Charlotte z truskawkami planowałam zrobić już w zeszłym roku podczas sezonu na truskawki, jednak te skończyły się szybciej, niż przypuszczałam. Dlatego teraz ten francuski deser otwiera w moim domu sezon na te pyszności. A chyba nie ma innych owoców w ciągu całego roku, na które czekam z tak ogromnym utęsknieniem.
Charlotte przygotowuje się z masy truskawkowo-śmietanowej, a boki i spód wykłada biszkoptami. Wierzch ozdabia się truskawkami oraz często galaretką. Całość przypomina najprostszy biszkopt z kremem i galaretką oraz sezonowymi truskawkami (takie cicho pamiętam z dzieciństwa), jest jednak ładniej podane.
Aromatyczne, mięciutkie i po prostu przepyszne w swej prostocie ciacho bez pieczenia!
Charlotte z truskawkami
Charlotte z truskawkami – składniki na tortownicę 22 cm
- 220 g podłużnych biszkoptów
- 500 g truskawek do masy
- 200 g truskawek do galaretki
- 1 truskawkowa galaretka
- 1 tabliczka 100 g białej czekolady
- 1 łyżka cukru
- 400 g śmietany kremówki 30% lub 36%
- 4 łyżeczki żelatyny + 70 ml przegotowanej wody.
Charlotte z truskawkami – wykonanie:
- Żelatynę przygotować wg opisu na opakowaniu w proporcji 4 łyżeczki na 70 ml wody.
- Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przygotować biszkoptowe ranty ciasta. Z biszkoptów odciąć okrągłe końce po jednej stronie, aby ciastka dały się stabilnie ustawić wokół formy. Gdy uformujemy brzegi, niewykorzystane biszkopty pociąć na plasterki i razem z końcówkami, które odcięliśmy od brzegów ciasta, wyłożyć na dno tortownicy.
- 500 g truskawek rozgnieść widelcem i połączyć z łyżką cukru.
- Białą czekoladę zetrzeć na tarce.
- Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dołożyć do niej tartą czekoladę, truskawki i połączyć. Do masy stopniowo dokładać tężejącą żelatynę. Przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do lodówki.
- Galaretkę rozpuścić wg opisu na opakowaniu. Ja zawszę przygotowuję ją z ciut mniejszej ilości wody jaka jest wskazana na opakowaniu, np. zamiast 2 szklanek wody, daję 1,5 szklanki. Zostawić do stężenia.
- 200 g truskawek pokroić na drobniejsze części, połączyć z tężejącą galaretką i wylać na wierzch ciasta. Schłodzić.
SMACZNEGO!
Zobacz także:
Ciasto kubeczkowe z truskawkami
Rosyjskie watruszki z serem i truskawkami
Mini galette z truskawkami, rabarbarem i lodami