Skip to content

Zupa tom kha

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Uwielbiam tajskie zupy. Są zawsze bardzo pyszne, syte, słodko-kwaśne i ostrawe, ale też nie ukrywam, że najbardziej podoba mi się w nich to, że są bardzo szybkie w przygotowaniu. Podczas kiedy gotuję do tej zupy ryż, to w międzyczasie wywar mam już gotowy. Tak, ta zupa jest do przygotowania w mniej niż 20 minut! Składników jest zaledwie kilka, za to połączenie przypraw z mlekiem kokosowym robi robotę. Ta zupa jest po prostu pyszna!

Tajska zupa tom kha to zupa o cytrusowym posmaku, którą przygotowuje się na podstawie bulionu i mleka kokosowego. Jest kilka jej odmian, my dzisiaj skupiamy się na odmianie z mięsem kurczaka, czyli tom kha gai.

Ten przepis jest przepisem troszkę uproszczonym, czyli takim, który możemy przygotować w naszym kraju bez zamawiania składników z rynku azjatyckiego, ale wciąż smakuje jak prawdziwa zupa tom kha! Co prawa w dużych miastach wszystkie składniki na tę zupę dostaniemy w kilku miejscach, ale większość z nas nie ma dostępu do nich od ręki. A o jakich składnikach mowa? To liście kaffiru i galangal, które zamieniamy w zupie czymś innym. Są ciężko dostępne, ale jeżeli je znajdziesz, użyj.

Pozostałe składniki takie jak trawa cytrynowa, mleko kokosowe, pasta curry (lub czerwona przyprawa curry), limonka, sos rybny znajdziemy bez problemu w większości supermarketów w działach z produktami kuchni tajskiej.

Zamiast galangalu używamy tutaj imbiru, który należy do tej samej rodziny roślin. Różnica pomiędzy jednym i drugim jest taka, że galangal ma ostry, cytrusowy zapach oraz sosnowy posmak, natomiast imbir, chociaż także pikantny, nie jest tak wonny. Ten pierwszy jest też dużo twardszy i trzeba go przed podaniem zupy usunąć, gdyż jest niejadalny ze względu na twarde włókna. Mimo wszystko imbir jest częstym zamiennikiem i sprawdza się dobrze.

Jeżeli chodzi o liście kaffiru, to czasem można dostać je pasteryzowane pod nazwą “Kaffir Lime Leaves” lub kupić suszone. Używa się ich podobnie jak liści laurowych, czyli dodaje do zupy i usuwa przed jej podaniem. Nadają potrawom cytrusowego posmaku. Zastępujemy je tartą skórką z limonki.

Ta zupa tajska, z racji tego, że jest gotowana na mleko roślinnym, świetnie się mrozi – warto zrobić jej więcej.
Czy zachęcę Was do jej przygotowania? 🙂

zupa tom kha

Zupa tom kha – składniki na 6 porcji

Zupa tom kha – składniki:

  • skórka otarta z połowy limonki
  • limonka do podania
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • płaska łyżeczka tartego imbiru
  • łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry lub czerwonej przyprawy curry
  • 1 litr rosołu z kurczaka
  • 1 kg filetów z piersi kurczaka
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • świeża kolendra do dekoracji
  • puszka mleka kokosowego
  • 3 woreczki ryżu do podania z zupą
  • natka kolendry
  • sól i pieprz oraz ostra papryka jako przyprawy.

 

Zupa tom kha – wykonanie:

Ryż ugotować według opisu na opakowaniu.

Kurczaka pokroić w kostkę. Wcisnąć do mięsa sok z połowy limonki. Wlać sos rybny i dodać szczyptę soli. Połączyć.

W dużej patelni roztopić na tłuszcz, wrzucić posiekany ząbek czosnku, tarty imbir, trawę cytrynową i pastę curry. Smażyć minutkę wciąż mieszając, aby uwolnić ich zapachy. Dolać gorący bulion z kurczaka, cukier i skórkę z limonki. Dołożyć kurczaka i gotować zupę około 10-15 minut, aby mięso nie było surowe. Zmniejszyć moc palnika i wlać mleko kokosowe. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką w proszku. Gdy zacznie leciutko wrzeć, odstawić zupę. Wcisnąć pozostałą połowę soku z limonki.

Podawać z ryżem i posiekaną natka kolendry.

Smacznego!

zupa tom kha

1 Comment

  1. zosia
    23 czerwca, 2019 @ 11:39 am

    Takiej zupy jeszcze nie jadłam!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.