Wigilijny bigos – kapusta z suszonymi grzybami i grochem łuskanym, to danie, które najbardziej kojarzy mi się z Wigilią. Intensywny zapach suszonych grzybów pachnących lasem, kapusty i grochu roznosi się w ten ważny dzień, bardziej niż zapach wypieków czy innych potraw świątecznych. Nie może go zabraknąć.
Z utęsknieniem odliczam już dni, nie mogąc się doczekać rodzinnej atmosfery, dzieci wypatrujących Świętego, zapachów pełnych radości… Też tak macie?
Wigilijny bigos. Kapusta z suszonymi grzybami i grochem łuskanym.
Wigilijny bigos składniki:
- 1 główka świeżej kapusty białej
- 2 szklanki suszonych grzybów leśnych
- 200 g grochu łuskanego
- sól
- pieprz ziołowy.
Wigilijny bigos wykonanie:
Grzyby zalać na noc, by nasiąknęły wodą.
Następnego dnia ugotować grzyby z dodatkiem soli do miękkości. Odcedzić, wywar zostawić. Przestygnięte posiekać na drobniejsze kawałki.
Groch posolić, także ugotować do miękkości (około 60 minut), odcedzić.
Kapustę poszatkować drobno, włożyć do garnka wraz z odrobiną soli i pieprzem, dolać wodę z grzybów i nieco przegotowanej wody. Gotować do miękkości, odcedzić zostawiając nieco wody.
Na koniec połączyć ze sobą wszystkie składniki, wstawić na palnik, doprowadzić do zagotowania. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
To wszystko 🙂
Tak przygotowany wigilijny bigos, czyli kapusta z suszonymi grzybami i grochem łuskanym to receptura, która jest powielana w naszej rodzinie z roku na rok od pokoleń, a jednocześnie jest to jedno z najłatwiejszych dań wigilijnych.
Smacznego!