Skip to content

Kurczak zapiekany z ryżem i warzywami – prosty, zdrowy obiad.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Kupiłam mięsko – zdrowe, nienafaszerowane antybiotykami, z wiejskiej hodowli. Wydaje mi się, że na wsi jest dużo łatwiej nabyć takie szczęśliwe kurki, które żywią się znacznie lepiej i nie dostają serii ulepszaczy pod skórę. Nie jestem fanką drobiu, na ogół coraz częściej rezygnujemy z mięsnych obiadów na korzyść ryb, czy nabiałów, ale kiedy można zjeść mięso wiadomego pochodzenia, to zawsze staram się zrobić coś fajnego, co zachęci zwłaszcza moje dzieci do zjedzenia pełnowartościowego posiłku.
I tym sposobem, dzisiaj proponuję Wam przepis na kolorowy obiad z rodzaju jednogarnkowych, bo całość zapiekamy w piekarniku w jednym naczyniu. Jest to pozycja zdrowa i naprawdę bardzo smaczna pomimo swojej prostoty. 
Składniki na 6 osób:
  • 3 woreczki ryżu parabolicznego 300 g (nie zamieniajcie go na zwykły biały, bo nie będzie sypki)
  • mrożone warzywa – ulubiona mieszanka 750 g (ja dałam groszek zielony plus mieszankę grecką bez przypraw)
  • 3 szklanki bulionu (lub w ostateczności przegotowanej wody z dodatkiem soli, pieprzu)
  • tłuszcz do posmarowania formy, np masło
  • pałki z kurczaka – 6 szt
  • marynata do kurczaka: łyżka oleju, po łyżeczce soli, kurkumy, pieprzu i czerwonej słodkiej papryki.
  • zioła prowansalskie do posypania warzyw.
Wykonanie:
Kurczaka nacieramy marynatą i pozostawiamy na godzinę, by przeszedł przyprawami.
Brytfankę nacieramy tłuszczem. Na spód wsypujemy ryż (suchy, niegotowany), zalewamy go dwiema szklankami bulionu. Na ryż wysypujemy warzywa i oprószamy je ziołami prowansalskimi, (lub jeżeli macie gotową mieszankę przypraw z warzyw, to można dać taką). Na warzywa wykładamy kurczaka i wsuwamy do piekarnika na 60 minut z włączoną funkcją termoobiegu (170 stopni)
W czasie pieczenia zaglądamy kilkukrotnie do piekarnika, by pozostałym bulionem nawilżać mięso za pomocą pędzelka czy łyżki. Po 40 minutach pieczenia przemieszać ryż z warzywami – jeżeli cały rosół wyparował, można jeszcze troszkę dolać. 
Pysznego obiadu! 🙂

46 komentarzy

  1. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 12:05 pm

    Czy naczynie żaroodporne może być?

    Reply

  2. Anonimowy
    6 marca, 2017 @ 1:04 pm

    Czy naczynie żaroodporne może być?

    Reply

  3. ZaplanowaniPL
    17 kwietnia, 2018 @ 12:05 pm

    wygląda na smaczne i nie jest bardzo skomplikowane, pewnie w sobotę wypróbuję 😉

    Reply

  4. Gabriela Grębska
    17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am

    Bardzo smacznie! Chętnie bym spróbowała takiego dania 🙂

    Reply

  5. Anna Lena
    17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am

    Coś pysznego:)

    Reply

  6. bookiecik
    17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am

    Wygląda zachwycająco – nie tylko apetycznie, ale i zdrowo. Jadłabym! No to już wiem co jutro na obiad.

    Reply

  7. ZaplanowaniPL
    7 marca, 2017 @ 8:34 am

    wygląda na smaczne i nie jest bardzo skomplikowane, pewnie w sobotę wypróbuję 😉

    Reply

  8. Gabriela Grębska
    7 marca, 2017 @ 8:34 am

    Bardzo smacznie! Chętnie bym spróbowała takiego dania 🙂

    Reply

  9. Anna Lena
    7 marca, 2017 @ 8:54 am

    Coś pysznego:)

    Reply

  10. bookiecik
    7 marca, 2017 @ 10:12 am

    Wygląda zachwycająco – nie tylko apetycznie, ale i zdrowo. Jadłabym! No to już wiem co jutro na obiad.

    Reply

  11. Aga
    17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am

    Mięsa nie trzeba wcześniej obsmazac? Upiecze się dobrze?

    Reply

  12. Aga
    17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am

    Mięsa nie trzeba wcześniej obsmazac? Upiecze się dobrze?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:06 am

      Nie. Wkładamy na ryż surowe mięso. Gdyby było inaczej, z pewnością taką informacje bym napisała 🙂

      Reply

  13. Aga
    12 marca, 2017 @ 12:33 pm

    Mięsa nie trzeba wcześniej obsmazac? Upiecze się dobrze?

    Reply

  14. Aga
    12 marca, 2017 @ 12:34 pm

    Mięsa nie trzeba wcześniej obsmazac? Upiecze się dobrze?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      12 marca, 2017 @ 4:53 pm

      Nie. Wkładamy na ryż surowe mięso. Gdyby było inaczej, z pewnością taką informacje bym napisała 🙂

      Reply

  15. Marzena Terka
    17 kwietnia, 2018 @ 12:05 pm

    Pyszotka. Będziemy robić. Pozdrawiam 🙂

    Reply

  16. Marzena Terka
    12 marca, 2017 @ 8:40 pm

    Pyszotka. Będziemy robić. Pozdrawiam 🙂

    Reply

  17. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am

    Czy pieczemy pod przykryciem?

    Reply

  18. Anonimowy
    20 marca, 2017 @ 9:38 pm

    Czy pieczemy pod przykryciem?

    Reply

  19. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 12:05 pm

    Mam pytanie. Czy warzywa wsypujemy do naczynia zamrożone czy trzeba je wcześniej rozmrozić?

    Reply

  20. Anonimowy
    28 marca, 2017 @ 7:45 am

    Mam pytanie. Czy warzywa wsypujemy do naczynia zamrożone czy trzeba je wcześniej rozmrozić?

    Reply

  21. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 12:05 pm

    Świetny przepis.
    Jedna miałem problem z ryżem, ponieważ użyłem zbyt małego naczynia i ryż po czasie pieczenia z przepisu był jeszcze bardzo twardy. Warto więc rozsypać go na większej powiewierzchni.
    Nie mniej jednak rewelacja 😊

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 12:07 pm

      Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂
      Faktycznie, moje zaczynie jest dość duże, porównywalne do blaszki z piekarnika.

      Pozdrawiam!

      Reply

  22. Anonimowy
    21 kwietnia, 2017 @ 1:52 pm

    Świetny przepis.
    Jedna miałem problem z ryżem, ponieważ użyłem zbyt małego naczynia i ryż po czasie pieczenia z przepisu był jeszcze bardzo twardy. Warto więc rozsypać go na większej powiewierzchni.
    Nie mniej jednak rewelacja ?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      21 kwietnia, 2017 @ 10:42 pm

      Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂
      Faktycznie, moje zaczynie jest dość duże, porównywalne do blaszki z piekarnika.

      Pozdrawiam!

      Reply

  23. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:06 am

    Na którym poziomie piekarnika?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:06 am

      Srodkowy 🙂
      Zawsze wsuwam blaszki na środek, jeżeli jest inaczej to piszę, pozdrawiam! 🙂

      Reply

  24. Anonimowy
    15 czerwca, 2017 @ 12:21 pm

    Na którym poziomie piekarnika?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      15 czerwca, 2017 @ 10:02 pm

      Srodkowy 🙂
      Zawsze wsuwam blaszki na środek, jeżeli jest inaczej to piszę, pozdrawiam! 🙂

      Reply

  25. Karina Nieznana
    17 kwietnia, 2018 @ 10:06 am

    Mi niestety nie upiekł się kurczak, w środku był trochę surowy. Następnego dnia powtórzyłam przepis, z tym że kurczaka zrobiłam osobno na blasze. Wyszło super. Pokochałam taki pieczony ryż, mniam!

    Reply

  26. Karina Nieznana
    26 sierpnia, 2017 @ 10:10 am

    Mi niestety nie upiekł się kurczak, w środku był trochę surowy. Następnego dnia powtórzyłam przepis, z tym że kurczaka zrobiłam osobno na blasze. Wyszło super. Pokochałam taki pieczony ryż, mniam!

    Reply

  27. Unknown
    17 kwietnia, 2018 @ 10:06 am

    Wszystko super. Ale to jest porcja dla 3 osób 🙂 Dla 6 robiłam ostatnio x2, tak wszystkim smakowało 🙂 A kurczaka zdecydowanie należy wcześniej podsmażyć około 15 minut wtedy wychodzi zdecydowanie smaczniejszy 🙂

    Reply

  28. Unknown
    3 listopada, 2017 @ 4:48 pm

    Wszystko super. Ale to jest porcja dla 3 osób 🙂 Dla 6 robiłam ostatnio x2, tak wszystkim smakowało 🙂 A kurczaka zdecydowanie należy wcześniej podsmażyć około 15 minut wtedy wychodzi zdecydowanie smaczniejszy 🙂

    Reply

  29. Edyta
    15 września, 2018 @ 2:26 pm

    A warzywa musza byc mrozone czy moga byc swieze?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      15 września, 2018 @ 3:52 pm

      Mogą być świeże. Mrożonka jest po prostu blyskawicznym wyborem 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.