Skip to content

Chaczapuri adżarskie

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Chaczapuri adżarskie to najbardziej rozpoznawalna obok chinkali potrawa pochodząca z Gruzji. W pysznej chlebowej łódeczce zamknięte zostały przepyszne sery, a całość zapieczona z jajkiem. Potrawa jest nie tylko pyszna ale i bardzo sycąca. Jest także łatwiejsza w wykonaniu niż pizza, a zawsze robi furorę na moim stole.

Próbowałam już kilku podobnych przepisów, które Wam podrzucam i zachęcam do wypróbowania:

Tureckie pide, czyli także łódeczki, ale wypełnione kurczakiem i szpinakiem

Tureckie pide z wołowiną

Chaczapuri, ale zamknięte i bez drożdży, także z serami. Nie pieczone, ale z patelni. 

Yoka, czyli chaczapuri na szybko, bez wyrabiania ciasta.

Koniecznie sprawdź także przepis na chinkali. 

Zachęcam Was do przygotowania tego chaczapuri adżarskiego – będzie idealne na śniadanie zamiast kanapki, a z pewnością zasyci na bardzo długi czas.

chaczapuri adżarskie

Chaczapuri adżarskie


Chaczapuri adżarskie – składniki na 10 sztuk

To bardzo duża porcja, można przygotować połowę.

  • na zaczyn: 65 g świeżych drożdży, łyżka mąki pszennej, łyżka cukru, pół szklanki ciepłej wody
  • ciasto właściwe: 1 kg mąki pszennej, 2 szklanki ciepłej wody, 2 łyżeczki soli, 2 łyżki jogurtu lub śmietany
  • farsz: 400 g sera mozzarella (kulki), 300 g żółtego sera, 200 g sera feta
  • 10 jaj (lub mniej, jeżeli chcesz chaczapuri z samym serem)
  • masło do podania.

 

Chaczapuri adżarskie – wykonanie:

  1. W pierwszej kolejności wykonać zaczyn. Na dno miski rozkruszyć drożdże, wsypać mąkę oraz cukier i wymieszać z dodatkiem ciepłej wody. Odstawić na 10 minut.
  2. Do zaczynu dodać składniki na ciasto, czyli mąkę, ciepłą wodę, sól oraz jogurt. Wyrobić. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę.
  3. Fetę pokruszyć, a mozzarellę i żółty ser zetrzeć na tarce. Połączyć razem.
  4. Ciasto drożdżowe jeszcze raz przerobić i podzielić na 10 kawałków. Każdy rozpłaszczyć dłonią i rozwałkować wałkiem na owalny kształt o długości około 30 cm i grubości kilka mm. Podsypywać podczas wałkowania mąkę. Na środkową część, wzdłuż długości ciasta nałożyć farsz. Brzegi ciasta zawinąć do środka, by uformować łódeczkę.
  5. Chaczapuri układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor (w zależności od piekarnika ciasto może upiec się ciut szybciej).
  6. Na ostatnie 5 minut pieczenia do chaczapuri wlać jajko. Jajko powinno być lekko płynne po wyjęciu z pieca.
  7. Przed podaniem placek gruziński przybrać odrobiną masła i podawać gorący.

SMACZNEGO!

CHACZAPURI ADŻARSKIE

1 Comment

  1. Marysia
    17 czerwca, 2020 @ 9:02 am

    To chyba najpyszniejsze danie, jakie w życiu jadłam 🙂 Ostatnio też sama robiłam i jest naprawdę petarda.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.