Skip to content

Surówka z młodej kapusty na zimę

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Uwielbiam wszelakie surówki na zimę. Na mojej stronie znajdziecie ich sporo, bo każdego roku robię najwięcej właśnie takich konserw. I kiedy już myślałam, że nic nie przebije mojej ulubionej surówki z sześciu składników (zobacz tutaj), czy tej z przyprawą gyros (zobacz tutaj) zrobiłam właśnie tę z młodej kapusty. Zaręczam Wam – będziecie zachwyceni. Ja jestem absolutnie zakochana. Surówka jest delikatna ale chrupiąca, słodko-ostra, po prostu idealna. Do obiadu w sezonie zimowym będzie jak znalazł i warto zrobić jej więcej. Sami zobaczycie, że zniknie bardzo szybko. Bardzo Wam polecam! Ten przepis wejdzie na stałe do Waszej spiżarni.

W słoiku oprócz młodej kapusty znalazł się koperek włoski, ogórki zielone, marchew i papryka.

Jeżeli interesują Was tego typu przepisy, koniecznie zajrzyjcie do zakładki przetwory na zimę. 

surówka z młodej kapusty na zimę

Surówka z młodej kapusty na zimę


Surówka z młodej kapusty na zimę – składniki:

  • 3 mniejsze lub 2 duże główki młodej kapusty
  • 1 kg marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pęczki posiekanego młodego koperku (ponad pół szklanki)
  • 2 zielone ogórki wężowe

na zalewę:

  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 4 łyżki soli
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 4 szklanki wody
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 kulek pieprzu ziarnistego
  • 4 liście laurowe

szklanka = 250 ml

Surówka z młodej kapusty na zimę – wykonanie:

  1. Warzywa umyć. Kapustę poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Ogórki obrać i pokroić w cienkie plastry. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki o długości 2 cm. Koperek posiekać drobno.
  2. Warzywa umieścić w dużym naczyniu, wymieszać.
  3. Składniki na zalewę umieścić w rondelku i podgrzać, by cukier się rozpuścił.
  4. Surówkę zalać zalewą i ucisnąć ją, by była przykryta. Całość pozostawić na dwie godziny, by się przegryzła. Można zostawić także na noc i wekować dnia następnego.
  5. Surówkę na zimę z młodej kapusty wkładać do słoików i wstawiać do zimnej wody. Gotować na niewielkim ogniu przez 25 minut.

Smacznego!

surówka z młodej kapusty

11 komentarzy

  1. Kruczko
    13 lipca, 2021 @ 11:02 pm

    Czy ogórki mogą być gruntowe?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      15 lipca, 2021 @ 8:27 pm

      tak 🙂

      Reply

  2. Karolina
    19 lipca, 2021 @ 10:45 pm

    Ile musi być tych ogórków gruntowych? Słoiki mają stać do połowy w wodzie?Jestem zielona jeśli chodzi o przetwory 😉

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      19 lipca, 2021 @ 11:17 pm

      Zależy jakie duże ogórki, ale myślę że zamiast jednego wężowego 5 sztuk gruntowych.
      Słoiki zalewamy trochę pod dekielek.

      Reply

    • Gosia
      5 sierpnia, 2021 @ 7:50 am

      Ile słoików wychodzi z tego przepisu? Słoiki 1l?

      Reply

  3. Karola
    26 lipca, 2021 @ 2:30 pm

    Zrobiłam pani sałatkę , po kilku dniach spróbowałam i była taka pyszna że dziś robię znowu 🙂
    Bardzo dziękuję za przepis 🙂

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      26 lipca, 2021 @ 4:06 pm

      Super, cieszę się bardzo, że przypadła do gustu 🙂

      Reply

  4. Kasia
    9 września, 2021 @ 10:07 am

    Ile powinno być kapusty? Chodzi o wagę?

    Reply

    • Joanna
      21 października, 2021 @ 11:33 pm

      Czy można zamiast kapusty młodej dwóch kapustę białą niestety już się skończył sezon na młodą kapustę

      Reply

      • Katarzyna Rzepecka
        29 października, 2021 @ 10:35 am

        tak.

        Reply

  5. Joanna
    20 października, 2021 @ 11:30 pm

    Zrobiłam na spróbowanie i rozeszła się w mig i teraz pytanie czy można zrobić tą surówkę z białej kapusty bo niestety ale młodej już nie ma szans kupić a naprawę surówka pyszna

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *