Pasta z makreli wędzonej z dodatkiem serka ziołowego, świeżego ogórka, kukurydzy. Delikatna, chociaż wyrazista. Bardzo fajna do smarowania pieczywa, ale też do faszerowania jajek (wtedy pomijamy w składzie jajka). Taka pasta jest szybka w wykonaniu i zapewne posmakuje każdemu, kto uwielbia wędzone ryby. Często przygotowuję ją bardziej na ostro, z dodatkiem kiszonego zamiast zielonego ogórka, a zamiast szczypiorku dodają czerwoną cebulę. Pomijam wtedy kukurydzę. Polecam modyfikować przepis wedle uznania. Tutaj można pobawić się smakami.
Pasta z makreli
Pasta z makreli – składniki:
- 1 sztuka wędzonej makreli
- pół zielonego ogórka
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- opakowanie serka ziołowego kanapkowego 150g
- 2 jajka
- łyżka siekanego szczypiorku
- łyżka majonezu lub gęstego jogurtu
- sól i pieprz.
Pasta z makreli – wykonanie:
- Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić na drobno.
- Makrele oddzielić od ości, rozdrobnić.
- Ogórka obrać i pokroić w drobniutką kostkę.
- Szczypior posiekać.
- Wszystkie składniki na pastę umieścić w naczyniu i połączyć ze sobą. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą.
Smacznego!
Zobacz także:
Rogale z makiem – śniadaniowe, mięciutkie
Iza
28 listopada, 2020 @ 8:42 am
Z dodatkiem serka jeszcze nie robiłam, następnym razem spróbuję 🙂