Skip to content

Pasta z bobu

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Pasta z bobu. Umówmy się od razu, że ta pasta jest dla osób, które kochają bób. Nie polubisz bobu, jeżeli ją przygotujesz, bo mimo wszystko ta pasta jest z bobu i smakuje jak bób z dodatkami. Chodzi o to, aby go wykorzystać.  Ale jeżeli lubisz  bób, to pokochasz ten przepis za podniesienie wyrazistości tego warzywa i funkcjonalność. Dzisiejsza receptura jest do wykorzystania na co dzień do kanapki, ale też sprawdzi się idealnie jako farsz do wytrawnych wypieków czy pierogów.

Pasta z bobu – składniki:

  • 500 g bobu
  • 120 g sera feta
  • pół cytryny
  • sól i pieprz
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • opcjonalnie: drobniutko pokrojony przesmażony bekon – 2 łyżki

Pasta z bobu – wykonanie:

Bób ugotować w posolonej wodzie. Ja gotuję 15 minut. Odcedzić, oskubać ze skórek i włożyć do wysokiego naczynia. Dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, wcisnąć sok z cytryny i zblendować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Do masy dodać pokrojoną w drobną kosteczkę fetę i połączyć łyżką.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *