Skip to content

Sałatka z grillowanym serem i owocami

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Sałatka z grillowanym serem i owocami to bardzo pyszna i zdrowa propozycja na danie śniadaniowe, obiadowe w upalny dzień, czy nawet na kolację. No i rzecz jasna na grilla. Uwielbiam połączenie słonego sera, słodkich owoców, sałat i pysznego dressingu pomarańczowego. Gdy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, to ta sałatka sprawdza się idealnie, przy czym jest pożywnie. Dlatego zachęcam do przetestowania przepisu. Smakuje nawet najwybredniejszym 🙂

Chciałabym Wam opowiedzieć trochę o tym, co do niej wrzuciłam.

Zacznijmy może od sera. Bardzo lubię grillowany ser, zwłaszcza kiedy jest wyrazisty w smaku, z wyczuwalną solą a jeszcze lepiej, gdy jest wędzony. Jest to jeden z najsmaczniejszych składników do sałatek na bazie sałat z dodatkiem czegoś słodkiego! Do tej sałatki nada się np. ser halloumi. Ten ser jest po prostu fantastyczny po ugrillowaniu i nie ma sobie równych. Ale oprócz niego fajnie sprawdzi się nasz oscypek. Można też kupić ser do grillowania z mleka krowiego, który także jest bardzo smaczny i zazwyczaj nazywa się po prostu ser do grillowania 🙂 Warto szukać na półkach z nabiałem. Grillować można też mozzarellę, ale do tej sałatki jej nie polecam, jest zbyt delikatna smakiem.

W sałatce ważne są także owoce i tutaj także wrzucamy je na grill, aby straciły chrupkość i zyskały łagodniejszy smak. To ananas i gruszka. To obok dressingu właśnie dzięki nim sałatka jest słodka.

Dodatkowo wrzuciłam orzechy nerkowca i garść suszonej żurawiny. Dla smaku. I oczywiście miks sałat. Chociaż można tutaj użyć np. samą roszponkę.

No i na koniec komosa ryżowa, czyli dodatek, który sprawia, że sałatka staje się jeszcze pożywniejsza. Quinoa, czyli złoto Inków, ze względu na swój bardzo delikatny smak, nie narzuca się sałatce, a dostarcza bardzo dużo białka.

Sałatka z grillowanym serem i owocami to propozycja nie tylko na lato, chociaż teraz smakuje najlepiej.

sałatka z grillowanym serem

Sałatka z grillowanym serem i owocami 


Sałatka z grillowanym serem i owocami – składniki:

  • 1 świeży ananas
  • 2 słodkie gruszki
  • 100 g miks sałat z rukolą
  • garść orzechów nerkowca
  • garść suszonej żurawiny
  • 200 g sera do grillowania (halloumi, oscypek)
  • pół szklanki komosy ryżowej
  • sok wyciśnięty z połówki słodkiej pomarańczy, łyżka miodu i łyżka oliwy na dressing

 

Sałatka z grillowanym serem i owocami – wykonanie:

Komosę dokładnie wypłukać, aby pozbyć się saponiny. Ugotować z dodatkiem soli i łyżeczki oleju w 1 szklance wody. Gotujemy do miękkości pod przykryciem około 15 minut, aż cała woda wejdzie w komosę. Zostawiamy do przestygnięcia.

Na suchej patelni uprażyć orzechy nerkowca. Wystarczy chwilka, ważne, by ich nie przypalić.

Na grill (wolnostojący, palenia) położyć ser pokrojony w kilkumilimetrowe plasterki i grillować go po pół minuty z każdej strony, tak, aby pięknie się zarumienił. Taki ser jest dobry zarówno na zimno jak i na ciepło.

Gruszki obrać, pokroić w cienkie plastry. Ananasa pokroić na 1-2 cm plastry, odciąć skórki i głąb, pokroić na drobniejsze kawałki. Owoce wrzcuić na grilla i gdy lekko się przyrumienią, zdjąć.

W misce mieszamy komosę, sałatę, żurawinę, ananasa, gruszkę, nerkowca wraz z dressingiem przygotowanym z soku pomarańczowego, miodu i oliwy. Posypujemy grillowanym serem.

Smacznego!

sałatka z grillowanym serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *