Knedle z truskawkami staram się robić chociaż raz w roku. Uwielbiam ten słodki bałagan, który powstaje na talerzu – jogurt, sok z truskawki, posypka migdałowa i ziemniaczane ciasto obok siebie. Kiedy widzę, z jakim apetytem moje dzieci zajadają te pyzy, zastanawiam się, dlaczego robię je tak rzadko? A potem przypominam sobie o całej liście przepisów do wypróbowania i idę dalej. Ale w tym roku obiecałam sobie, że pokaże je na blogu, bo, pomimo że w internecie jest milion podobnych przepisów, to te knedle z truskawkami są tak pyszne, iż zabraknąć ich tutaj nie może 🙂
Ciasto jest bardzo proste. W zasadzie to takie samo ciasto jak na nasze kluski szagówki, czyli kopytka. Różnica jest nadzieniu i podaniu. Zjadamy je na słodko.
Knedle z truskawkami – składniki:
- 2 kg ziemniaków (unikamy młodych, ponieważ są bardzo soczyste)
- 400 g mąki pszennej orkiszowej lub zwykłej
- 2 jajka
- sól
- 1 kg dorodnych, dojrzałych truskawek
- cukier brązowy
- dwie łyżki masła
- kubek jogurtu
- mielone migdały.
Knedle z truskawkami – wykonanie:
Ziemniaki ugotować, odcedzić i wystudzić. Najlepiej nadadzą się ziemniaki z dnia poprzedniego. Przecisnąć je przez praskę. Następnie wyrobić ciasto z mąki, ziemniaków i jajek. Powinno być zbite, a wartość mąki może uleć zmianie w zależności od wilgotności ziemniaka – w razie potrzeby dosypać.
Urywać kawałek ciasta, formować dłonią z pomocą mąki płaski placuszek, nałożyć na środek umytą i odszypułkowaną truskawkę, posypać połową łyżeczki cukru i zawinąć, tworząc okrągły knedel.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i na wrzątek wrzucać knedle z truskawkami. Gotować po wypłynięciu 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
Na patelni rozgrzać masło i zarumienić na nim kluski. Ja lubię robić w ten sposób, ponieważ knedle są smaczniejsze i dodatkowo można je przygotować wcześniej a dopiero przed podaniem obsmażyć.
Podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego posypane łyżką mielonych migdałów.
Smacznego!