Sałatka z grillowanym serem i owocami to bardzo pyszna i zdrowa propozycja na danie śniadaniowe, obiadowe w upalny dzień, czy nawet na kolację. No i rzecz jasna na grilla. Uwielbiam połączenie słonego sera, słodkich owoców, sałat i pysznego dressingu pomarańczowego. Gdy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, to ta sałatka sprawdza się idealnie, przy czym jest pożywnie. Dlatego zachęcam do przetestowania przepisu. Smakuje nawet najwybredniejszym 🙂
Chciałabym Wam opowiedzieć trochę o tym, co do niej wrzuciłam.
Zacznijmy może od sera. Bardzo lubię grillowany ser, zwłaszcza kiedy jest wyrazisty w smaku, z wyczuwalną solą a jeszcze lepiej, gdy jest wędzony. Jest to jeden z najsmaczniejszych składników do sałatek na bazie sałat z dodatkiem czegoś słodkiego! Do tej sałatki nada się np. ser halloumi. Ten ser jest po prostu fantastyczny po ugrillowaniu i nie ma sobie równych. Ale oprócz niego fajnie sprawdzi się nasz oscypek. Można też kupić ser do grillowania z mleka krowiego, który także jest bardzo smaczny i zazwyczaj nazywa się po prostu ser do grillowania 🙂 Warto szukać na półkach z nabiałem. Grillować można też mozzarellę, ale do tej sałatki jej nie polecam, jest zbyt delikatna smakiem.
W sałatce ważne są także owoce i tutaj także wrzucamy je na grill, aby straciły chrupkość i zyskały łagodniejszy smak. To ananas i gruszka. To obok dressingu właśnie dzięki nim sałatka jest słodka.
Dodatkowo wrzuciłam orzechy nerkowca i garść suszonej żurawiny. Dla smaku. I oczywiście miks sałat. Chociaż można tutaj użyć np. samą roszponkę.
No i na koniec komosa ryżowa, czyli dodatek, który sprawia, że sałatka staje się jeszcze pożywniejsza. Quinoa, czyli złoto Inków, ze względu na swój bardzo delikatny smak, nie narzuca się sałatce, a dostarcza bardzo dużo białka.
Sałatka z grillowanym serem i owocami to propozycja nie tylko na lato, chociaż teraz smakuje najlepiej.
Sałatka z grillowanym serem i owocami
Sałatka z grillowanym serem i owocami – składniki:
- 1 świeży ananas
- 2 słodkie gruszki
- 100 g miks sałat z rukolą
- garść orzechów nerkowca
- garść suszonej żurawiny
- 200 g sera do grillowania (halloumi, oscypek)
- pół szklanki komosy ryżowej
- sok wyciśnięty z połówki słodkiej pomarańczy, łyżka miodu i łyżka oliwy na dressing
Sałatka z grillowanym serem i owocami – wykonanie:
Komosę dokładnie wypłukać, aby pozbyć się saponiny. Ugotować z dodatkiem soli i łyżeczki oleju w 1 szklance wody. Gotujemy do miękkości pod przykryciem około 15 minut, aż cała woda wejdzie w komosę. Zostawiamy do przestygnięcia.
Na suchej patelni uprażyć orzechy nerkowca. Wystarczy chwilka, ważne, by ich nie przypalić.
Na grill (wolnostojący, palenia) położyć ser pokrojony w kilkumilimetrowe plasterki i grillować go po pół minuty z każdej strony, tak, aby pięknie się zarumienił. Taki ser jest dobry zarówno na zimno jak i na ciepło.
Gruszki obrać, pokroić w cienkie plastry. Ananasa pokroić na 1-2 cm plastry, odciąć skórki i głąb, pokroić na drobniejsze kawałki. Owoce wrzcuić na grilla i gdy lekko się przyrumienią, zdjąć.
W misce mieszamy komosę, sałatę, żurawinę, ananasa, gruszkę, nerkowca wraz z dressingiem przygotowanym z soku pomarańczowego, miodu i oliwy. Posypujemy grillowanym serem.
Smacznego!