Szarlotka sypana uwiodła mnie już kilka lat temu. Każdej jesieni przygotowuję ją nawet kilka razy i to aż dziwne, że nie pojawiła się jeszcze ba blogu. Chyba zawsze znika, zanim mam okazję chwycić aparat w dłonie. Ten przepis jest naprawdę banalny. Składniki na ciasto to: mąka, cukier i kasza manna połączone ze sobą (wraz z dodatkami) przy czym ciasta nie wyrabiamy, tylko wsypujemy te suche składniki do wnętrza np. tortownicy naprzemiennie z wilgotnymi jabłkami. Wierzch posypujemy tartym masłem. I w taki oto prosty sposób otrzymujemy szarlotkę, która wymaga pracy jedynie przy tarciu. Całość podczas pieczenia nasiąka i wypieka do idealnej konsystencji.
Polecam Wam bardzo gorąco – to ciasto jest nie do zepsucia. Każdy sobie z nim poradzi.
Szarlotka sypana
Szarlotka sypana – składniki tortownicę 22-24 cm:
- 8 soczystych jabłek
- 1 płaska łyżka cynamonu
- 1 szklanka mąki pszennej (można użyć mąki orzechowej, migdałowej)
- 1 szklanka kaszy manny
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g masła.
Szarlotka sypana – wykonanie:
- Masło zamrozić.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
- Do miski wsypać wszystkie suche składniki, czyli: mąkę, cukier, kaszę, proszek do pieczenia i połączyć ze sobą.
- Masło zetrzeć na tarce. Jeżeli zapomniałeś je zamrozić, możesz pokroić w bardzo cienkie plasterki.
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wysypać 1/3 połączonych ze sobą suchych składników i wyrównać. Następnie równo wyłożyć na nie połowę tartych jabłek. Znów przesypać 1/3 częścią suchych składników i wyłożyć na nie jabłka. Wietrz posypać ostatnią suchą warstwą. Wierzch oprószyć tartym masłem.
- Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 60 minut.
- Ciasto pozostawić do przestygnięcia.
Smacznego!
Zobacz także inne moje przepisy z jabłkami:
Szarlotka bez pieczenia ze świeżymi jabłkami i bitą śmietaną
Pudding zapiekany z jabłkami i cynamonem
Biszkoptowe rogaliki z jabłkami
Świąteczna szarlotka z piernikami
Renata
29 listopada, 2020 @ 7:25 pm
Dawno nie było u mnie szarlotki. Chętnie zrobię taką 🙂