Skip to content

Bigos z fasolki szparagowej

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Bigos z fasolki szparagowej to moje ostatnie odkrycie. Uwielbiam fasolkę szparagową w każdej postaci – jest bardzo zdrowa, a do tego po prostu przepyszna. Gdy jest na nią sezon, staram się więc przemycać ją do obiadów, nie tylko w postaci fasolki z bułką tartą, ale przygotowuję ją jako pełne posiłki. I tym sposobem, pokazywałam już Wam kiedyś przepis na fasolkę z mięsem mielonym, a dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na bigos z fasolki szparagowej.  Zachęcam do spróbowania, bo jest to danie jednogarnkowe, które nie wymaga dużych zdolności kulinarnych, a smakuje naprawdę super!

bigos z fasoli szparagowej

Bigos z fasolki szparagowej 


Bigos z fasolki szparagowej – składniki:

  • 1,2 kg fasolki szparagowej
  • 3 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 500 g kiełbasy o dobrym składzie
  • puszka passaty pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu
  • oregano, bazylia, papryka czerwona – suszone, jako przyprawy
  • pieprz i sól
  • olej rzepakowy do smażenia
  • świeża pietruszka do podania.

Bigos z fasolki szparagowej – wykonanie:

  1. Z fasolki odciąć końcówki, przekroić ją na pół, porządnie wypłukać i gotować do miękkości z dodatkiem soli.
  2. W tym czasie w dużym rondlu rozgrzać olej i podsmażyć na nim:  kiełbasę i pieczarki pokrojone w plasterki oraz cebulę posiekaną na piórka.
  3. Gdy kiełbasa jest zarumieniona, pieczarki i cebula miękkie, dopiero teraz całość posolić. Chodzi o to, by pieczarki nie puściły nadmiaru wody.
  4. Do rondla dołożyć passatę, koncentrat oraz resztę przypraw i dokładnie połączyć.
  5. Fasolkę odcedzić i dołożyć do rondla. Wszystko dokładnie wymieszać i w razie potrzeby jeszcze doprawić.
  6. Podawać posypane świeżą natką pietruszki.

Ps. Można także posypać tartym serem.

Smacznego!

Zobacz inne przepisy na dania jednogarnkowe:

Cassoulet – francuski gulasz z fasolką 

Curry z dyni

Strogonow z kurczaka

Kurczak curry z ananasem

Chłopski garnek

Chili z wołowiną

Strogonow

Schab pieczony w kapuście kiszonej 

Wołowina po burgundzku

bigos z fasolki szparagowej

1 Comment

  1. Ania
    21 lipca, 2021 @ 7:57 pm

    Nie robiłam bigosu z fasoli warto spróbować:)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *