W listopadzie królują rogale – biały mak kupujemy do pysznego farszu i wypełniamy nim pół francuskie Rogaliki Świętomarcińskie. Jednak, muszę Wam powiedzieć, że biały mak to także świetny dodatek do kremów, deserów, ponieważ idealnie podnosi ich smak, dzięki lekko orzechowemu, delikatnemu zabarwieniu. Jeżeli robicie rogaliki, warto zostawić kilka łyżek białego maku, by dodać go do kremu i uzupełnić nim np. babkę kawową. Taka babka świetnie sprawdzi się też na Święta Bożego Narodzenia. Jest dobrze wypieczona, pulchniutka, pachnie rozkosznie, roznosząc wspaniały aromat kawy i czekolady; i rewelacyjnie smakuje o każdej porze dnia :-). Można się zakochać w tym prostym, ucieranym wypieku, uzupełnionym o pyszną śmietankową masę i posypanym tartą skórką pomarańczy.
Dziś u mnie pachnie naprawdę cudownie!
Babka kawowa z kremem makowym.
Składniki na keksówkę 40 cm.
Ciasto (składniki temperatura pokojowa):
- 2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 40 dag mąki pszennej tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki Inki Klasycznej (plus woda potrzebna do zaparzenia pełnego kubka kawy)
- 200 g masła
- tłuszcz do natłuszczenia foremki
Wykonanie:
Do kubka (250 ml) wsypujemy kawę Inkę Klasyczną i zalewamy gorącą wodą do pełna. Odstawiamy, by kawa wystygła całkowicie.
W misie miksera umieszczamy cukier i masło. Ucieramy do połączenia składników. Cukier nie musi się całkowicie rozpuścić. Następnie dodajemy jajka – jedno po drugim, pilnując, by się wtarły. Kolejno dodajemy Inkę – także stopniowo.
W innym naczyniu łączymy sypkie składniki – kakao, mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Dodajemy je stopniowo do ciasta, stale ucierając.
Gotowa masa jest gęsta. Wylewamy ją do natłuszczonej foremki i wstawiamy do piekarnika na 80 minut (lub do suchego patyczka). Temperatura pieczenia to 170 stopni.
Gdy babka ostygnie, wykonujemy krem.
Składniki na krem:
-
150 ml śmietany kremówki (schłodzona)
-
150 g serka mascarpone (schłodzona)
-
łyżka posiekanych drobno płatków migdałowych
-
2 łyżki białego maku
-
cukier puder według uznania
-
skórka otarta z pomarańczy
Wykonanie:
Mak gotujemy przez 15 minut, do miękkości, po czym odsączamy na sicie i pozwalamy mu ostygnąć.
Kremówkę ubijamy na bardzo sztywno, następnie łyżka po łyżce dodajemy serek i miksujemy kolejne kilka minut, by krem zgęstniał. Na końcu dodajemy posiekane drobno migdały i mak, a także cukier puder.
Tak przygotowanym kremem ubieramy babkę, posypujemy ją skórką otartą z pomarańczy i cieszymy się wybornym smakiem, a także aromatem.
Babka idealnie komponuje się z kubkiem pysznej Inki!
Polecam i życzę smacznego 🙂
kasia
17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am
O, w sam raz na Wigilię.
Zamienieę tylko mak na ciemny, bo taki mam i już tradycji stanie się za dość…
😉
kasia
15 listopada, 2017 @ 5:06 pm
O, w sam raz na Wigilię.
Zamienieę tylko mak na ciemny, bo taki mam i już tradycji stanie się za dość…
😉
Anna Maciejewska
17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am
Zrobiłam. Wyszła pyszna. dziękuję!
Anna Maciejewska
22 listopada, 2017 @ 8:47 am
Zrobiłam. Wyszła pyszna. dziękuję!