Skip to content

Lody z ricotty w gorącym sosie z czarnej porzeczki

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Lody z ricotty są wyraziste, mają posmak sernika i są naturalnie gęste. Idealnie nadają się do tego, by podać je z gorącym sosem, uzupełniając w smak owoców. Proponuję tutaj sos porzeczkowy – jest szlachetny, o lekko cierpkim smaku. Przełamuje miodową słodycz lodów.  Jedliście już kiedyś lody podane w towarzystwie gorącego sosu? Jeżeli nie, to gorąco zachęcam do wypróbowania. To mój ulubiony sposób na serwowanie tych słodyczy. Uwielbiam, kiedy lody z ricotty są już miękkie, jednak zawsze, nim zdążą się roztopić do odpowiedniej konsystencji, zdążę je zjeść. Te słodkości, to moja największa słabość. Uwielbiam lody, a te z ricottą, podobnie jak z mascarpone (przepis tutaj) skradły moje serce. Nie sposób im się oprzeć i poczekać, aż będą na pół miękkie. Rozwiązaniem jest podanie lodów w gorącym sosie. Ten nieoczywisty deser sprawia, że lody szybciej się rozpuszczają, a także robi niesamowite wrażenie na gościach. Jest niezwykle elegancki. To również moja propozycja świąteczna – idealna na każdą porę roku, nawet zimę i okres Bożego Narodzenia. Latem sięgamy pod świeże owoce, zimą zaś podgrzewamy dżem.

lody-z-ricotty

Lody z ricotty w gorącym sosie z czarnej porzeczki

Lody z ricotty:

  • 400 g ricotty
  • 1 szklanka zimnej śmietany tortowej 36%
  • 150 ml miodu

Ricottę zblendować razem z miodem i szczyptą soli na gładką masę. Śmietanę ubić na sztywno. Dodawać stopniowo za pomocą łyżki do ricotty, aż masa będzie jednolita. Wlać do zamykanego pojemnika i wstawić na kilka godzin do zamrażarki.

Gorący sos porzeczkowy:

  • 500 g obranych, umytych czarnych porzeczek
  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • 300 g cukru (lub więcej, jeżeli owoce są bardzo kwaśne)

Porzeczki wraz z wodą wstawić do rondla. Gotować 30 minut na małym gazie. Ugotowane przełożyć na sito i przetrzeć, aby zostały tylko niepotrzebne pestki. To dosłownie chwila pracy – porzeczki są mięciutkie. Owoce ponownie przełożyć do rondla, teraz dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotować, aż cukier całkowicie się rozpuści. Spróbować – sos musi być słodki.

Dodatkowo potrzebne będą do przybrania:

  • świeże listki mięty
  • kilka gałązek czarnej porzeczki

 

Lody z ricotty w gorącym sosie z czarnej porzeczki – wykonanie:

Lody z ricotty kroić ogrzanym w gorącej wodzie nożem. Układać w pucharkach. Dolać gorący sos porzeczkowy do połowy ich wysokości. Ozdobić świeżymi owocami i miętą.

 

Smacznego!

 

lody z ricotty

 

1 Comment

  1. Chwilówki dla Ciebie
    5 lipca, 2018 @ 11:09 am

    Mam na podwórku mnóstwo porzeczek i powoli kończą mi się pomysły co z nimi robić. Ale mam już jeden pomysł więcej 😉

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *