Skip to content

Sałatka z fasolki szparagowej i ogórków – na zimę.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Uwielbiam fasolkę szparagową… Do tego stopnia, że zawsze w ogródku mam kilka rządków zwłaszcza żółtej saksy (choć ta zielona też się nadaje na ten przepis). Ale w tym roku fasolki jest bardzo, bardzo dużo. W weekend zerwałam jej ogromną ilość, w pewnym momencie nie wiedziałam już, gdzie ręce włożyć, a teściowa jeszcze dołożyła mi od siebie kilka kilogramów. 5 godzin spędziłam tylko na obieraniu końcówek z fasolki 🙂 Dużo zamroziłam i zagotowałam w słoikach.  Jednak fajnie mieć też coś bardziej wyszukanego. Postanowiłam więc zrobić jakiś nowy przepis na sałatkę, a że i ogórków też w ogródku nie zabrakło, to powstał przepis na sałatkę z fasolki i ogórków w większości. Sałatka jest bardzo smaczna, lekko słodka ale i lekko pikantna z pomidorowym sosem, natomiast sam przepis poszedł w świat zanim jeszcze go spisałam, bo już znalazł swoich wielbicieli. Można zmodyfikować składniki np. dodać też paprykę czy pomidory i zrobić coś jeszcze bogatszego w smaku. Zachęcam do przygotowania, bo lato w słoiku zamknięte musi być 🙂

Składniki (wyjdzie około 7-8 litrów):

  • 2 kg fasolki szparagowej
  • 2 kg ogórków
  • 0,5 kg cebuli białej
  • 0,5 kg marchwi
  • pół szklanki oleju
  • 1 szklanka octu 10%
  • 500 ml koncentratu pomidorowego 
  • 3 łyżki soli
  • 1,5 szklanki cukru
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżka słodkiej czerwonej papryki w proszku
Wykonanie:
Fasolkę obrać, umyć i gotować w posolonej wodzie przez 20 minut (musi być miękka ale sprężysta). Ja na tą ilość fasolki do 4 litrowego garnka daje łyżkę soli. Odcedzić, pozwolić jej przestygnąć i pokroić na kawałki o długości 3-4 cm.
Ogórki obrać i poszatkować na cienkie plasterki. Jeżeli ogórki są malutkie, to można zostawić je ze skórką. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i posiekać w cienkie plasterki.

Wszystkie składniki umieścić w dużym naczyniu – do warzyw dodać cukier, ocet itd. Połączyć ze sobą i zostawić na 1-2 godziny do przegryzienia. Co jakiś czas można przemieszać.
Tak przygotowaną sałatkę nakładać do słoiczków, wlewając także trochę sosu. Zakręcać i pasteryzować przez 10 minut we wrzącej wodzie. Wystawić i chłodne zanieść do spiżarni 🙂
Smacznego!

12 komentarzy

  1. Ola
    17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am

    Mniam 🙂 Tylko tyle mogę powiedzieć, brzmi pysznie!

    Reply

  2. Ola
    21 lipca, 2016 @ 12:31 pm

    Mniam 🙂 Tylko tyle mogę powiedzieć, brzmi pysznie!

    Reply

  3. Amatorka domowej kuchni
    17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am

    Uwielbiam fasolkę szparagową w słoikach 🙂 Robię podobnie, tylko zamiast ogórków dodaję czerwoną paprykę. Takie sałatki wychodzą rewelacyjne, można je wykorzystać jako dodatek do obiadu, mięs z grilla czy podjadać prosto ze słoika. Zresztą, mając własne warzywa trzeba eksperymentować i wykazać się kreatywnością, pozdrawiam : )

    Reply

  4. Amatorka domowej kuchni
    21 lipca, 2016 @ 5:26 pm

    Uwielbiam fasolkę szparagową w słoikach 🙂 Robię podobnie, tylko zamiast ogórków dodaję czerwoną paprykę. Takie sałatki wychodzą rewelacyjne, można je wykorzystać jako dodatek do obiadu, mięs z grilla czy podjadać prosto ze słoika. Zresztą, mając własne warzywa trzeba eksperymentować i wykazać się kreatywnością, pozdrawiam : )

    Reply

  5. KarolinaSnowarska
    17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am

    Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/

    Reply

  6. KarolinaSnowarska
    15 sierpnia, 2016 @ 11:09 pm

    Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/

    Reply

  7. KASKAK
    18 lipca, 2018 @ 11:33 am

    Pani Kasiu, 500 ml koncentratu czy przecieru? Tak tylko chce sobie doprecyzować….. ?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      18 lipca, 2018 @ 11:55 am

      Koncentratu 🙂

      Reply

  8. ewat
    19 lipca, 2018 @ 11:52 am

    Robiłam ja rok temu. Owszem wyszła pyszna ale bardzo szybko sfermentowala w słoikach i całość poszła do kosza. Nie doczekała zimy…

    Reply

  9. Monika
    29 sierpnia, 2018 @ 3:16 pm

    Ze względu że uwielbiam fasolkę a w tym roku obrodziła zacnie zrobiłam dosć dużo słokiów, niestety wszystko wylądowało w koszu po prostu sfermentowała. Robie drugą partie… Zobaczymy z jakim skutkiem

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      29 sierpnia, 2018 @ 4:25 pm

      Moniko, nie wiem, co Ci powiedzieć. Można trochę wydłużyć czas gotowania. Moja super w piwnicy się trzymała. Nawet ostatnio wyjęłam jakiś zagubiony słoiczek i była dobra po dwóch latach. Jest ocet, jest cukier – wszystko powinno się ładnie zakonserowac. Warto zostawić słoiki w wodzie do wystygnięcia.

      Reply

  10. Sylwia
    30 lipca, 2019 @ 12:03 pm

    I ja również dzisiaj robię według tego przepisu. Tylko zamiast ogórków daje czerwoną paprykę. Tylko zastanawiam się czy nie lepiej zalać tego zagotowaną zalewą.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *