Szarlotka bez pieczenia ze świeżymi jabłkami i bitą śmietaną to propozycja dla tych, którzy chcą cieszyć się surowym smakiem wybornych, pierwszych tego lata jabłek w tego rodzaju deserze. Jest to druga propozycja na tego typu ciasto bez pieczenia i mam nadzieję, że spodoba się Wam równie mocno, jak poprzednia szarlotka z mascarpone.
Idealna do mocnej, esencjonalnej kawy.
Na nasączonych kawą biszkoptach i masie karmelowej znajdziemy kwaskowe jabłka i galaretkę, które fajnie kontrastują smakiem. Dopełnieniem całości jest tutaj pianka z bitej śmietany, która fenomenalnie podnosi smak całości. Ci, którzy liczą kalorie, mogą użyć jogurtu zamiast pełnej śmietany, co sprawi, że ciasto będzie troszkę lżejsze.
Szarlotka bez pieczenia ze świeżymi jabłkami i bitą śmietaną.
Składniki na tortownice 24 cm:
- 100 g biszkoptów okrągłych
- 100 ml espresso lub dobrej kawy rozpuszczalnej
- 200 g masy kajmakowej
- 1 galaretka zielona np. agrestowa
- 5 dużych kwaskowych jabłek
- 250 ml śmietany 36%
- cukier puder według uznania
- 3 łyżeczki żelatyny przygotowane w 50 ml wg instrukcji na opakowaniu
Wykonanie:
Biszkopty nasączyć kawą i wyłożyć na spód foremki. Posmarować masą kajmakową, tak by wyrównać spód.
Galaretkę przygotować wg opisu na opakowaniu (ze względu na porę roku można zmniejszyć o pół szklanki proporcję wody). Gdy zacznie tężeć (ważne! inaczej przecieknie przez spód formy), jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę, dodając szybko do galaretki. Masę wyłożyć na spód i wstawić do lodówki.
Kremówkę ubić na sztywno, posłodzić cukrem pudrem według uznania, dodać stopniowo tężejącą żelatynę i wyłożyć na galaretkę.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Majka
17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am
Ależ smakowicie wygląda to ciacho 🙂 Mam na nie ochotę 🙂
Majka
7 sierpnia, 2017 @ 11:11 am
Ależ smakowicie wygląda to ciacho 🙂 Mam na nie ochotę 🙂
Ada
17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am
Doprawdy genialna jest ta szarlotka, dzisiaj sobie zafundowałam taką. Mniam, mega przepis!
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:01 am
Cieszę się, że przypadła do smaku 🙂 i dziękuję za komentarz.
Ada
12 sierpnia, 2017 @ 4:57 pm
Doprawdy genialna jest ta szarlotka, dzisiaj sobie zafundowałam taką. Mniam, mega przepis!
Katarzyna Rzepecka
12 sierpnia, 2017 @ 8:41 pm
Cieszę się, że przypadła do smaku 🙂 i dziękuję za komentarz.
ruda806
23 sierpnia, 2020 @ 11:30 am
Szkoda, że nie da się wrzucić zdjęcia bo pokazałabym mój niewypał xD masa kajmakowa się rozpłynęła a śmietanka ma wysokość 1 cm. Połączenie smaków też mnie nie zachwyciło