Skip to content

Świąteczna kaczka z pomarańczami faszerowana piernikami.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Kaczka od zawsze kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Zwłaszcza ta kaczka, którą zajadamy w towarzystwie pomarańczy. Od niedawna wchodzi do mody trend świąteczny, pochodzący prawdopodobnie z gór, gdzie drób faszerujemy piernikami. Spotkać można przepis na indyka, czy kurczaka, ale jak dotąd nie natknęłam się na kaczkę. A osobiście uważam, że kaczka z pomarańczami idealnie nadaje się, by dołożyć do niej pierniki. Tak więc przetestowałam pomysł i jestem bardzo mile zaskoczona. Całość jest bardzo odświętna, chociaż tak naprawdę banalnie prosta i w zasadzie z tak przygotowaną kaczką poradzi sobie każdy. Danie jest bardzo aromatyczne dzięki pomarańczom i o lekkim korzennym smaku – nie myślcie, że pierniki zepsują smak kaczki, o nie! One podniosą jej smak w bardzo subtelny sposób. To słodko-wytrawne danie warto wykonać 25 grudnia, by zaskoczyć zgromadzoną rodzinę. Polecam! 
świąteczna kaczka
Świąteczna kaczka z pomarańczami faszerowana piernikami.

Składniki:

Sprawiona kaczka o wadze około 2 kg,
100 g pierników (najlepsze będą te bez glazury lub z cienką ich warstwą, ewentualnie ciastka korzenne),
łyżka miodu,
łyżka sosu sojowego,
nieduży kawałek imbiru (2 cm),
kilka gwiazdek anyżu,
sól,
pieprz,
3 pomarańcze.
Wykonanie:

Kaczkę posypać solą i pieprzem zewnątrz i wewnątrz. Miód i sos sojowy połączyć, a następnie wetrzeć w drób. Odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.  
Tak przygotowaną wstępnie kaczkę nafaszerować piernikami. W tym celu połączyć: rozdrobnione pierniki, jedną obraną i rozdrobnioną pomarańczę, anyż oraz imbir. Farsz wsunąć w środek kaczki, a fałd skórny zaszyć nićmi. 
Wycisnąć sok z jednej pomarańczy, a drugą pokroić w cienkie plasterki. 
Kaczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym grzbietem do góry, wylać na nią połowę soku, przykryć i piec przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie kaczkę obrócić, polać pozostałym sokiem, oraz wytopionym tłuszczem i piec kolejną 1 godzinę. Odkryć, ułożyć pomarańcze i zapiekać jeszcze 30 minut bez przykrycia. 
Tak przygotowana sztuka jest bardzo miękka, wręcz rozpływająca się w ustach. Zadowoli pięknym aromatem i szlachetnym smakiem. 
SMACZNEGO 🙂
świąteczna kaczka z pomaranczami

2 komentarze

  1. Centrum Pożyczek 360
    17 kwietnia, 2018 @ 9:55 am

    Doskonale wygląda ta kaczka, akurat powoli przymierzam się do zrobienia swojej 🙂 Dzięki za podrzucenie przepisu, pozdrawiam

    Reply

  2. Centrum Pożyczek 360
    6 grudnia, 2017 @ 4:46 pm

    Doskonale wygląda ta kaczka, akurat powoli przymierzam się do zrobienia swojej 🙂 Dzięki za podrzucenie przepisu, pozdrawiam

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.