Skip to content

Charlotte z truskawkami

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Charlotte z truskawkami planowałam zrobić już w zeszłym roku podczas sezonu na truskawki, jednak te skończyły się szybciej, niż przypuszczałam. Dlatego teraz ten francuski deser otwiera w moim domu sezon na te pyszności. A chyba nie ma innych owoców w ciągu całego roku, na które czekam z tak ogromnym utęsknieniem.

Charlotte przygotowuje się z masy truskawkowo-śmietanowej, a boki i spód wykłada biszkoptami. Wierzch ozdabia się truskawkami oraz często galaretką. Całość przypomina najprostszy biszkopt z kremem i galaretką oraz sezonowymi truskawkami (takie cicho pamiętam z dzieciństwa), jest jednak ładniej podane.

Aromatyczne, mięciutkie i po prostu przepyszne w swej prostocie ciacho bez pieczenia!

charlotte z truskawkami

Charlotte z truskawkami


Charlotte z truskawkami – składniki na tortownicę 22 cm

  • 220 g podłużnych biszkoptów
  • 500 g truskawek do masy
  • 200 g truskawek do galaretki
  • 1 truskawkowa galaretka
  • 1 tabliczka 100 g białej czekolady
  • 1 łyżka cukru
  • 400 g śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 4 łyżeczki żelatyny + 70 ml przegotowanej wody.

 

Charlotte z truskawkami – wykonanie:

  1. Żelatynę przygotować wg opisu na opakowaniu w proporcji 4 łyżeczki na 70 ml wody.
  2. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Przygotować biszkoptowe ranty ciasta. Z biszkoptów odciąć okrągłe końce po jednej stronie, aby ciastka dały się stabilnie ustawić wokół formy. Gdy uformujemy brzegi, niewykorzystane biszkopty pociąć na plasterki i razem z końcówkami, które odcięliśmy od brzegów ciasta, wyłożyć na dno tortownicy.
  4. 500 g truskawek rozgnieść widelcem  i połączyć z łyżką cukru.
  5. Białą czekoladę zetrzeć na tarce.
  6. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dołożyć do niej tartą czekoladę, truskawki i połączyć. Do masy stopniowo dokładać tężejącą żelatynę. Przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do lodówki.
  7. Galaretkę rozpuścić wg opisu na opakowaniu. Ja zawszę przygotowuję ją z ciut mniejszej ilości wody jaka jest wskazana na opakowaniu, np. zamiast 2 szklanek wody, daję 1,5 szklanki. Zostawić do stężenia.
  8. 200 g truskawek pokroić na drobniejsze części, połączyć z tężejącą galaretką i wylać na wierzch ciasta. Schłodzić.

SMACZNEGO!

 

Zobacz także: 

Serradura z truskawkami 

Knedle z truskawkami 

Ciasto kubeczkowe z truskawkami 

Rosyjskie watruszki z serem i truskawkami 

Sernik z truskawkami 

Mini galette z truskawkami, rabarbarem i lodami 

 

charlotte z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.