Skip to content

Szarlotka z karmelem, rodzynkami i kratką.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Szarlotka z kratką. Proste ciasto, które wygląda fenomenalnie, przez co może sprawiać wrażenie trudnego. Wcale jednak trudne nie jest, a za to bardzo pyszne, zwłaszcza jeżeli jabłka przesmażymy z karmelizowanym cukrem i uzupełnimy w dodatek rodzynek. Najlepsze tutaj będą kwaskowe owoce, które idealnie się uzupełnią ze słodyczą karmelu.  A teraz, późnym latem, mamy takie pyszne jabłka, które wręcz pachną z daleka!
Przepis trafia na listę moich ulubionych i wiem, że wrócę do niego nie raz, bo oprócz tego, że udało mi się połączyć smaki w ciekawy sposób, to jabłecznik jest nie tylko ładny, ale też po prostu wygodny. Co to znaczy? Wygodne ciasto to dla mnie takie które: łatwo się przechowuje, dobrze się kroi, można mrozić, idealny na imprezy szkolne dla dzieciaków = czyli zawiera wszystkie cechy, które w cieście sobie cenię najbardziej.
Szarlotka z karmelem, rodzynkami i kratką.
Składniki na tortownicę 22-24 cm.
  • 10 kwaskowych jabłek średniej wielkości
  • 1 jajo
  • 150 g masła + łyżka masła
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżka bułki tartej
  • cukier – kilka łyżek (wyjaśnię w opisie)
  • wrzątek – kilka łyżek
  • 1 łyżka cynamonu – nie jest to konieczne (niektórzy nie lubią)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 100 g rodzynek
  • cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Żółtko oddzielić od białka.
W naczyniu umieścić mąkę, masło, żółtko, szczyptę soli, łyżkę jogurtu i szybko zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie, dodać jeszcze odrobinę jogurtu. Masę podzielić na dwie części – jedną w ilości 75% a drugą 25%. Tę większą część wyłożyć na spod i boki tortownicy, natomiast mniejszą zawinąć w folię i wstawić (obie) do lodówki na czas przygotowywania jabłek.
Jabłka obrać ze skórki, przekroić na 8 części, usunąć gniazda nasienne. Rodzynki przelać gorącą wodą.
Na dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką wsypać cukier – tyle, by zakrył dno (około 2 mm warstwa). Podgrzewać go na niedużym ogniu, aż się rozpuści i zacznie brązowieć. Gdy jest już w ładnym karmelowym kolorze, dodać odrobinę wody – dosłownie kilka łyżek (będzie mocno bulgotać) i szybko pomieszać, by nie wytworzyły się skrzepy, lub by powstało ich jak najmniej. Jeżeli się wytworzą, to też nic się nie dzieje – rozpuszczą się w późniejszym etapie. Dołożyć łyżkę masła i na tak przygotowany karmel wyłożyć jabłka. Jabłka smażyć przez około 10-15 minut, aż wyraźnie zmiękną, ale nadal będą całe. Dodać rodzynki i zostawić do wystygnięcia.
Gdy jabłka są chłodne, dodać do nich (nie odsączamy) łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie połączyć.
Wyjąć z lodówki ciasto. Te część, która jest w tortownicy należy ponakłuwać widelcem i posypać dno bułką tartą. A te drugą, mniejszą, wałkować na placek 5 mm i wyciąć paseczki.
W środek tortownicy, na bułce tartej, ułożyć ciasno jabłka a wierzch przykryć kratką ułożoną z wyciętych paseczków.
Rozkłóconym białkiem smarujemy wierzch.
Jabłecznik piec 45 minut w 170 stopniach, na ładny zloty kolor.
Smacznego!

4 komentarze

  1. ania
    17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am

    O kurcze, ale pysznie wygląda ta szarlotka – no nic tylko szamać taką, super!

    Reply

  2. ania
    15 września, 2017 @ 2:20 pm

    O kurcze, ale pysznie wygląda ta szarlotka – no nic tylko szamać taką, super!

    Reply

  3. Anna Maciejewska
    17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am

    Moja babcia robiła podobną. smak dzieciństwa. Dziękuję ci za ten przepis Kasiu 🙂

    Reply

  4. Anna Maciejewska
    27 września, 2017 @ 5:08 pm

    Moja babcia robiła podobną. smak dzieciństwa. Dziękuję ci za ten przepis Kasiu 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *