Skip to content

Pasta z makreli wędzonej

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Pasta z makreli wędzonej z dodatkiem serka ziołowego, świeżego ogórka, kukurydzy. Delikatna, chociaż wyrazista. Bardzo fajna do smarowania pieczywa, ale też do faszerowania jajek (wtedy pomijamy w składzie jajka). Taka pasta jest szybka w wykonaniu i zapewne posmakuje każdemu, kto uwielbia wędzone ryby. Często przygotowuję ją bardziej na ostro, z dodatkiem kiszonego zamiast zielonego ogórka, a zamiast szczypiorku dodają czerwoną cebulę. Pomijam wtedy kukurydzę.  Polecam modyfikować przepis wedle uznania. Tutaj można pobawić się smakami.

pasta z makreli wędzonej

Pasta z makreli


Pasta z makreli – składniki:

  • 1 sztuka wędzonej makreli
  • pół zielonego ogórka
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • opakowanie serka ziołowego kanapkowego 150g
  • 2 jajka
  • łyżka siekanego szczypiorku
  • łyżka majonezu lub gęstego jogurtu
  • sól i pieprz.

Pasta z makreli – wykonanie:

  1. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić na drobno.
  2. Makrele oddzielić od ości, rozdrobnić.
  3. Ogórka obrać i pokroić w drobniutką kostkę.
  4. Szczypior posiekać.
  5. Wszystkie składniki na pastę umieścić w naczyniu i połączyć ze sobą. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą.

Smacznego!

 

Zobacz także:

Bułki pszenne

Domowe bułki do hotdogów

Rogale z makiem – śniadaniowe, mięciutkie

Jajka po turecku

Pasta do kanapek z szynką 

pasta z makreli

 

1 Comment

  1. Iza
    28 listopada, 2020 @ 8:42 am

    Z dodatkiem serka jeszcze nie robiłam, następnym razem spróbuję 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *