Chili z wołowiną

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Chili z wołowiną to danie kuchni meksykańskiej, które przygotujesz bardzo szybko, a zapewne posmakuje wszystkim domownikom. Takie chili można przygotować z siekanych kawałków wołowiny, gdzie gulasz będzie bardziej mięsisty, lub z wołowiny zmielonej. Ja preferuje właśnie takie danie z wołowiną mieloną, która jest szybsza w przygotowaniu, bo potrzebuje mniej czasu na obróbkę termiczną niż ta w kawałkach.

Do chili z wołowiną podaję pocięte na kawałki pszenne tortille, uprzednio podsmażone na suchej patelni. Całość jest naprawdę pyszna!

chili z wołowiną

Chili z wołowiną


Chili z wołowiną – składniki na 4 porcje:

  • 500 g mięsa wołowego mielonego
  • puszka pomidorów krojonych
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 słodka czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 1 płaska łyżka oregano
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • oliwa do podsmażania
  • 250 ml bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz świeżo mielony, najlepiej czerwony
  • opcjonalnie: sos cholula chipotle (wg uznania)
  • 4 pszenne tortille.

 

Chili z wołowiną – wykonanie:

  1.  W pierwszej kolejności oczyścić i pokroić na drobne części warzywa: czosnek, cebulę, paprykę słodką i papryczkę chili. Wrzucić na głęboką i rozgrzaną z oliwą patelnię, a następnie przez kilka minut podsmażać z dodatkiem soli, aby zmiękły.
  2. Do rondla dołożyć wołowinę. Rozbić ją na drobne kawałki szpatułką do smażenia, dołożyć wszystkie przyprawy i podsmażać, aby mięso straciło kolor surowizny.
  3. Do rondla dołożyć bulion oraz pomidory z puszki. Całość dusić 10 minut, co jakiś czas mieszając, aby nie dopuścić do przypalenia.
  4. Dołożyć odsączoną fasolkę, koncentrat pomidorowy i zagotować.
  5. Doprawić do smaku solą lub pieprzem jeżeli danie tego wymaga.
  6. Tortille pociąć na nieduże trójkątne kawałki uprażyć na suchej patelni. Gorące podawać z chili.

Smacznego!

 

ZOBACZ PODOBNE DANIA

Pieczone naleśniki z farszem tex-mex

Sałatka taco

Tacos od podstaw

Wołowina po burgundzku

Strogonow

1 Comment

  1. Seoit
    25 maja, 2020 @ 12:51 pm

    Bardzo apetycznie to wygląda i smacznie się czyta. Co więcej sposób przygotowania nie wydaje się skomplikowany, więc powinienem to ogarnąć sam 🙂 Pozdrawiam.
    PS. Przepis ten może dotrzeć do większej liczy osób, jak doda się do niego Schema Recipe 😉 by roboty wiedziały, że to smaczny przepis kulinarny 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *