Skip to content

Lody z mascarpone

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Lody z mascarpone, a także ze słodkim mlekiem z puszki, to tegoroczny hit lata. Widziałam już kilka wersji lodów z mascarpone na różnych blogach, także tych zagranicznych i widzę, jak dalece pozytywne opinie zbierają. Bo prawda jest taka, że te lody są po prostu obłędne. O-B-Ł-Ę-D-N-E. Bogactwo śmietany uzupełnione kremowym serkiem, a osłodzone słodkim mlekiem z puszki. Całość jest tak pyszna, że można się uzależnić. Rozkosznie smakują. A fakt, że te lody są bardzo proste, bo wystarczy ubić i delikatnie połączyć składniki, także jest bardzo istotnym aspektem. Nie potrzebujemy tutaj specjalnej maszynki do lodów. Masę łączymy z ulubionymi owocami i mrozimy.

Moje lody z mascarpone zrobiłam o smaku jagodowym, bo taki smak lodów lubię najbardziej tuż przy śmietankowych, pomijając to, że jagody po prostu uwielbiam. Cały rok czekam na nie i gdy tylko się pojawiają zaopatruję się w co najmniej kilka litrów do samych wypieków, nie wspominając o przetworach.  Do tego dzieciaki zjadają je z ogromnym apetytem. Ba, oni nawet wynoszą je po cichu z lodówki…

<<Zobacz przepis na drożdżówki z jagodami i serem>>

lody z mascarpone

Lody z mascarpone

Składniki:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 300-350 ml słodzonego mleka z puszki (tego, z którego można zrobić masę krówkową)
  • 1 szklanka jagód leśnych
  • ziarenka wyjęte z laski wanilii

 

Wykonanie:

Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej łyżka po łyżce serek, następnie rozgniecione ziarenka z wanilii i na końcu lejąc cieniutkim strumieniem słodkie mleko. Najpierw dajemy jego ilość równą 300 ml, następnie próbujemy, czy słodycz jest odpowiednia, jeżeli jest za mało słodko, dodajemy jeszcze odrobinę mleka.

Jagody rozgniatamy widelcem, tak by puściły sok. Podobnie postępujemy w przypadku innych owoców.

Połowę masy wylewamy do foremki. Druga połowę łączymy z owocami i wylewamy. Mieszamy łyżką delikatnie.

Mrozimy w lodówce przez minimum 3 godziny.

 

Smacznego!

lody z mascarpone

4 komentarze

  1. Kinga
    7 lipca, 2018 @ 1:26 pm

    Zabieram się za robienie tych lodów. Po konsumpcji napiszę jak wyszły 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      7 lipca, 2018 @ 2:28 pm

      Koniecznie ?

      Reply

  2. Kinga
    8 lipca, 2018 @ 1:48 pm

    Lody się udały 🙂 i tak Kasiu jak napisałaś w notatce nad przepisem są O-B-Ł-Ę-D-N-E 🙂 były specjalnie przygotowywane na urodziny męża i zrobiły furorę wśród zaproszonych gości. Połączenie jagód z domowymi lodami to istna bajka. Wlałam całą puszkę mleka (350ml) i są idealne. Dzięki za inspirację. Będę tutaj częściej zaglądać 🙂 Pozdrawiam

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      8 lipca, 2018 @ 3:23 pm

      Kingo, bardzo bardzo się cieszę ? i dziękuję ? dobrego dnia!

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *