Bigos z fasolki szparagowej to moje ostatnie odkrycie. Uwielbiam fasolkę szparagową w każdej postaci – jest bardzo zdrowa, a do tego po prostu przepyszna. Gdy jest na nią sezon, staram się więc przemycać ją do obiadów, nie tylko w postaci fasolki z bułką tartą, ale przygotowuję ją jako pełne posiłki. I tym sposobem, pokazywałam już Wam kiedyś przepis na fasolkę z mięsem mielonym, a dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na bigos z fasolki szparagowej. Zachęcam do spróbowania, bo jest to danie jednogarnkowe, które nie wymaga dużych zdolności kulinarnych, a smakuje naprawdę super!
Bigos z fasolki szparagowej
Bigos z fasolki szparagowej – składniki:
- 1,2 kg fasolki szparagowej
- 3 cebule
- 500 g pieczarek
- 500 g kiełbasy o dobrym składzie
- puszka passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu
- oregano, bazylia, papryka czerwona – suszone, jako przyprawy
- pieprz i sól
- olej rzepakowy do smażenia
- świeża pietruszka do podania.
Bigos z fasolki szparagowej – wykonanie:
- Z fasolki odciąć końcówki, przekroić ją na pół, porządnie wypłukać i gotować do miękkości z dodatkiem soli.
- W tym czasie w dużym rondlu rozgrzać olej i podsmażyć na nim: kiełbasę i pieczarki pokrojone w plasterki oraz cebulę posiekaną na piórka.
- Gdy kiełbasa jest zarumieniona, pieczarki i cebula miękkie, dopiero teraz całość posolić. Chodzi o to, by pieczarki nie puściły nadmiaru wody.
- Do rondla dołożyć passatę, koncentrat oraz resztę przypraw i dokładnie połączyć.
- Fasolkę odcedzić i dołożyć do rondla. Wszystko dokładnie wymieszać i w razie potrzeby jeszcze doprawić.
- Podawać posypane świeżą natką pietruszki.
Ps. Można także posypać tartym serem.
Smacznego!
Zobacz inne przepisy na dania jednogarnkowe:
Cassoulet – francuski gulasz z fasolką
Ania
21 lipca, 2021 @ 7:57 pm
Nie robiłam bigosu z fasoli warto spróbować:)