Skip to content

Jak ugotować pyszny kapuśniak? Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty i z wędzonymi żeberkami.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Kapuśniak z kiszonej kapusty i z wędzonymi żeberkami to pozycja, która gościła w kuchni mojej Mamy, odkąd sięgam pamięcią. Każdej jesieni (i jest tak też w tym roku), Mama kisi najlepszą kapustę, jaką można zjeść. Cieszymy się nią w Boże Narodzenie albo przygotowując bigos. Jednak nigdy nie może zabraknąć przepysznej zupy z jej udziałem. Bo to nie tylko wspaniały smak dzieciństwa, ale i pożywny, przepyszny obiad.  Za to Tata, człowiek, który we wojsku spędził kilka lat, wniósł do domu przyzwyczajenie, że kapuśniak, tak jak i grochówka, musi być ugotowany na wędzonych żeberkach. Tak przygotowaną zupę, wypracowana przez moich Rodziców, nauczyłam się i ja gotować, i przyznam, że żaden kapuśniak nie smakuje mi tak dobrze. I to nie chodzi o smaki wyniesione z domu. Wędzonka naprawdę daje bardzo dużo, chociaż nie wszędzie pasuje. Tutaj zdecydowanie podnosi smak potrawy.
Jak ugotować kapuśniak?
Jak ugotować pyszny kapuśniak? Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty i z wędzonymi żeberkami.
Przepis na 6 porcji

Kapuśniak – Składniki:

  • 3 litry wody
  • 70 dag wędzonych żeberek
  • 3 duże ziemniaki
  • 3 marchewki
  • nieduża pietruszka
  • plaster korzenia selera
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • łyżka majeranku
  • sól i pieprz
  • 500 g kiszonej kapusty
  • kilka suszonych grzybków.

Kapuśniak – Wykonanie:

W garnku zagotować wodę. Dodać podzielone na mniejsze części żeberka, sól, pieprz, liść laurowy, wypłukane grzyby i gotować około 20 minut.
W tym czasie przygotować warzywa: obrać jarzyny, a następnie pokroić w kostkę. Dodać do zupy, zagotować i gotować przez kilka minut.
Następnie posiekać kapustę i jeżeli jest bardzo mocno kwaśna, należy ją przepłukać. Następnie dodać do garnka. Całość gotować jeszcze około 20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawić do smaku w razie konieczności.
Wyłączyć palnik i wyjąć mięso. Obrać je od kości i posiekać drobno, po czym ułożyć na talerzach i zalać kapuśniakiem.
To wszystko :). Niektórzy robią jeszcze zasmażkę, jednak tutaj, w tym przepisie, nie jest konieczna.
Smacznego!

 

Kapuśniak na wędzonce

4 komentarze

  1. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 9:56 am

    Mega apetycznie wygląda. Aż nabrałam ochoty na kapusniaczek ☺ jutro będzie na obiad!

    Reply

  2. Anonimowy
    28 listopada, 2017 @ 1:46 pm

    Mega apetycznie wygląda. Aż nabrałam ochoty na kapusniaczek ☺ jutro będzie na obiad!

    Reply

  3. Anna Maciejewska
    17 kwietnia, 2018 @ 11:57 am

    Zrobiłam. Pyszny! Polecam ten przepis innym 🙂

    Reply

  4. Anna Maciejewska
    30 listopada, 2017 @ 4:55 pm

    Zrobiłam. Pyszny! Polecam ten przepis innym 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *