Skip to content

Kurczak zapiekany z ry?em i warzywami – prosty, zdrowy obiad.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Kupi?am mi?sko – zdrowe, nienafaszerowane antybiotykami, z wiejskiej hodowli. Wydaje mi si?, ?e na wsi jest du?o ?atwiej naby? takie szcz??liwe kurki, kt?re ?ywi? si? znacznie lepiej i nie dostaj? serii ulepszaczy pod sk?r?. Nie jestem fank? drobiu, na og?? coraz cz??ciej rezygnujemy z mi?snych obiad?w na korzy?? ryb, czy nabia??w, ale kiedy mo?na zje?? mi?so wiadomego pochodzenia, to zawsze staram si? zrobi? co? fajnego, co zach?ci zw?aszcza moje dzieci do zjedzenia pe?nowarto?ciowego posi?ku.
I tym sposobem, dzisiaj proponuj? Wam przepis na kolorowy obiad z rodzaju jednogarnkowych, bo ca?o?? zapiekamy w piekarniku w jednym naczyniu. Jest to pozycja zdrowa i naprawd? bardzo smaczna pomimo swojej prostoty. 
Sk?adniki na 6 os?b:
  • 3 woreczki ry?u parabolicznego 300 g (nie zamieniajcie go na zwyk?y bia?y, bo nie b?dzie sypki)
  • mro?one warzywa – ulubiona mieszanka 750 g (ja da?am groszek zielony plus mieszank? greck? bez przypraw)
  • 3 szklanki bulionu (lub w ostateczno?ci przegotowanej wody z dodatkiem soli, pieprzu)
  • t?uszcz do posmarowania formy, np mas?o
  • pa?ki z kurczaka – 6 szt
  • marynata do kurczaka: ?y?ka oleju, po ?y?eczce soli, kurkumy, pieprzu i czerwonej s?odkiej papryki.
  • zio?a prowansalskie do posypania warzyw.
Wykonanie:
Kurczaka nacieramy marynat? i pozostawiamy na godzin?, by przeszed? przyprawami.
Brytfank? nacieramy t?uszczem. Na sp?d wsypujemy ry? (suchy, niegotowany), zalewamy go dwiema szklankami bulionu. Na ry? wysypujemy warzywa i opr?szamy je zio?ami prowansalskimi, (lub je?eli macie gotow? mieszank? przypraw z warzyw, to mo?na da? tak?). Na warzywa wyk?adamy kurczaka i wsuwamy do piekarnika na 60 minut z w??czon? funkcj? termoobiegu (170 stopni)
W czasie pieczenia zagl?damy kilkukrotnie do piekarnika, by pozosta?ym bulionem nawil?a? mi?so za pomoc? p?dzelka czy ?y?ki. Po 40 minutach pieczenia przemiesza? ry? z warzywami – je?eli ca?y ros?? wyparowa?, mo?na jeszcze troszk? dola?. 
Pysznego obiadu! 🙂

46 komentarzy

  1. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 12:05 pm

    Czy naczynie żaroodporne może być?

    Reply

  2. Anonimowy
    6 marca, 2017 @ 1:04 pm

    Czy naczynie ?aroodporne mo?e by??

    Reply

  3. ZaplanowaniPL
    17 kwietnia, 2018 @ 12:05 pm

    wygląda na smaczne i nie jest bardzo skomplikowane, pewnie w sobotę wypróbuję 😉

    Reply

  4. Gabriela Grębska
    17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am

    Bardzo smacznie! Chętnie bym spróbowała takiego dania 🙂

    Reply

  5. Anna Lena
    17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am

    Coś pysznego:)

    Reply

  6. bookiecik
    17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am

    Wygląda zachwycająco – nie tylko apetycznie, ale i zdrowo. Jadłabym! No to już wiem co jutro na obiad.

    Reply

  7. ZaplanowaniPL
    7 marca, 2017 @ 8:34 am

    wygl?da na smaczne i nie jest bardzo skomplikowane, pewnie w sobot? wypr?buj? 😉

    Reply

  8. Gabriela Gr?bska
    7 marca, 2017 @ 8:34 am

    Bardzo smacznie! Ch?tnie bym spr?bowa?a takiego dania 🙂

    Reply

  9. Anna Lena
    7 marca, 2017 @ 8:54 am

    Co? pysznego:)

    Reply

  10. bookiecik
    7 marca, 2017 @ 10:12 am

    Wygl?da zachwycaj?co – nie tylko apetycznie, ale i zdrowo. Jad?abym! No to ju? wiem co jutro na obiad.

    Reply

  11. Aga
    17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am

    Mięsa nie trzeba wcześniej obsmazac? Upiecze się dobrze?

    Reply

  12. Aga
    17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am

    Mięsa nie trzeba wcześniej obsmazac? Upiecze się dobrze?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:06 am

      Nie. Wkładamy na ryż surowe mięso. Gdyby było inaczej, z pewnością taką informacje bym napisała 🙂

      Reply

  13. Aga
    12 marca, 2017 @ 12:33 pm

    Mi?sa nie trzeba wcze?niej obsmazac? Upiecze si? dobrze?

    Reply

  14. Aga
    12 marca, 2017 @ 12:34 pm

    Mi?sa nie trzeba wcze?niej obsmazac? Upiecze si? dobrze?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      12 marca, 2017 @ 4:53 pm

      Nie. Wk?adamy na ry? surowe mi?so. Gdyby by?o inaczej, z pewno?ci? tak? informacje bym napisa?a 🙂

      Reply

  15. Marzena Terka
    17 kwietnia, 2018 @ 12:05 pm

    Pyszotka. Będziemy robić. Pozdrawiam 🙂

    Reply

  16. Marzena Terka
    12 marca, 2017 @ 8:40 pm

    Pyszotka. B?dziemy robi?. Pozdrawiam 🙂

    Reply

  17. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am

    Czy pieczemy pod przykryciem?

    Reply

  18. Anonimowy
    20 marca, 2017 @ 9:38 pm

    Czy pieczemy pod przykryciem?

    Reply

  19. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 12:05 pm

    Mam pytanie. Czy warzywa wsypujemy do naczynia zamrożone czy trzeba je wcześniej rozmrozić?

    Reply

  20. Anonimowy
    28 marca, 2017 @ 7:45 am

    Mam pytanie. Czy warzywa wsypujemy do naczynia zamro?one czy trzeba je wcze?niej rozmrozi??

    Reply

  21. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 12:05 pm

    Świetny przepis.
    Jedna miałem problem z ryżem, ponieważ użyłem zbyt małego naczynia i ryż po czasie pieczenia z przepisu był jeszcze bardzo twardy. Warto więc rozsypać go na większej powiewierzchni.
    Nie mniej jednak rewelacja 😊

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 12:07 pm

      Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂
      Faktycznie, moje zaczynie jest dość duże, porównywalne do blaszki z piekarnika.

      Pozdrawiam!

      Reply

  22. Anonimowy
    21 kwietnia, 2017 @ 1:52 pm

    ?wietny przepis.
    Jedna mia?em problem z ry?em, poniewa? u?y?em zbyt ma?ego naczynia i ry? po czasie pieczenia z przepisu by? jeszcze bardzo twardy. Warto wi?c rozsypa? go na wi?kszej powiewierzchni.
    Nie mniej jednak rewelacja ?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      21 kwietnia, 2017 @ 10:42 pm

      Ciesz? si?, ?e przypad? do gustu 🙂
      Faktycznie, moje zaczynie jest do?? du?e, por?wnywalne do blaszki z piekarnika.

      Pozdrawiam!

      Reply

  23. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:06 am

    Na którym poziomie piekarnika?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:06 am

      Srodkowy 🙂
      Zawsze wsuwam blaszki na środek, jeżeli jest inaczej to piszę, pozdrawiam! 🙂

      Reply

  24. Anonimowy
    15 czerwca, 2017 @ 12:21 pm

    Na kt?rym poziomie piekarnika?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      15 czerwca, 2017 @ 10:02 pm

      Srodkowy 🙂
      Zawsze wsuwam blaszki na ?rodek, je?eli jest inaczej to pisz?, pozdrawiam! 🙂

      Reply

  25. Karina Nieznana
    17 kwietnia, 2018 @ 10:06 am

    Mi niestety nie upiekł się kurczak, w środku był trochę surowy. Następnego dnia powtórzyłam przepis, z tym że kurczaka zrobiłam osobno na blasze. Wyszło super. Pokochałam taki pieczony ryż, mniam!

    Reply

  26. Karina Nieznana
    26 sierpnia, 2017 @ 10:10 am

    Mi niestety nie upiek? si? kurczak, w ?rodku by? troch? surowy. Nast?pnego dnia powt?rzy?am przepis, z tym ?e kurczaka zrobi?am osobno na blasze. Wysz?o super. Pokocha?am taki pieczony ry?, mniam!

    Reply

  27. Unknown
    17 kwietnia, 2018 @ 10:06 am

    Wszystko super. Ale to jest porcja dla 3 osób 🙂 Dla 6 robiłam ostatnio x2, tak wszystkim smakowało 🙂 A kurczaka zdecydowanie należy wcześniej podsmażyć około 15 minut wtedy wychodzi zdecydowanie smaczniejszy 🙂

    Reply

  28. Unknown
    3 listopada, 2017 @ 4:48 pm

    Wszystko super. Ale to jest porcja dla 3 os?b 🙂 Dla 6 robi?am ostatnio x2, tak wszystkim smakowa?o 🙂 A kurczaka zdecydowanie nale?y wcze?niej podsma?y? oko?o 15 minut wtedy wychodzi zdecydowanie smaczniejszy 🙂

    Reply

  29. Edyta
    15 września, 2018 @ 2:26 pm

    A warzywa musza byc mrozone czy moga byc swieze?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      15 września, 2018 @ 3:52 pm

      Mog? by? ?wie?e. Mro?onka jest po prostu blyskawicznym wyborem 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *