Skip to content

Przepis na Croissanty (do wykorzystanie także przy Rogalach Marcińskich).

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Croissanty, francuskie rogaliki o maślanym  smaku i kruchej, ale miękkiej strukturze, chodziły za mną od bardzo, bardzo dawna. Idealne do kawy latte, czy szklanki ciepłego mleka z cynamonem – albo jeszcze lepiej latte z cynamonem. Ten wypiek jest tak popularny w Paryżu, jak w Poznaniu Rogale Świętomarcińskie na 11 listopada. Przechodząc uliczkami można na każdym kroku spotkać siedzących przy kawie i croissancie ludzi. Francuzi te rogaliki zajadają niemal codziennie, a my w Polsce także bardzo je lubimy. Czytałam kiedyś też, że to właśnie Polacy są pomysłodawcami tego wypieku… 
Ten przepis to drugi już, na tego typu wypiek. Z powodzeniem można go użyć do wykonania Rogali Marcińskich, które pokazywałam już jakiś czas temu (przepis krok po kroku). Jednak ten przepis jest mniej czasochłonny, znacznie mniej czasochłonny…..
Ja w tym roku właśnie na nim bazuję 🙂
Croissanty
Croissanty (około 15 sztuk)

Składniki:
500 g mąki pszennej tortowej
250 g masła
4 łyżki cukru pudru
1 szklanka mleka (250 ml)
30 g drożdży świeżych 
łyżeczka soli
2 rozmącone żółtka do posmarowania wierzchu
Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić, by lekko napęczniały. 
Na stolnicę wsypać mąkę, cukier puder oraz sól. Na środku zrobić wgłębienie i wlać rozczyn. Szybko, koniuszkami palców zagnieść ciasto. Następnie odłożyć je na godzinę, przykrywając je, by nie obeschło. 
Wyjąć z naczynia, przerobić, by odgazować, zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 minut. 
Schłodzone ciasto wyjąć, rozwałkować na prostokąt, ułożyć na środku masło, i złożyć całość jak kopertę. Ponownie rozwałkować. Tak przygotowane ciasto złożyć na trzy wzdłuż dłuższego boku i ponownie rozwałkować. Tę czynność powtórzyć jeszcze 3 razy. Składamy i wałkujemy, składamy i wałkujemy i jeszcze raz składamy, po czym wałkujemy 🙂
Odstawić na 15 minut. 
Następnie rozwałkować na cienki placek i wykrawać trójkąciki o boku 9-10 cm. Zawinąć, tworząc pół-rogale, w razie potrzeby podsypując mąką. Posmarować rozmąconym żółtkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, przez 15 minut. 
Smacznego!

przepis na dobre croissanty

24 komentarze

  1. Malwinka
    17 kwietnia, 2018 @ 9:57 am

    Świetne! Wyglądają jak z cukierni 🙂

    Reply

  2. nika
    17 kwietnia, 2018 @ 9:57 am

    Cudne!

    Reply

  3. Malwinka
    10 listopada, 2017 @ 9:01 pm

    Świetne! Wyglądają jak z cukierni 🙂

    Reply

  4. nika
    10 listopada, 2017 @ 10:21 pm

    Cudne!

    Reply

  5. Centrum Pożyczek 360
    17 kwietnia, 2018 @ 9:57 am

    Na pewno skorzystam z przepisu. Dzięki!

    Reply

  6. Centrum Pożyczek 360
    13 listopada, 2017 @ 9:55 am

    Na pewno skorzystam z przepisu. Dzięki!

    Reply

  7. Anna Maciejewska
    17 kwietnia, 2018 @ 9:57 am

    Ależ kusisz… Zawsz robię według Twoich przepisów i mi wychodzi, wiec chyba w końcu się skuszę 🙂

    Reply

  8. Anna Maciejewska
    22 listopada, 2017 @ 8:48 am

    Ależ kusisz… Zawsz robię według Twoich przepisów i mi wychodzi, wiec chyba w końcu się skuszę 🙂

    Reply

  9. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 9:57 am

    Czy uzywasz swiezych czy suchych drozdzy?

    Reply

  10. Anonimowy
    22 listopada, 2017 @ 10:39 pm

    Czy uzywasz swiezych czy suchych drozdzy?

    Reply

  11. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am

    Czy musi być masło czy może być margaryna? I czy ciasto można mrozić?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am

      Może być jakaś kostka do pieczenia, aczkolwiek prawdziwe croisanty są z masełkiem, bo to właśnie masło odpowiada za smak 🙂

      Reply

  12. Anonimowy
    25 listopada, 2017 @ 2:29 pm

    Czy musi być masło czy może być margaryna? I czy ciasto można mrozić?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      25 listopada, 2017 @ 8:51 pm

      Może być jakaś kostka do pieczenia, aczkolwiek prawdziwe croisanty są z masełkiem, bo to właśnie masło odpowiada za smak 🙂

      Reply

  13. roman.niedz@o2.pl
    17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am

    Czy mozna dac jakies nadzienie, jezeli tak to prosze podac przepis.Pozdrawiam

    Reply

  14. roman.niedz@o2.pl
    1 marca, 2018 @ 3:21 pm

    Czy mozna dac jakies nadzienie, jezeli tak to prosze podac przepis.Pozdrawiam

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *