Skip to content

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami. Dokładniej: młode ziemniaki otoczone w przyprawach i zapieczone z pulpetami indyczymi. Powiem Wam – pycha! Całość wyrazista i posypana mozzarellą, a także koperkiem smakuje naprawdę wybornie. Obiad prosty, przypominający klasyczną polską kuchnię z ziemniakami i mielonymi na talerzu, a jednak to coś innego.

Dodatkowo zapiekankę można podać z ulubionymi sosami. Taka porcja wystarczy, by najadła się rodzina 5 osób.

ziemniaki zapiekane z pulpetami

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami

Forma 35×22 cm


Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami – składniki:

  • 2 kg młodych ziemniaków
  • 1 opakowanie przyprawy do ziemniaków
  • 80 dag mięsa mielonego z indyka
  • 1 czerstwa bułka plus mleko do jej namoczenia
  • 1 jajko
  • 100 ml wody przegotowanej
  • łyżka musztardy stołowej
  • łyżka sosu sojowego
  • sól, czerwona papryka i pieprz do doprawienia mięsa
  • 2 kulki mozzarelli
  • łyżka siekanego koperku
  • oliwa.

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami – wykonanie:

  1.  Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.
  2. Do naczynia włożyć mięso mielone, bułkę, wbić jajo. Dodać wodę, musztardę, sos sojowy oraz przyprawy. Wyrobić na gładką masę.
  3. Ziemniaki obrać, pokroić na dość cienkie paski 3 mm, połączyć je z przyprawą do ziemniaków i skropić oliwą.
  4. Mozzarellę zetrzeć na tarce.
  5.  Naczynie natłuścić oliwą i układać w niej pulpety, otaczając je po każdej stronie dwoma plasterkami ziemniaka. Moje kuleczki są otoczone z czterech stron.
  6. Naczynie wstawić do piekarnika w 170 stopni z włączonym termoobiegiem. Piec 60 minut.
  7. Pod koniec pieczenia, gdy całość się zarumieni, posypać zapiekankę mozzarellą.
  8. Gotową oprószyć świeżym koperkiem i od razu podawać.

Smacznego!

 

Zobacz podobne przepisy:

Ladenia

Zapiekanka curry

Pulpety wieprzowe w pomidorach na ryżu

Kurczak parmigiana

Lasagne XXL

zapiekanka ziemniaczana z pulpetami

 

3 komentarze

  1. Martyna
    20 lipca, 2020 @ 12:46 pm

    jedno z lepszych dań jakie udało mi się wykonać :))

    Reply

  2. CookUp
    28 lipca, 2020 @ 11:09 pm

    Młode ziemniaki zdobywają to danie, ale wszystkie pozostałe składniki doskonale się z nimi komponują. Świetne połączenie zainspirowane polską kuchnią, ale w zupełnie nowej odsłonie. Jesteśmy zdecydowanie na tak! 🙂

    Reply

  3. Wiola
    9 września, 2020 @ 5:08 pm

    To ulubiona zapiekanka moich dzieci, dlatego często przygotowuje ją na obiad. Zawsze szybko znika z talerzy. U mnie w domu bardzo lubimy różne zapiekanki, więc często testuję nowe przepisy. Lubię wykorzystywać ziemniaki do zapiekanych dań. Można je łączyć z różnymi produktami i zawsze efekt jest rewelacyjny 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *