Skip to content

Knedle z truskawkami

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Knedle z truskawkami staram się robić chociaż raz w roku. Uwielbiam ten słodki bałagan, który powstaje na talerzu – jogurt, sok z truskawki, posypka migdałowa i ziemniaczane ciasto obok siebie. Kiedy widzę, z jakim apetytem moje dzieci zajadają te pyzy, zastanawiam się, dlaczego robię je tak rzadko? A potem przypominam sobie o całej liście przepisów do wypróbowania i idę dalej. Ale w tym roku obiecałam sobie, że pokaże je na blogu, bo, pomimo że w internecie jest milion podobnych przepisów, to te knedle z truskawkami są tak pyszne, iż zabraknąć ich tutaj nie może 🙂

Ciasto jest bardzo proste. W zasadzie to takie samo ciasto jak na nasze kluski szagówki, czyli kopytka. Różnica jest  nadzieniu i podaniu. Zjadamy je na słodko.

knedle ziemniaczane

Knedle z truskawkami – składniki:

  • 2 kg ziemniaków (unikamy młodych, ponieważ są bardzo soczyste)
  • 400 g mąki pszennej orkiszowej lub zwykłej
  • 2 jajka
  • sól
  • 1 kg dorodnych, dojrzałych truskawek
  • cukier brązowy
  • dwie łyżki masła
  • kubek jogurtu
  • mielone migdały.

Knedle z truskawkami – wykonanie:

Ziemniaki ugotować, odcedzić i wystudzić. Najlepiej nadadzą się ziemniaki z dnia poprzedniego. Przecisnąć je przez praskę. Następnie wyrobić ciasto z mąki, ziemniaków i jajek. Powinno być zbite, a wartość mąki może uleć zmianie w zależności od wilgotności ziemniaka – w razie potrzeby dosypać.

Urywać kawałek ciasta, formować dłonią z pomocą mąki płaski placuszek, nałożyć na środek umytą i odszypułkowaną truskawkę, posypać połową łyżeczki cukru i zawinąć, tworząc okrągły knedel.

W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i na wrzątek wrzucać knedle z truskawkami. Gotować po wypłynięciu 3 minuty.  Wyjmować łyżką cedzakową.

Na patelni rozgrzać masło i zarumienić na nim kluski. Ja lubię robić w ten sposób, ponieważ knedle są smaczniejsze i dodatkowo można je przygotować wcześniej a dopiero przed podaniem obsmażyć.

Podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego posypane łyżką mielonych migdałów.

Smacznego!

knedle truskawkowe

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *