Skip to content

Biszkoptowe rogaliki z jabłkami (na drożdżach).

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Nazwałam te rogale biszkoptowymi, bo zrobiłam ciasto w zupełnie inny sposób niż zazwyczaj. Białka ubiłam, dodałam stopniowo puder oraz żółtka niczym podczas przygotowania biszkoptu. W efekcie rogale wyszły prawdziwie puszyste i mięciutkie. Jak słodkie puchate i maślane bułeczki. Jak dobrze wypieczony wilgotny biszkopt.
Dobre są zarówno pierwszego dnia, jak i kolejnego. A z dodatkiem jabłek smakują wprost fenomenalnie. Warto pomieszać tutaj dwa rodzaje tego owocu – kwaśne i słodkie, by wydobyć maksymalnie jabłkowy smak. 
Idealne do herbaty.  
Składniki na około 32 rogaliki.
Szklanka =250 ml
Ciasto:
  • 100 g świeżych drożdży (kostka)
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • 4,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 70 ml letniego mleka do rozczynu
  • 200 ml letniego mleka do ciasta
  • 150 g masła roztopionego, wystudzonego
  • 3 jajka
  • szczypta soli
Farsz:
  • 6 niedużych jabłek – 3 słodkie i 3 o kwaskowym smaku
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki
Dodatkowo cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Na dnie miski rozkruszyć drożdże, dołożyć 2 łyżeczki cukru pudru – rozetrzeć. Dolać 70 ml ciepłego mleka, ponownie połączyć tak by rozbić grudki drożdży i zostawić na 20 minut. Masa powinna napęcznieć trzykrotnie.
Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno a następnie łyżka po łyżce wetrzeć cukier. Gdy cukier jest wtarty dodać żółtka. Następnie za pomocą już samej łyżki wmieszać do piany pozostałe składniki – rozczyn, mleko, makę, masło i szczyptę soli. Całość wyrabiać kilka minut. Tak by w cieście pojawiały się pęcherzyki powietrza.
Ciasto posmarować w wierzchu olejem i pozostawić je do wyrośnięcia na 60 minut. Jest to dość luźne ciasto ale dzięki temu rogaliki będą niezwykle puszyste. 
Z jabłek usunąć skórkę i nasiona, a następnie pokroić je w kostkę o boku około 1 cm. Połączyć z mąką i cukrem. Można dodać nieco cynamonu jeżeli ktoś bardzo go lubi 🙂
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na koło o grubości około 5mm i rozcinamy jak pizze – na 8 kawałków. Na każdą końcówkę nakładamy łyżeczkę farszu i zawijamy tak by powstał rogalik.
Instrukcję zawijania rogalików pokazywałam przy okazji przepisu na Rogale Marcińskie – tutaj.
Gotowe rogaliki ustawiamy na omączonym papierze do pieczenia i pozostawiamy jeszcze na około 20 minut by podrosły.
Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, przez 12-15 minut. Dokładniej mówiąc – pieczamy przez tak długi czas, aż rogale średnio się zarumienią.
Oprószamy cukrem pudrem i delektujemy się 🙂
Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.