Kiszona sałata

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Kiszona sałata – próbowałeś? Dla mnie to naprawdę świetny pomysł na wykorzystanie dużej ilości sałaty z ogrodowego zacisza. Kiedy zaczyna się na nią sezon, to od razu jest jej dużo i ciężko przejeść w postaci surowej. Dlatego warto zakisić, spróbować inaczej. A kiszona sałata jest pyszna nie tylko do kanapki, ale też tak samo do sałatek, czy np. na gołąbki. Jest gotowa po 2-3 dniach do spożycia.

Jak smakuje kiszona sałata? Smakuje naprawdę dobrze. Podobnie do ogórków, ale jest łagodniejsza, lekko chrupiąca i lepiej przenosi smaki. W zależności od tego, co włożymy do słoja, tym przejdzie nasze warzywo. Jeżeli damy dużo czosnku, będzie pachnieć czosnkiem. I tak analogicznie w stosunku do innych przypraw. Ja kisze tak, jak to robię z ogórkami, według takiej samej receptury, bo tak mi smakuje najlepiej. Według mnie jest jednak pyszniejsza od wspomnianych ogórków, a także uważam, że jest lepsza po jej ukiszeniu.

Jeżeli spojrzysz w recepturę, to zwrócisz uwagę na to, że w składnikach są różne liście: liście winogron, chrzanu, czarnej porzeczki, wiśni. To wszystko dodaję dla smaku, jednak zdaję sobie sprawę, że w miastach może być ciężko z dostępnością niektórych składników. Zazwyczaj w bukiecie do kiszenia są tylko liście chrzanu. Jeżeli nie masz działki warzywnej czy ogrodowej albo znajomego, który ma, po prostu je pomiń. Sałata także będzie pyszna!

Do kiszenia najlepiej wybierać sałatę lodową czy masłową i warto zwrócić uwagę na to, aby były to dojrzałe główki. To znaczy, nie zrozum mnie źle – nawet młoda sałata się nada. Ale taka dojrzała traci na goryczce. Jest po prostu słodsza i lepiej dać jej dojrzeć, za co w słoiku będzie smakować jeszcze wspanialej. Ja kiszę całe główki, odcinam tylko trzon, by można było wyjąć ze słoja jeden listek. Jeżeli masz ochotę możesz pokroić sałatę w kostkę, będzie do sałatek.

Warto zrobić od razu duży słoik 3 litrowy, bo kiszona sałata straci bardzo dużo ze swojej początkowej objętości.

kiszona sałata

Kiszona sałata – składniki na 1l słoik:

  • 2 małe dojrzałe główki sałaty lodowej lub masłowej, lub 1 większa
  • około 2 szklanki wody
  • na 1 litr wody dajemy kopiastą łyżkę soli, czyli tutaj płaska łyżka soli
  • koper – 1 kwiatostan świeży, lub suszony kwiatostan z łodygą
  • liść winogronu
  • pół liści chrzanu
  • 2 liście z czarnej porzeczki i 2 liście z wiśni
  • 1 ząbek czosnku
  • płaska łyżeczka gorczycy
  • liść laurowy
  • 5 ziaren pieprzu i 3 ziarna ziela angielskiego
  • korzeń chrzanu – kawałek 2 cm.

 

Kiszona sałata – wykonanie:

Sałatę umyć, wyciąć z niej łodyżkę i białą część.

Na spód słoja włożyć wszystkie drobne przyprawy. Następnie włożyć sałatę. Na wierzchu ułożyć koper i liście.

Wodę bardzo mocno podgrzać w dodatkiem soli. Zalać słój wodą tak, by liście były przykryte. Zakręcić.

Kiszona sałata jest dobra już po dwóch dniach.
Smacznego! ?
Zajrzyj tez po inne przepisy na kiszonki i przetwory: tutaj. 
kiszona sałata

 

2 komentarze

  1. maria
    17 lipca, 2019 @ 1:38 pm

    W to lato na pewno zrobię takie przetwory

    Reply

  2. Piotr
    17 kwietnia, 2020 @ 7:37 pm

    Polecam, każdemu robię od lat. Palce lizać. Młode ziemniaki z masłem i to mmmm….

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *