Granita to ostatni hit w moim domu. Ten sycylijski specjał, to zimny napój z kryształkami mrożonej masy, który jest w 100% intensywnie aromatyczny i jednocześnie orzeźwiający, bo robimy go w całości z konkretnego smaku. Najbardziej popularną granitą jest kawowa (nie ma się co dziwić) i bardzo żałuje, że nie przygotowałam jej wcześniej, gdyż odkąd pierwszy raz stanęła na naszym stole, tak też nie możemy się z nią rozstać, z kilku powodów 🙂 Taka granita kawowa przygotowana ze zbożowej kawy, sprawdza się idealnie podczas imprez rodzinnych, spotkań z przyjaciółmi, bo zawsze znajdzie się na nią wielu chętnych – nie tylko dorosłych, ale i dzieci. Przygotowanie zajmie nam zaledwie chwilę, jeżeli wcześniej zamrozimy kawę i coś chłodnego, a wręcz zimnego jest pod ręką jak znalazł, zwłaszcza podczas takiej letniej pogody. Wystarczy postawić dzbanek na stole w ogrodzie, a każdy sam będzie wyciągać po niego dłoń. Dodatkowo granitę możemy uzupełnić w swoje ulubione dodatki, takie jak: bita śmietana, przeróżne syropy, miód, owoce, cynamon i tym podobne. Bardzo Wam polecam 🙂
Granita kawowa
Składniki:
- 1 litr gorącej wody
- 2 łyżki Kawy Inki Klasycznej
- 2 łyżki miodu
- do podania: kawałki owoców (teraz mamy sezon na pachnące słońcem truskawki), bita śmietana, cynamon, czekolada, kakao, syrop
- konieczne: woreczki lub pojemniczki na kostki lodu
Wykonanie:
Kawę Inkę zaparzamy gorącą wodą i słodzimy miodem. Studzimy i dzielimy na pół. Jedną część wstawiamy do lodówki, drugą natomiast mrozimy na kostki w pojemniczkach do lodu.
W blenderze kielichowym umieszczamy zimną kawę oraz jej kostki. Rozbijamy kostki lodu. Masę wylewamy do dzbanka i od razu podajemy.
Ozdabiamy dodatkami wedle uznania.
Smacznego! 🙂