Drożdżówki jogurtowe z serem i jagodami to tak naprawdę żadna nowość na blogu. To znaczy – samo ciasto nowością nie jest, bo poznaliście je już tutaj. Natomiast zmieniły się nieco dodatki, a zwłaszcza forma wypiekania, a także jego czas. Mamy sezon na jagody, więc trzeba to uczcić wspaniałym, pachnącym, pulchnym i wilgotnym wypiekiem, który fenomenalnie uzupełni szklanka świeżego, jeszcze ciepłego mleka, takiego prosto od krowy 😉 Rany, jak ja je uwielbiam, aż nadto, chociaż odradza się spożywania mleka zwłaszcza przed pasteryzacją, na surowo. Jednak takie mleko piliśmy w dzieciństwie, jako dzieci rolników, którzy żyli ze sprzedaży krów, mleka i upraw ziemi. Połączenie drożdżowych jagodzianek z mlekiem, to smak mojego dzieciństwa. Pachnie beztroską i latem, a smakuje zawsze wybornie. Chociaż, szczerze? Świeże mleko czasem i na wsi w dzisiejszych czasach jest ciężko kupić. Dlatego tym bardziej doceniam jego smak.
Wracając do samego ciasta.
Naprawdę bardzo polecam przepis na ten drożdżowy wypiek, bo odkąd pierwszy raz go upiekłam, wracam do niego często. Za każdym, za KAŻDYM razem wychodzi, zawsze jest wilgotny i nie staje się suchy nawet na następny dzień. Po prostu jest rewelacyjny. Pozwalam sobie na większe ilości składników, bo wiem, że nawet jeżeli w pierwszy dzień drożdżówki nie zostaną zjedzone, to będą równie smaczne dnia kolejnego i z pewnością się nie zmarnują.
Drożdżówki jogurtowe z serem i jagodami. Jagodzianki inaczej.
Składniki na 10 sztuk.
Rozczyn:
- 30 g świeżych drożdży
- 100 g jogurtu naturalnego
- łyżka mąki
- łyżka cukru
Składniki umieszczamy w naczyniu, mieszamy ze sobą i zostawiamy na 10 minut do poruszania.
Ciasto właściwe:
- 2 jajka
- 200 g jogurtu naturalnego
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 100 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
- pół szklanki cukru
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
Wszystkie składniki dokładamy do zaczynu i łączymy ze sobą. Ugniatamy przez kilka minut, by masa stała się jednolita i błyszcząca. Pozostawiamy na pół godziny po podrośnięcia.
Pozostałe składniki:
- kubek jagód
- 400 g białego sera dobrej jakości, może być mielony
- 2 jajka
- cukier z prawdziwą wanilią
- cukier według uznania (lub inna substancja słodząca)
- cukier puder do oprószenia
Ser, jajka, cukier z prawdziwą wanilią i cukier miksujemy na gładką, jednolitą masę.
Ciasto przegniatamy jeszcze raz, by usunąć nadmiar gazu i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 1-1,5 cm. Na wierzch nakładamy warstwę sera i obsypujemy obficie jagodami.
Ciasto zawijamy – jeden brzeg do środka i drugi kładziemy na niego, tak, że farsz mamy zamknięty w środku, niczym w ślimaczku.
Wałek ciasta kroimy na kawałki o szerokości 4-5 cm, a następnie każdy kawałek skręcamy łapiąc za jeden z końców.
Tak przygotowane drożdżówki kładziemy na papier do pieczenia i wstawiamy do pieca (170 stopni) na 25 – 30 minut. Drożdżówki są gotowe, kiedy ładnie się zarumienią.
Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!