Kupi?am mi?sko – zdrowe, nienafaszerowane antybiotykami, z wiejskiej hodowli. Wydaje mi si?, ?e na wsi jest du?o ?atwiej naby? takie szcz??liwe kurki, kt?re ?ywi? si? znacznie lepiej i nie dostaj? serii ulepszaczy pod sk?r?. Nie jestem fank? drobiu, na og?? coraz cz??ciej rezygnujemy z mi?snych obiad?w na korzy?? ryb, czy nabia??w, ale kiedy mo?na zje?? mi?so wiadomego pochodzenia, to zawsze staram si? zrobi? co? fajnego, co zach?ci zw?aszcza moje dzieci do zjedzenia pe?nowarto?ciowego posi?ku.
I tym sposobem, dzisiaj proponuj? Wam przepis na kolorowy obiad z rodzaju jednogarnkowych, bo ca?o?? zapiekamy w piekarniku w jednym naczyniu. Jest to pozycja zdrowa i naprawd? bardzo smaczna pomimo swojej prostoty.
Sk?adniki na 6 os?b:
- 3 woreczki ry?u parabolicznego 300 g (nie zamieniajcie go na zwyk?y bia?y, bo nie b?dzie sypki)
- mro?one warzywa – ulubiona mieszanka 750 g (ja da?am groszek zielony plus mieszank? greck? bez przypraw)
- 3 szklanki bulionu (lub w ostateczno?ci przegotowanej wody z dodatkiem soli, pieprzu)
- t?uszcz do posmarowania formy, np mas?o
- pa?ki z kurczaka – 6 szt
- marynata do kurczaka: ?y?ka oleju, po ?y?eczce soli, kurkumy, pieprzu i czerwonej s?odkiej papryki.
- zio?a prowansalskie do posypania warzyw.
Wykonanie:
Kurczaka nacieramy marynat? i pozostawiamy na godzin?, by przeszed? przyprawami.
Brytfank? nacieramy t?uszczem. Na sp?d wsypujemy ry? (suchy, niegotowany), zalewamy go dwiema szklankami bulionu. Na ry? wysypujemy warzywa i opr?szamy je zio?ami prowansalskimi, (lub je?eli macie gotow? mieszank? przypraw z warzyw, to mo?na da? tak?). Na warzywa wyk?adamy kurczaka i wsuwamy do piekarnika na 60 minut z w??czon? funkcj? termoobiegu (170 stopni)
W czasie pieczenia zagl?damy kilkukrotnie do piekarnika, by pozosta?ym bulionem nawil?a? mi?so za pomoc? p?dzelka czy ?y?ki. Po 40 minutach pieczenia przemiesza? ry? z warzywami – je?eli ca?y ros?? wyparowa?, mo?na jeszcze troszk? dola?.
Pysznego obiadu! 🙂
17 kwietnia, 2018 @ 12:05 pm
Czy naczynie żaroodporne może być?
17 kwietnia, 2018 @ 12:08 pm
Tak. 🙂
6 marca, 2017 @ 1:04 pm
Czy naczynie ?aroodporne mo?e by??
6 marca, 2017 @ 3:29 pm
Tak. 🙂
17 kwietnia, 2018 @ 12:05 pm
wygląda na smaczne i nie jest bardzo skomplikowane, pewnie w sobotę wypróbuję 😉
17 kwietnia, 2018 @ 12:07 pm
Niesamowicie smaczne danie, polecam
17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am
Bardzo smacznie! Chętnie bym spróbowała takiego dania 🙂
17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am
Coś pysznego:)
17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am
Wygląda zachwycająco – nie tylko apetycznie, ale i zdrowo. Jadłabym! No to już wiem co jutro na obiad.
7 marca, 2017 @ 8:34 am
wygl?da na smaczne i nie jest bardzo skomplikowane, pewnie w sobot? wypr?buj? 😉
18 stycznia, 2018 @ 10:26 pm
Niesamowicie smaczne danie, polecam
7 marca, 2017 @ 8:34 am
Bardzo smacznie! Ch?tnie bym spr?bowa?a takiego dania 🙂
7 marca, 2017 @ 8:54 am
Co? pysznego:)
7 marca, 2017 @ 10:12 am
Wygl?da zachwycaj?co – nie tylko apetycznie, ale i zdrowo. Jad?abym! No to ju? wiem co jutro na obiad.
17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am
Mięsa nie trzeba wcześniej obsmazac? Upiecze się dobrze?
17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am
Mięsa nie trzeba wcześniej obsmazac? Upiecze się dobrze?
17 kwietnia, 2018 @ 10:06 am
Nie. Wkładamy na ryż surowe mięso. Gdyby było inaczej, z pewnością taką informacje bym napisała 🙂
12 marca, 2017 @ 12:33 pm
Mi?sa nie trzeba wcze?niej obsmazac? Upiecze si? dobrze?
12 marca, 2017 @ 12:34 pm
Mi?sa nie trzeba wcze?niej obsmazac? Upiecze si? dobrze?
12 marca, 2017 @ 4:53 pm
Nie. Wk?adamy na ry? surowe mi?so. Gdyby by?o inaczej, z pewno?ci? tak? informacje bym napisa?a 🙂
17 kwietnia, 2018 @ 12:05 pm
Pyszotka. Będziemy robić. Pozdrawiam 🙂
17 kwietnia, 2018 @ 12:07 pm
Polecam 🙂
12 marca, 2017 @ 8:40 pm
Pyszotka. B?dziemy robi?. Pozdrawiam 🙂
12 marca, 2017 @ 11:29 pm
Polecam 🙂
17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am
Czy pieczemy pod przykryciem?
17 kwietnia, 2018 @ 10:06 am
Nie. Pieczemy odkryte.
20 marca, 2017 @ 9:38 pm
Czy pieczemy pod przykryciem?
21 marca, 2017 @ 7:59 am
Nie. Pieczemy odkryte.
17 kwietnia, 2018 @ 12:05 pm
Mam pytanie. Czy warzywa wsypujemy do naczynia zamrożone czy trzeba je wcześniej rozmrozić?
17 kwietnia, 2018 @ 12:07 pm
Zamrożone. ☺
28 marca, 2017 @ 7:45 am
Mam pytanie. Czy warzywa wsypujemy do naczynia zamro?one czy trzeba je wcze?niej rozmrozi??
28 marca, 2017 @ 3:07 pm
Zamro?one. ?
17 kwietnia, 2018 @ 12:05 pm
Świetny przepis.
Jedna miałem problem z ryżem, ponieważ użyłem zbyt małego naczynia i ryż po czasie pieczenia z przepisu był jeszcze bardzo twardy. Warto więc rozsypać go na większej powiewierzchni.
Nie mniej jednak rewelacja 😊
17 kwietnia, 2018 @ 12:07 pm
Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂
Faktycznie, moje zaczynie jest dość duże, porównywalne do blaszki z piekarnika.
Pozdrawiam!
21 kwietnia, 2017 @ 1:52 pm
?wietny przepis.
Jedna mia?em problem z ry?em, poniewa? u?y?em zbyt ma?ego naczynia i ry? po czasie pieczenia z przepisu by? jeszcze bardzo twardy. Warto wi?c rozsypa? go na wi?kszej powiewierzchni.
Nie mniej jednak rewelacja ?
21 kwietnia, 2017 @ 10:42 pm
Ciesz? si?, ?e przypad? do gustu 🙂
Faktycznie, moje zaczynie jest do?? du?e, por?wnywalne do blaszki z piekarnika.
Pozdrawiam!
17 kwietnia, 2018 @ 10:06 am
Na którym poziomie piekarnika?
17 kwietnia, 2018 @ 10:06 am
Srodkowy 🙂
Zawsze wsuwam blaszki na środek, jeżeli jest inaczej to piszę, pozdrawiam! 🙂
15 czerwca, 2017 @ 12:21 pm
Na kt?rym poziomie piekarnika?
15 czerwca, 2017 @ 10:02 pm
Srodkowy 🙂
Zawsze wsuwam blaszki na ?rodek, je?eli jest inaczej to pisz?, pozdrawiam! 🙂
17 kwietnia, 2018 @ 10:06 am
Mi niestety nie upiekł się kurczak, w środku był trochę surowy. Następnego dnia powtórzyłam przepis, z tym że kurczaka zrobiłam osobno na blasze. Wyszło super. Pokochałam taki pieczony ryż, mniam!
26 sierpnia, 2017 @ 10:10 am
Mi niestety nie upiek? si? kurczak, w ?rodku by? troch? surowy. Nast?pnego dnia powt?rzy?am przepis, z tym ?e kurczaka zrobi?am osobno na blasze. Wysz?o super. Pokocha?am taki pieczony ry?, mniam!
17 kwietnia, 2018 @ 10:06 am
Wszystko super. Ale to jest porcja dla 3 osób 🙂 Dla 6 robiłam ostatnio x2, tak wszystkim smakowało 🙂 A kurczaka zdecydowanie należy wcześniej podsmażyć około 15 minut wtedy wychodzi zdecydowanie smaczniejszy 🙂
3 listopada, 2017 @ 4:48 pm
Wszystko super. Ale to jest porcja dla 3 os?b 🙂 Dla 6 robi?am ostatnio x2, tak wszystkim smakowa?o 🙂 A kurczaka zdecydowanie nale?y wcze?niej podsma?y? oko?o 15 minut wtedy wychodzi zdecydowanie smaczniejszy 🙂
15 września, 2018 @ 2:26 pm
A warzywa musza byc mrozone czy moga byc swieze?
15 września, 2018 @ 3:52 pm
Mog? by? ?wie?e. Mro?onka jest po prostu blyskawicznym wyborem 🙂