Chlebek z pesto – oj, jak ja go uwielbiam! Kr?l wszystkich imprez, bo powiedzmy sobie szczerze – jest pikantny, mi?ciutki i najlepszy jeszcze na ciep?o. Jest te? po prostu PI?KNY! Dlatego bardzo szybko przyci?ga wzrok go?ci. A przy tym moi drodzy, jest te? prosty.
Przepis nie jest trudny. Jest to banalne ciasto jak na zwyczajn? w?osk? pizz?, czyli woda, m?ka i dro?d?e. Wa?ny jest za to wk?ad, czyli nasze zielone pesto. Robi si? je w minutk?, bo wystarczy wrzuci? sk?adniki do kielicha blendera i ju? jest gotowe. Preferuj? tutaj pesto zielone z bazylii. Jest wyraziste i zawsze smakuje, nawet tym, kt?rzy uparcie twierdz?, ?e nie lubi? pesto 🙂 Ale to nie jest obowi?zek, mo?esz doda? pesto z jarmu?u, czy awokado – kt?rekolwiek najbardziej Ci smakuje.
Chlebek z pesto ?wietnie si? sprawdza przy daniach z grilla, czy przy sa?atkach, bo pasuje naprawd? do wszystkiego tak jak zwyczajne pieczywo. Jest te? smaczny po prostu sam, ot tak, na ?niadanie 🙂
Chlebek z pesto
Sk?adniki na ciasto:
- p?? szklanki letniej wody
- 1.5 szklanki m?ki pszennej uniwersalnej
- ?y?eczka dro?d?y instant
- p?aska ?y?eczka soli
- ?y?ka oliwy
Dro?d?e rozmiesza? w wodzie. Do m?ki doda? wod? z dro?d?ami, s?l i oliw?. Wyrobi? na g?adk? mas?. Zostawi? w ciep?ym miejscu do wyro?ni?cia na oko?o godzin?.
Na pesto:
- gar?? li?ci z bazylii (da?am li?cie z jednej doniczki)
- ?y?ka p?atk?w migda?owych
- ?y?ka tartego twardego sera
- z?bek czosnku
- 4 ?y?ki oliwy
- s?l i pieprz do smaku
Sk?adniki na pesto wrzuci? do kielicha blendera i zmiksowa? na papk?. Pesto powinno mie? konsystencj? jak ciasto na nale?niki, czyli do?? lej?ce, ale nie wodniste. Je?eli jest za g?ste, mo?na doda? jeszcze odrobin? oliwy. Doprawi? do smaku sol? oraz pieprzem.
Chlebek z pesto – wykonanie:
Ciasto dro?d?owe ponownie przerobi? i z pomoc? wa?ka oraz m?ki rozwa?kowa? na prostok?t o grubo?ci oko?o 7 mm. Na wierzch gotowego ciasta na?o?y? pesto i r?wnomiernie rozprowadzi?. Nast?pnie zawin?? je w rulon i przeci?? no?em wzd?u?, tak by dwa kawa?ki po?o?one obok siebie, mo?na by?o sple?? ze sob?, tworz?c co? na podob? warkocza. Wa?ne tylko, aby farsz by? skierowany w g?r?.
Ja chlebek piek? na om?czone blaszce, ale mo?na tak?e piec na papierze do pieczenia.
Chlebek z pesto wsun?? do nagrzanego do 180 piekarnika i piec oko?o 25 minut, lub a? si? ?adnie zarumieni.
Smacznego!
Polecam te? przepis na pizz? stromboli. Jest podobna do tego chlebka – przepis tutaj.