Gdy zrywam fasolkę z własnego ogródka, to przypomina mi się od razu dzieciństwo i wakacje, kiedy przyjeżdżało do nas kuzynostwo w latach dziewięćdziesiątych. Czasem był taki moment, że było nas w domu ośmioro dzieci, czyli nas trójka i piątka kuzynostwa. Wydawać by się mogło, że wykarmić taką brygadę będzie nie lada wyzwaniem, tymczasem wystarczyło mieć ogródek warzywny. Wszyscy byliśmy uzależnieni od fasolki szparagowej. Hej, są gorsze uzależnienia 😉
W każdym razie, Babcia potrafiła zerwać i ugotować cały dziesięciolitrowy garnek tego warzywa. Tak, zjadaliśmy fasolkę w ilościach niebezpiecznych dla zdrowia. Nie ważny był dodatek ziemniaków, mizerii, czy jakiegoś mięsa. To zostawialiśmy nieruszone. Wystarczył kopiasty talerz fasolki. Z pewnością moje kuzynki właśnie sobie przypominają, że tak było i uśmiechają się pod nosem. Razem z masełkiem i bułką tartą mogliśmy jeść tylko tę fasolkę i nie potrzeba było nam nic do szczęścia. Nie wiem, co to by było, gdyby Babcia serowowała nam tę fasolkę z mięsem mielonym. Chyba byśmy popękali 🙂 Bo ta wersja, jest dużo smaczniejsza niż taka tradycyjna.
Z pewnością teraz myślisz sobie, że nic nie jest smaczniejsze od fasolki z bułką tartą. Bo gdy przychodzi na nią sezon, to taka fasolka z zasmażką jest po prostu najlepszym dodatkiem do obiadu. Ale jeszcze nie próbowałeś tego dania. Fasolka z mięsem mielonym. Spróbuj! Można je traktować jako np. danie podobne do spaghetti z mięsem mielonym albo ekspresowe leczo. Jest bardzo smacznie, jest kolorowo, jest syto, jest też pysznie. Idealnie na letni obiad.
Niezależnie jednak od tego, jak będziemy nazywać to danie, to fakt jest taki, iż przepis pomoże nam wykorzystać nadmiar fasolki, którą mamy w ogródku. Bo kiedy sezon się zaczyna, to od razu jest jej ogromna ilość. Czy też tak macie? Ja mam wrażenie, że to trochę niesprawiedliwe, że latem mamy tyle dobrodziejstw po długim okresie zimy i nie wiadomo za co najpierw się zabrać. Jak ją wykorzystać? Tak więc pakuję do słoików na sałatkę (przepis tutaj), robię ją prosto z wody, podajemy z bułką tartą, do zup (np. do tej) wekujemy i mrozimy. No i rzecz jasna, próbuję innych przepisów 🙂
Fasolka z mięsem mielonym
Fasolka z mięsem mielonym – składniki:
- 500 g fasolki szparagowej
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 400 g mielonego mięsa z karkówki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- puszka pomidorów krojonych lub 4 posiekane dojrzalutkie malinówki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- liść laurowy
- sól i pieprz
- łyżeczka przyprawy curry
- ząbek czosnku
- zioła do przybrania
- łyżka oleju do smażenia.
Fasolka z mięsem mielonym – wykonanie:
Fasolkę obrać z końcówek, umyć i wstawić w lekko posolonej wodzie do zagotowania. Gotować na miękko, około 20 minut. Zazwyczaj przepisy podają, by fasolkę gotować około 8 minut. Według nie taka fasolka jest za twarda i do tego dania najlepsza jest taka nawet lekko rozgotowana, jednym słowem mówiąc mięciutka.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i kolejno wrzucać na nią: pokrojoną w piórka cebulę, ząbek czosnku drobno posiekany, obraną i posiekaną w plastry marchew. Dołożyć liść laurowy, lekko posolić. Gdy się zarumienią, dołożyć mięso mielone i mieszać, aż rozbije się na drobne cząstki. Doprawić do smaku curry, solą, pieprzem. Gdy mięso jest usmażone, dodać pomidory i zagotować. Na koniec uzupełnić danie dodatkiem koncentratu.
Fasolkę odcedzić i połączyć z mięsem mielonym. Posypać zieleniną.
Tak przygotowana fasolka z mięsem mielonym będzie także pyszny, kiedy uzupełnimy ją np. kaszą kuskus.
Smacznego!
Ania
18 lipca, 2019 @ 10:23 am
Wypróbowałam przepis wczoraj. Pyszne i pożywne! Z pewnością wypróbuję więcej przepisów z Twojego blogu! ?