Skip to content

Curry z dyni i kurczaka

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Curry z dyni i kurczaka to jesienna propozycja obiadowa. Osobiście bardzo lubię tego typu dania i często do nich wracam, a powodów jest kilka. To curry jest przede wszystkim sycące, rozgrzewające a przy okazji lekkostrawne dzięki swoim składnikom. Jest także szybkie w przygotowaniu. Jeżeli szukacie czegoś prostego, to ten przepis będzie jak znalazł. W tej recepturze można dołożyć także swoje ulubione warzywa: ziemniaki, bataty, marchew, cukinię, kalafior – warto zrobić po swojemu!

curry z dyni i kurczaka

Curry z dyni i kurczaka


Curry z dyni i kurczaka – składniki:

  • 1 dynia o wadze około 1 kg
  • 1 biała cebula
  • 100 ml wody lub bulionu
  • 700 g filetów z kurczaka
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • szklanka mleka kokosowego
  • łyżeczka kurkumy
  • oliwa, lub olej kokosowy do smażenia
  • sól i pieprz wedle uznania
  • do podania: ryż, świeże zioła.

 

Curry z dyni i kurczaka – wykonanie:

    1. Podszykować składniki: dynię przepołowić, obrać i odrzucić miąższ, a następnie pokroić w kostkę; kurczaka oraz cebulę także pokroić w kostkę natomiast czosnek drobno posiekać. Kurczaka oprószyć kurkumą oraz solą, następnie skropić cytryną.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę. Na tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę, a gdy się zaszkli, dołożyć czosnek. Podsmażać razem tylko minutę, by czosnek się nie przypalił.
    3. Do patelni dołożyć dynię i podsmażać 10 minut, by dynia nieco zmiękła.
    4. Dołożyć filety, pastę curry i smażyć z dynią kolejne 15 minut lub do pożądanej miękkości.
    5. Do patelni dodać mleko kokosowe, wodę lub bulion. Chwilkę gotować.
    6. Podawać z ryżem i świeżymi ziołami.

Smacznego!

 

Zobacz także:

Kurczak curry z ananasem 

Curry z kalafiora 

Kurczak caprese

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 

 

curry z dynią

1 Comment

  1. Quadra
    8 listopada, 2020 @ 2:52 pm

    Curry z kurczaka bardzo lubię, ale nie próbowałam nigdy połączyć go z dynią. Zaciekawił mnie ten przepis i chętnie zmodyfikuję trochę mój. Danie wygląda apetycznie. W dodatku jest szybkie i proste w przygotowaniu, a to kolejny plus. Mam od teściowej dynie, więc myślę, że warto ją wykorzystać 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *