Skip to content

Pulpety wieprzowe w pomidorach pieczone na ryżu

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Pulpety wieprzowe w pomidorach pieczone na ryżu, to bardzo fajny pomysł na podanie zwyczajnego obiadu w inny niż dotychczas sposób. Wszystkim znane kotlety z ryżem, czy pulpety wieprzowe w pomidorach to danie  pewnie dla wielu „przejedzone”. Ale gdy chcemy zrobić właśnie taki prosty polski obiad, rozwiązanie jest dobre. Warto jednak pokombinować z podaniem całości, by było ciut inaczej, czy ładniej. Idealnym rozwiązaniem jest ułożenie warstwy suchego ryżu, zalanie go aromatycznym rosołem, ułożenie pulpetów w zgrabnym rządku i zapieczenie. Na koniec dodajemy sos naturalnie gęsty i gotowe! Otrzymujemy pyszny obiad, do tego w dużo lżejszej wersji.

Już dawno temu piekłam w podobny sposób kurczaka z warzywami (tutaj przepis), którego wciąż często odwiedzacie i bardzo chwalicie, więc zapraszam po podobną propozycję 🙂 Czy spodoba się tak bardzo, jak poprzednia?

pulpety w pomidorach

Pulpety wieprzowe w pomidorach pieczone na ryżu

Pulpety wieprzowe w pomidorach pieczone na ryżu – składniki:

Ryż:

  • 3 woreczki ryżu parabolicznego 300 g
  • 500 ml rosołu

Pulpety:

  • 80 dag mięsa mielonego z łopatki
  • czerstwa kajzerka namoczona w mleku
  • 2 jajka
  • 100 ml wody lub rosołu
  • sól i pieprz

Sos:

  • puszka pomidorów krojonych w zalewie własnej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 nieduża cebula biała
  •  łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka cukru
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • kilka listków świeżej bazylii lub płaska łyżeczka suszonej
  • pieprz, sól, pieprz cayenne jako przyprawy.

Pulpety wieprzowe w pomidorach pieczone na ryżu – wykonanie:

Na dno naczynia do zapiekania wysypać ryż. Zalać go bulionem.

Składniki wyrobić na zbitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem tak, by były wyraziste. Zwilżoną dłonią urywać kawałek i formować nieduże kulki. Układać je na ryżu, delikatnie dociskając do spodu naczynia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 35 minut, aż pulpety się zarumienią.

W tym czasie przygotować sos. W rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić na nią posiekany czosnek, cebulę, zioła i podsmażać 5 minut. Dołożyć pomidory, wino i gotować na małym ogniu około 15 minut. Na końcu doprawić do smaku koncentratem, solą, pieprzem i ewentualnie cukrem, by sos był leciutko słodki.

Wyjąć naczynie z piekarnika i na wierzch wylać sos pomidorowy. Wstawić jeszcze na 10 minut do ponownego zapieczenia już całego dania.

Pulpety wieprzowe w pomidorach pieczone na ryżu wyjmujemy i podajemy gorące.

Smacznego!

pulpety wieprzowe w pomidorach

1 Comment

  1. Kasia
    9 lipca, 2018 @ 8:34 am

    Moje smaki!
    Taki jednogar piekarnikowy – poproszę!
    🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *