Pulpety wieprzowe w pomidorach pieczone na ryżu, to bardzo fajny pomysł na podanie zwyczajnego obiadu w inny niż dotychczas sposób. Wszystkim znane kotlety z ryżem, czy pulpety wieprzowe w pomidorach to danie pewnie dla wielu „przejedzone”. Ale gdy chcemy zrobić właśnie taki prosty polski obiad, rozwiązanie jest dobre. Warto jednak pokombinować z podaniem całości, by było ciut inaczej, czy ładniej. Idealnym rozwiązaniem jest ułożenie warstwy suchego ryżu, zalanie go aromatycznym rosołem, ułożenie pulpetów w zgrabnym rządku i zapieczenie. Na koniec dodajemy sos naturalnie gęsty i gotowe! Otrzymujemy pyszny obiad, do tego w dużo lżejszej wersji.
Już dawno temu piekłam w podobny sposób kurczaka z warzywami (tutaj przepis), którego wciąż często odwiedzacie i bardzo chwalicie, więc zapraszam po podobną propozycję 🙂 Czy spodoba się tak bardzo, jak poprzednia?
Pulpety wieprzowe w pomidorach pieczone na ryżu
Pulpety wieprzowe w pomidorach pieczone na ryżu – składniki:
Ryż:
- 3 woreczki ryżu parabolicznego 300 g
- 500 ml rosołu
Pulpety:
- 80 dag mięsa mielonego z łopatki
- czerstwa kajzerka namoczona w mleku
- 2 jajka
- 100 ml wody lub rosołu
- sól i pieprz
Sos:
- puszka pomidorów krojonych w zalewie własnej
- 1 ząbek czosnku
- 1 nieduża cebula biała
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżeczka cukru
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- kilka listków świeżej bazylii lub płaska łyżeczka suszonej
- pieprz, sól, pieprz cayenne jako przyprawy.
Pulpety wieprzowe w pomidorach pieczone na ryżu – wykonanie:
Na dno naczynia do zapiekania wysypać ryż. Zalać go bulionem.
Składniki wyrobić na zbitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem tak, by były wyraziste. Zwilżoną dłonią urywać kawałek i formować nieduże kulki. Układać je na ryżu, delikatnie dociskając do spodu naczynia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 35 minut, aż pulpety się zarumienią.
W tym czasie przygotować sos. W rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić na nią posiekany czosnek, cebulę, zioła i podsmażać 5 minut. Dołożyć pomidory, wino i gotować na małym ogniu około 15 minut. Na końcu doprawić do smaku koncentratem, solą, pieprzem i ewentualnie cukrem, by sos był leciutko słodki.
Wyjąć naczynie z piekarnika i na wierzch wylać sos pomidorowy. Wstawić jeszcze na 10 minut do ponownego zapieczenia już całego dania.
Pulpety wieprzowe w pomidorach pieczone na ryżu wyjmujemy i podajemy gorące.
Smacznego!
Kasia
9 lipca, 2018 @ 8:34 am
Moje smaki!
Taki jednogar piekarnikowy – poproszę!
🙂