Fit sernik z białego sera to propozycja dla tych, którzy starają się zdrowiej odżywiać i wykluczają ze swojej diety uzależniający cukier. Oczywiście sernik słodzimy, ale nie cukrem białym, tylko zamiennikami np. ksylitolem, stewią. Całość pomimo tego wychodzi bardzo puszysta, wilgotna. To taki sernik z rzędu tych babcinych niczym dobry polski wypiek. Minimum składników, maksimum pełnego serowego smaku. Idealny jako przekąska, czy dodatek do ulubionej kawy, kiedy goście u progu. Owoce dodajemy według uznania, mogą być także mrożone, a można obejść się także bez nich.
Łatwy fit sernik pieczony z białego sera. Puszysty, wilgotny i niczym od babci.
Składniki na tortownicę 26 cm:
- 1 kg białego sera (może być niskotłuszczowy) zmielonego trzy razy*
- 250 ml mleka 2 – 3,2 %
- 2 proszki budyniowe o smaku waniliowym bez cukru
- 5 jaj
- słodzik rozkruszony, stevia itp. zamiast cukru (cukier też można użyć ;))
- szklanka ulubionych owoców, np. borówka amerykańska, maliny.
*można użyć serka z wiaderka, musi to być jednak ser bardzo dobrej jakości np. Mój Ulubiony.
Wykonanie:
W misie miksera umieścić ser, mleko, żółtka, proszki budyniowe i zmiksować na gładką masę. W drugim naczyniu ubić na sztywno białka. Obie masy delikatnie, za pomocą łyżki wymieszać i dosłodzić do smaku.
Sernik wlać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, posypać owocami i wsunąć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec około 50 minut za złoty kolor. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Sernik może mocno pójść w górę, a po uchyleniu nieco opaść. To normalne.
Polecam! I życzę smacznego 🙂
Unknown
17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am
Ile tego słodzika albo cukru??? Bo nie jest podane…
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:00 am
Najlepiej posłodzić według uznania.
Nie każdy lubi intensywnie słodkie ciasta, tak jak ja 🙂
Pozdrawiam ciepło,
Unknown
16 października, 2017 @ 3:44 am
Ile tego słodzika albo cukru??? Bo nie jest podane…
Katarzyna Rzepecka
16 października, 2017 @ 7:15 am
Najlepiej posłodzić według uznania.
Nie każdy lubi intensywnie słodkie ciasta, tak jak ja 🙂
Pozdrawiam ciepło,
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am
Bardzo smaczny sernik, jednak trochę się rozpada i ciężko go nałożyć w całości. Być może wina sera, ale i tak wychodzi przesmaczny.
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:00 am
Jeżeli był użyty białe ser sobie mielony, to nie powinno być problemu. Może zbyt krótki czas pieczenia?
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂
Anonimowy
30 października, 2017 @ 12:31 pm
Bardzo smaczny sernik, jednak trochę się rozpada i ciężko go nałożyć w całości. Być może wina sera, ale i tak wychodzi przesmaczny.
Katarzyna Rzepecka
30 października, 2017 @ 12:51 pm
Jeżeli był użyty białe ser sobie mielony, to nie powinno być problemu. Może zbyt krótki czas pieczenia?
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂
Hanna zabłocka
17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am
Jakie mleko? Czy może być roślinne?
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am
Ja używam pelnotlustego. Mleko roslinne także nadaje się do pieczenia, więc nie powinno być żadnego problemu ☺ Pozdrawiam ciepło,
Hanna zabłocka
16 listopada, 2017 @ 8:34 am
Jakie mleko? Czy może być roślinne?
Katarzyna Rzepecka
16 listopada, 2017 @ 8:48 am
Ja używam pelnotlustego. Mleko roslinne także nadaje się do pieczenia, więc nie powinno być żadnego problemu ☺ Pozdrawiam ciepło,
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 12:00 pm
Czy piekarnik nastawiony na termoobieg, czy tylko grzanie góra dół?
Anonimowy
9 stycznia, 2018 @ 1:58 pm
Czy piekarnik nastawiony na termoobieg, czy tylko grzanie góra dół?
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am
Termoobieg:-)
Katarzyna Rzepecka
10 stycznia, 2018 @ 9:56 am
Termoobieg:-)
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am
A mi nie wyszedł 😣 strasznie mokry się zrobił i nie dało ske go nawet pokroić, a robiłam wg przepisu.
Aga
27 sierpnia, 2019 @ 7:26 am
Czy to wyjdzie bez termobiegu?
Katarzyna Rzepecka
27 sierpnia, 2019 @ 7:31 am
Też wyjdzie, ale można podtrzymać chwilę dłużej w piekarniku.
Anonimowy
11 lutego, 2018 @ 6:59 am
A mi nie wyszedł ? strasznie mokry się zrobił i nie dało ske go nawet pokroić, a robiłam wg przepisu.
Aleksandra
17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am
Czy owoce mogą być mrożone? Czy trzeba je rozmrozić wpierw?
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:00 am
Nie trzeba rozmrazac. Pozdrawiam ☺
Aleksandra
30 marca, 2018 @ 11:31 am
Czy owoce mogą być mrożone? Czy trzeba je rozmrozić wpierw?
Katarzyna Rzepecka
30 marca, 2018 @ 11:48 am
Nie trzeba rozmrazac. Pozdrawiam ☺
Martyna
6 października, 2018 @ 1:00 pm
Mi tez nie wyszedł. Opadł od razu, nie jest podane w przepisie czy termoobieg czy konwencjonalne pieczenie- musiałam dopiekac, bo nie dość ze opadł to wylewało sie ciasto. Robiłam Wgl przepisu.
Katarzyna Rzepecka
6 października, 2018 @ 1:38 pm
Warto czytać komentarze innych, czasem są w nich odpowiedzi. Nie wiem dlaczego po ponad 50 minutach sernik był lejacy. Czy to był napewno sobie zmielony ser? To aż niemożliwe przy tych proporcjach.
Ania B
7 listopada, 2018 @ 12:07 pm
Witam
Czy zamiast owoców moze być mus z mango ?
Katarzyna Rzepecka
7 listopada, 2018 @ 1:58 pm
Nie robiłam nigdy z musem, ale myślę, że kiedy się to położy na wierch to też powinno być pysznie.
Ja
25 grudnia, 2018 @ 9:14 pm
Ciasto wyszło puszyste i wilgotne, wszystko zrobione tak jak w przepisie… a po 24 godzinach sernik zaczął pleśnieć od dołu. Był trzymany w chłodnym miejscu, wszystkie składniki były świeże. Co mogło być tego przyczyna?????
Katarzyna Rzepecka
26 grudnia, 2018 @ 1:20 pm
Nie mam pojęcia ? czy możliwe jest aby były to tylko przebarwienia od blaszki?
trener personalny
30 marca, 2019 @ 10:50 am
Przepyszne 🙂 Jak tylko znajdę chwilkę to upiekę. Zamiast stewii używam etyrolu albo ksylitolu, stewia ma posmak którego nie lubię. Pozdrawiam cieplutko 🙂
Sylwia
17 kwietnia, 2019 @ 6:14 pm
Czy ser mój ulubiony muszę jeszcze modlić czy w takiej formie w jakiej jest użyć ??
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2019 @ 7:09 pm
Nie trzeba mielic:)
Zanzas
2 listopada, 2019 @ 8:27 pm
Witam 🙂 Bardzo proszę o informację te proszki budyniowe to jakiej gramatury mają być? 🙂 Pozdrawiam! ❤️
Katarzyna Rzepecka
6 listopada, 2019 @ 6:52 am
Standardowe – około 30 g
Monika
16 grudnia, 2019 @ 11:06 am
Jajka L czy M
Katarzyna Rzepecka
16 grudnia, 2019 @ 11:33 am
Ja zawsze używam wiejskich a one są duże:) więc raczej L.
Domi
25 maja, 2020 @ 9:33 pm
Super przepis! Dzisiaj rano upiekłam serniczek z jagodami mrożonymi. Wyszedł bardzo smaczny.
Aga
25 grudnia, 2020 @ 3:51 pm
Ja zrobilam z połowy porcji, z bakaliami i erytrytolem zamiast cukru.
Ciasto przed upieczeniem było bardzo płynne, bałam się że nie wyjdzie. Jednak wyszedł wilgotny i pyszny, wszyscy się zajadają, nie tylko ci co dbają o sylwetkę.
Dzięki za super przepis