Skip to content

Podwójnie czekoladowe ciasto bez pieczenia z jeżynami.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Ciasto, które ukończyłam z trudem, bo w trakcie przygotowań robot kuchenny stanął w płomieniach. No może nie w płomieniach, ale był huk, dużo dymu i wywalone bezpieczniki od prądu. Niestety, śmierć kuchenna bez możliwości reanimacji – swoje lata przeżył. Ale za to pozostało mi na pocieszenie pyszne ciasto, które naprawdę nie tylko wygląda ale i smakuje! Na spodzie umieściłam krakersy z nutellą, następnie mus czekoladowy z dobrą czekoladą mleczną, a wierzch udekorowałam jeżynami i polewą czekoladową. Ciasto słodkie – idealne do gorzkiej herbaty lub mocnego espresso. Kto się skusi? 🙂

Składniki na małą tortownicę:
Spód:

  • 200 g krakersów
  • 250 ml kremu czekoladowego o smaku orzechowym (np. nutella)
Mus czekoladowy:
  • 250 g mlecznej czekolady o dużej zawartości kakao (im więcej, tym lepiej)
  • 1 łyżka koniaku albo brandy
  • 4 ekologiczne jajka (białka i żółtka osobno)
  • 4 łyżki cukru
  • 250 ml kremówki 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 80 ml wody (przygotować wg opisu na opakowaniu)
Wierzch:
  • 50 g mlecznej czekolady
  • łyżka mleka
  • kubek jeżyn
Wykonanie:

Krakersy pokruszyć na mak. Dołożyć nutellę, ważne by była w temperaturze pokojowej. Zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć na dno formy i ucisnąć łyżką by całość była zbita oraz równo położona.
Przygotować mus. W między czasie przygotować tez żelatynę.
1. 250 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać łyżkę alkoholu i dobrze połączyć. 
2. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy kilka minut, tak by masa nabrała białego koloru.
3. Do żółtek stopniowo dodajemy lekko przestygniętą już czekoladę, łyżka po łyżce, aż powstanie krem.
4. W innym naczyniu ubijamy na sztywno kremówkę, a kiedy jest już ubita, to delikatnie należy wmiksować wcześniej przygotowane żółtka. 
5. Na końcu ubijamy białka. Na sztywno.
6. Łączymy kremówkę najpierw za pomocą miksera z żelatyną (stopniowo ją dodajemy), a następnie za pomocą łyżki dodajemy białka i bardzo delikatnie mieszamy by białka nie straciły pęcherzyków powietrza, i mus wyszedł prawdziwie puszysty.
Przekładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Po tym czasie udekorować wierzch 🙂
50 g czekolady rozpuścić w małym rondelku z dodatkiem łyżki mleka, tworząc polewę. Ułożyć okrąg z jeżyn, polać je polewą by się przykleiły do musu.
I podawać 🙂
Smacznego!
Pozdrawiam ciepło, 
Katarzyna
Zajrzyj też na Facebook oraz Instagram.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.