Pasta z bobu. Umówmy się od razu, że ta pasta jest dla osób, które kochają bób. Nie polubisz bobu, jeżeli ją przygotujesz, bo mimo wszystko ta pasta jest z bobu i smakuje jak bób z dodatkami. Chodzi o to, aby go wykorzystać. Ale jeżeli lubisz bób, to pokochasz ten przepis za podniesienie wyrazistości tego warzywa i funkcjonalność. Dzisiejsza receptura jest do wykorzystania na co dzień do kanapki, ale też sprawdzi się idealnie jako farsz do wytrawnych wypieków czy pierogów.
Pasta z bobu – składniki:
- 500 g bobu
- 120 g sera feta
- pół cytryny
- sól i pieprz
- ząbek czosnku
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- opcjonalnie: drobniutko pokrojony przesmażony bekon – 2 łyżki
Pasta z bobu – wykonanie:
Bób ugotować w posolonej wodzie. Ja gotuję 15 minut. Odcedzić, oskubać ze skórek i włożyć do wysokiego naczynia. Dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, wcisnąć sok z cytryny i zblendować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Do masy dodać pokrojoną w drobną kosteczkę fetę i połączyć łyżką.
Smacznego!