Skip to content

Biszkoptowe rogaliki z jab?kami (na dro?d?ach).

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Nazwa?am te rogale biszkoptowymi, bo zrobi?am ciasto w zupe?nie inny spos?b ni? zazwyczaj. Bia?ka ubi?am, doda?am stopniowo puder oraz ???tka niczym podczas przygotowania biszkoptu. W efekcie rogale wysz?y prawdziwie puszyste i mi?ciutkie. Jak s?odkie puchate i ma?lane bu?eczki. Jak dobrze wypieczony wilgotny biszkopt.
Dobre s? zar?wno pierwszego dnia, jak i kolejnego. A z dodatkiem jab?ek smakuj? wprost fenomenalnie. Warto pomiesza? tutaj dwa rodzaje tego owocu – kwa?ne i s?odkie, by wydoby? maksymalnie jab?kowy smak. 
Idealne do herbaty.  
Sk?adniki na oko?o 32 rogaliki.
Szklanka =250 ml
Ciasto:
  • 100 g ?wie?ych dro?d?y (kostka)
  • niepe?na szklanka cukru pudru
  • 4,5 szklanki m?ki pszennej tortowej
  • 70 ml letniego mleka do rozczynu
  • 200 ml letniego mleka do ciasta
  • 150 g mas?a roztopionego, wystudzonego
  • 3 jajka
  • szczypta soli
Farsz:
  • 6 niedu?ych jab?ek – 3 s?odkie i 3 o kwaskowym smaku
  • p?? szklanki cukru
  • p?? szklanki m?ki
Dodatkowo cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Na dnie miski rozkruszy? dro?d?e, do?o?y? 2 ?y?eczki cukru pudru – rozetrze?. Dola? 70 ml ciep?ego mleka, ponownie po??czy? tak by rozbi? grudki dro?d?y i zostawi? na 20 minut. Masa powinna nap?cznie? trzykrotnie.
Bia?ka oddzieli? od ???tek, ubi? je na sztywno a nast?pnie ?y?ka po ?y?ce wetrze? cukier. Gdy cukier jest wtarty doda? ???tka. Nast?pnie za pomoc? ju? samej ?y?ki wmiesza? do piany pozosta?e sk?adniki – rozczyn, mleko, mak?, mas?o i szczypt? soli. Ca?o?? wyrabia? kilka minut. Tak by w cie?cie pojawia?y si? p?cherzyki powietrza.
Ciasto posmarowa? w wierzchu olejem i pozostawi? je do wyro?ni?cia na 60 minut. Jest to do?? lu?ne ciasto ale dzi?ki temu rogaliki b?d? niezwykle puszyste. 
Z jab?ek usun?? sk?rk? i nasiona, a nast?pnie pokroi? je w kostk? o boku oko?o 1 cm. Po??czy? z m?k? i cukrem. Mo?na doda? nieco cynamonu je?eli kto? bardzo go lubi 🙂
Wyro?ni?te ciasto dzielimy na 4 cz??ci. Ka?d? cz??? wa?kujemy na ko?o o grubo?ci oko?o 5mm i rozcinamy jak pizze – na 8 kawa?k?w. Na ka?d? ko?c?wk? nak?adamy ?y?eczk? farszu i zawijamy tak by powsta? rogalik.
Instrukcj? zawijania rogalik?w pokazywa?am przy okazji przepisu na Rogale Marci?skie – tutaj.
Gotowe rogaliki ustawiamy na om?czonym papierze do pieczenia i pozostawiamy jeszcze na oko?o 20 minut by podros?y.
Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, przez 12-15 minut. Dok?adniej m?wi?c – pieczamy przez tak d?ugi czas, a? rogale ?rednio si? zarumieni?.
Opr?szamy cukrem pudrem i delektujemy si? 🙂
Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *