Skip to content

Szarlotka sypana – czyli najprostsze ciasto jabłkowe

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Szarlotka sypana uwiodła mnie już kilka lat temu. Każdej jesieni przygotowuję ją nawet kilka razy i to aż dziwne, że nie pojawiła się jeszcze ba blogu. Chyba zawsze znika, zanim mam okazję chwycić aparat w dłonie. Ten przepis jest naprawdę banalny. Składniki na ciasto to: mąka, cukier i kasza manna połączone ze sobą (wraz z dodatkami) przy czym ciasta nie wyrabiamy, tylko wsypujemy te suche składniki do wnętrza np. tortownicy naprzemiennie z wilgotnymi jabłkami. Wierzch posypujemy tartym masłem. I w taki oto prosty sposób otrzymujemy szarlotkę, która wymaga pracy jedynie przy tarciu. Całość podczas pieczenia nasiąka i wypieka do idealnej konsystencji.

Polecam Wam bardzo gorąco – to ciasto jest nie do zepsucia. Każdy sobie z nim poradzi.

szarlotka sypana

Szarlotka sypana


Szarlotka sypana – składniki tortownicę 22-24 cm:

  • 8 soczystych jabłek
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 1 szklanka mąki pszennej (można użyć mąki orzechowej, migdałowej)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła.

 

Szarlotka sypana – wykonanie:

  1. Masło zamrozić.
  2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
  3. Do miski wsypać wszystkie suche składniki, czyli: mąkę, cukier, kaszę, proszek do pieczenia i połączyć ze sobą.
  4. Masło zetrzeć na tarce. Jeżeli zapomniałeś je zamrozić, możesz pokroić w bardzo cienkie plasterki.
  5. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wysypać 1/3 połączonych ze sobą suchych składników i wyrównać. Następnie równo wyłożyć na nie połowę tartych jabłek. Znów przesypać 1/3 częścią suchych składników i wyłożyć na nie jabłka. Wietrz posypać ostatnią suchą warstwą. Wierzch oprószyć tartym masłem.
  6. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 60 minut.
  7. Ciasto pozostawić do przestygnięcia.

Smacznego!

Zobacz także inne moje przepisy z jabłkami:

Szarlotka bez pieczenia ze świeżymi jabłkami i bitą śmietaną 

Pudding zapiekany z jabłkami i cynamonem

Biszkoptowe rogaliki z jabłkami 

Szarlotka japońska 

Tatar ze śledzia z jabłkiem 

Świąteczna szarlotka z piernikami 

Ryż zapiekany z jabłkiem pod budyniem

Amerykańska szarlotka 

Krokiety z jabłkiem 

Szarlotka z kratką 

szarlotka sypana

1 Comment

  1. Renata
    29 listopada, 2020 @ 7:25 pm

    Dawno nie było u mnie szarlotki. Chętnie zrobię taką 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *