Skip to content

Kurczak parmigiana z makaronem spaghetti.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Kurczak parmigiana. Myślę, że każdy, kto choć raz zrobi to danie, pokocha je.

Są dwie rzeczy, o których chciałabym wspomnieć w związku z tym przepisem. Po pierwsze – to danie jest fajne dla osób, które planują sobie obiady np. na dwa dni. Dlaczego? Ano dlatego, że kurczaka parmigiana robimy z panierowanych filetów. Więc np. jednego dnia robimy sobie podwójną porcję kotletów, a drugiego dnia pozostałe kotlety zapiekamy w sosie w sosie pomidorowym z serami i podajemy z makaronem.

Druga sprawa – wcale nie musimy panierować kurczaka 🙂 Możemy go ugrilować, czy upiec chociaż podstawowy przepis mówi ciut inaczej. Będzie także bardzo smacznie a wersji lżejszej. Ja podałam pieczonego kurczaka parmigiana z makaronem  z mąki kukurydzianej – bezglutenowym, który lubię najbardziej.  Wyszło całkiem zdrowo. To amerykańsko – włoskie danie jest naprawdę przeogromnie smaczne. Idealne nie tylko na obiad, ale i na jakąś kolację (randkę we dwoje?). Kusi zapachem, wyglądem i jest proste w przygotowaniu.

kurcak permigiana

Kurczak parmigiana z makaronem spaghetti.

Duża ilość – wystarczy na 4-5 porcji.

Składniki:

  • 1 kg niedużych filetów z piersi kurczaka
  • jajko i bułka tarta do panierowania (opcjonalnie, jeżeli tak wolisz)
  • ząbek czosnku
  • nieduża biała cebula
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • świeża bazylia
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • żółty ser do posypania 100 g
  • kuleczki sera mozzarella 150 g
  • sól i pieprz
  • oliwa do podsmażania
  • ulubione zioła do posypania
  • makaron kukurydziany spaghetti 250 g

 

Wykonanie:

W pierwszej kolejności oprószamy solą i pieprzem filety z kurczaka. Następnie można je opanierować. Świeże mięso pieczemy 40 minut w piekarniku nastawionym na 170 stopni. Dobrze wstawić je od razu do dużego lekko natłuszczonego naczynia, by później nie przekładać mięsa. Po upieczeniu odlewamy wodę, jeżeli się wytrąciła. Jeżeli używasz wcześniej usmażonych kotletów, podpiecz je 10 minut, by się zagrzały.

Makaron przygotowujemy według opisu na opakowaniu.

Gdy mięso się piecze, przygotowujemy sos. Na patelnię wlewamy oliwę i rozgrzewamy ją. Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulkę i podsmażamy chwilę z dodatkiem soli. Dokładamy bazylię, białe wino oraz pomidory. Smażymy 10 minut, by część płynów odparowała. Na końcu dodajemy koncentrat.

Do mięsa dokładamy makaron, mieszając go z pomidorowym sosem. Wierzch posypujemy tartym żółtym serem oraz kuleczkami mozzarelli. Pieczemy jeszcze 10 minut.

Gotowe danie oprószamy świeżymi ziołami.

 

Smacznego!

<< Zobacz inne przepisy na dania z kurczakiem >>

 

kurczak parmigiana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *