Skip to content

Chłodnik rosyjski z chrzanem, miodem, śledziem i pieczonymi ziemniakami.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Chłodniki to idealna propozycja na upalny dzień, szczególnie wtedy, kiedy nie mamy ochoty na ciepły obiad. Przygotujemy je w zaledwie kilka chwil i są bardzo smaczne. Można je śmiało zajadać na dietach (większości). W Polsce bardzo popularny jest chłodnik litewski czy np. gazpacho, ale myślę, że na dużą uwagę zasługują smaki rosyjskie, do których osobiście często wracam. To właśnie kuchnia rosyjska stała się inspiracją dla wielu naszych narodowych przepisów.

Chłodnik rosyjski z chrzanem, miodem, przybrany śledzikiem i pieczonymi ziemniakami to ciekawa propozycja smakowa. Ciut inna niż serwujemy u nas, ale za to bardzo aromatyczna i z pewnością warta spróbowania. Mamy tutaj słodko-kwaśny jogurt, pomieszany z korzennym smakiem chrzanu. Do tego filet śledziowy z suszonymi ziołami od SEKO, który razem z pieczonymi ziemniakami sprawia, że całe danie jest wyśmienite i bogate smakiem. Cudownie pachnie i pysznie smakuje. Jest też zimny i orzeźwiający.
Zachęcam do przetestowania przepisu!

Chłodnik rosyjski – 4 porcje


Chłodnik rosyjski – składniki:

• 1 kubek jogurtu naturalnego 400 g
• 1 kubek śmietany 12% 400 g
• Beczka śledzi filety z suszonymi ziołami 550 g SEKO
• 2 płaskie łyżki miodu
• 2 łyżki soku z cytryny
• 2-3 łyżki chrzanu dobrej jakości
• 1 nieduży ogórek zielony
• sól i pieprz
• pieczone ziemniaki: 10 młodych ziemniaków, sól gruboziarnista, ulubione zioła (użyłam ziół śródziemnomorskich), oliwa.
• do przybrania szczypiorek i ogórek małosolny.

 

Chłodnik rosyjski – wykonanie:

Ziemniaki wyszorować i pokroić w grubą kostkę. Skropić oliwą, posypać łyżką ulubionych ziół i gruboziarnistą solą. Wstawić do piekarnika w 180 stopni i piec 40 minut, kilka razy je mieszając podczas pieczenia.

Do miseczki włożyć jogurt, śmietanę i dodać zielonego ogórka pokrojonego na drobną kosteczkę. Wmieszać chrzan – najpierw dwie łyżki i spróbować, jeżeli chcemy więcej, dodać kolejną. Wcisnąć sok z cytryny, by nadać chłodnikowi kwasowości oraz wlać miód. Tutaj także najpierw wlewamy jedną łyżkę miodu i regulujemy smak, aby chłodnik był tylko ciut słodki. Miód ma przełamać kwasotę, ale nie być na pierwszym planie. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Mocno schłodzić.

Na miseczkach, w których będziemy podawać danie układać: dwie łyżki pieczonych ziemniaków, filet śledziowy z suszonymi ziołami od SEKO pokrojony na drobne kawałki, kilka plasterków ogórka małosolnego. Wlać po bokach chłodnik rosyjski i przyozdobić siekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

chłodnik rosyjski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.