulkach ułożone na kołderce z gęstego czosnkowego jogurtu, polane masełkiem z papryką lub chili i posypane świeżymi ziołami. Całość podana w towarzystwie grzanek, jest przepyszną propozycją śniadaniową, którą wiele osób polubi i będzie często przygotowywać.
Tak przygotowana jajecznica jest delikatna, kremowa, jednocześnie jednak też wyrazista. Pięknie się prezentuje na talerzu, a jeszcze lepiej smakuje.
Zobacz inne przepisy na śniadania – tutaj.
Jajka po turecku
Jajka po turecku – składniki na dwie porcje:
- 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- duży ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 3 łyżki masła
- papryka słodka w proszku – 1 łyżeczka (można dodać szczyptę chili)
- kilka gałązek natki pietruszki
- 500 ml wody połączonej z dwiema łyżkami octu 10%.
Jajka po turecku – wykonanie:
Ząbek czosnku obrać i bardzo drobno go posiekać, lub przecisnąć przez praskę. Dołożyć do jogurtu greckiego, doprawić solą oraz pieprzem i połączyć ze sobą. Jogurt wyłożyć na dwa talerzyki (rozsmarować go na nich).
Wodę 500 ml wraz z dwiema łyżkami octu zagotować. Łyżką zamieszać wrzątek, wprawiając go w wirowy ruch. Wybić do wody jajko, trzymając je nisko nad powierzchnią, aby się nie rozlało. Gotować 3 minuty, aby jajko było ze ściętym białkiem, ale luźnym żółtkiem. Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć na chwilkę do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania. Odłożyć na ręcznik papierowy, by oddało nadmiar wody. Powtórzyć całość, by ugotować drugie jajko.
W tym czasie na pełni rozgrzać masło, dołożyć do niego paprykę w proszku i połączyć.
Pietruszkę posiekać.
Na kołderce z jogurtu ułożyć jajko, polać całość masłem i posypać natką pietruszki. Jajka po turecku podawać od razu, najlepiej z gorącymi grzankami.
Smacznego!
Lena Gotuje
28 stycznia, 2020 @ 3:44 pm
Wyglądają bardzo apetycznie 🙂
zafascynowane
3 lutego, 2020 @ 6:45 pm
Same pyszności:)
Cafe Silesia
25 lutego, 2020 @ 8:15 pm
Przepięknie prezentują się Twoje potrawy!