Curry z dyni i kurczaka to jesienna propozycja obiadowa. Osobiście bardzo lubię tego typu dania i często do nich wracam, a powodów jest kilka. To curry jest przede wszystkim sycące, rozgrzewające a przy okazji lekkostrawne dzięki swoim składnikom. Jest także szybkie w przygotowaniu. Jeżeli szukacie czegoś prostego, to ten przepis będzie jak znalazł. W tej recepturze można dołożyć także swoje ulubione warzywa: ziemniaki, bataty, marchew, cukinię, kalafior – warto zrobić po swojemu!
Curry z dyni i kurczaka
Curry z dyni i kurczaka – składniki:
- 1 dynia o wadze około 1 kg
- 1 biała cebula
- 100 ml wody lub bulionu
- 700 g filetów z kurczaka
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- szklanka mleka kokosowego
- łyżeczka kurkumy
- oliwa, lub olej kokosowy do smażenia
- sól i pieprz wedle uznania
- do podania: ryż, świeże zioła.
Curry z dyni i kurczaka – wykonanie:
-
- Podszykować składniki: dynię przepołowić, obrać i odrzucić miąższ, a następnie pokroić w kostkę; kurczaka oraz cebulę także pokroić w kostkę natomiast czosnek drobno posiekać. Kurczaka oprószyć kurkumą oraz solą, następnie skropić cytryną.
- Na patelni rozgrzać oliwę. Na tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę, a gdy się zaszkli, dołożyć czosnek. Podsmażać razem tylko minutę, by czosnek się nie przypalił.
- Do patelni dołożyć dynię i podsmażać 10 minut, by dynia nieco zmiękła.
- Dołożyć filety, pastę curry i smażyć z dynią kolejne 15 minut lub do pożądanej miękkości.
- Do patelni dodać mleko kokosowe, wodę lub bulion. Chwilkę gotować.
- Podawać z ryżem i świeżymi ziołami.
Smacznego!
Zobacz także:
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
Quadra
8 listopada, 2020 @ 2:52 pm
Curry z kurczaka bardzo lubię, ale nie próbowałam nigdy połączyć go z dynią. Zaciekawił mnie ten przepis i chętnie zmodyfikuję trochę mój. Danie wygląda apetycznie. W dodatku jest szybkie i proste w przygotowaniu, a to kolejny plus. Mam od teściowej dynie, więc myślę, że warto ją wykorzystać 🙂