Chinkali, to opr?cz chaczapuri, jedno z tradycyjnych da? kuchni gruzi?skiej. Piero?ki te robione s? z takiego samego ciasta, jak nasze polskie pierogi, r??ni je natomiast spos?b zaklejania – podczas gdy my tworzymy p??ksi??yce, Gruzini zlepiaj? sakiewki. Do chinkali wk?ada si? surowe mi?so wyrobione z do?? du?? ilo?ci? roso?u, co sprawia, ?e wn?trze gotowych piero?k?w jest bardzo soczyste, wr?cz p?ywa w odrobinie pysznej zupy. Prawid?owo takie sakiewki najpierw delikatnie si? nagryza, wypija zup? i dopiero zjada. Ca?o?? jest bardzo smaczna i warta przygotowania.
Sk?adniki na oko?o 35 – 40 chinkali:
Ciasto:
- 3 szklanki m?ki pszennej tortowej
- 1 szklanka gor?cej wody
- 1 jajo
- p?aska ?y?eczka soli
- ?y?eczka oleju
Farsz:
- 500 g kark?wki wieprzowej
- z?bek czosnku
- niedu?a cebula
- 250 ml roso?u
- p?czek natki pietruszki lub natki kolendry
- pieprz, s?l
Wykonanie:
Mi?so wraz z roso?em, czosnkiem przeci?ni?tym przez prask?, drobno posiekan? cebulk? i gar?ci? posiekanej natki umie?ci? w naczyniu i wyrobi? na g?adk?, jednolit? mas?. Doprawi? do smaku sol? i pieprzem, by obie te przyprawy by?o mocno wyczuwalne (po ugotowaniu masa z?agodnieje).
M?k? w?o?y? do misy miksera, wbi? jajo, wla? olej i doda? soli – zmiksowa?. Nast?pnie doda? gor?c? wod? i ponownie zmiksowa? na g?adk? mas?. Najlepiej u?y? ko?c?wek hak?w.
Ciasto podsypywa? m?k?, rozwa?kowa? na grubo?? 2 mm i wykrawa? (np. szklank?, chocia? ja preferuj? szerszy kufel do chinkali) okr?g?e placuszki. Na ?rodek placuszka nak?ada? po ?y?ce farszu i zawija?, tworz?c sakiewk?.
Pierogi wrzuca? na wrz?c? wod?, a kiedy wyp?yn? na wierzch, gotowa? jeszcze przez trzy minuty.
Podawa? gor?ce z odrobin? mase?ka i dekoracj? z natki pietruszki.
Pysznego obiadu! 🙂
17 kwietnia, 2018 @ 10:05 am
Wyglądają świetnie! Niestety z prawdziwymi chinkali łączy je jedynie wygląd 🙁
17 kwietnia, 2018 @ 12:06 pm
Owszem nie musi, ale wówczas dzieje się to samo co z polską włoską pizzą… mamy smaczne danie "w stylu…".Sama Gruzja jest jeszcze dość tradycyjna,dlatego jej kuchnia robi furorę na zachodzie. Chinkali, owszem różnią się w poszczególnych regionach,ale raczej niuansami. Jak najbardziej można zastąpić mieszankę wołowiny z domieszką wieprzowiny samą wieprzowiną, można posiekać cebulę zamiast zetrzeć, dodać pietruszkę zamiast kolendry, pominąć kilka przypraw. Dodatkowo pozbawiamy się przemienienia wody, surowego mięsa, cebuli , mieszanki charakterystycznych przypraw w niesamowity wywar i to w jedyne 8-10minut. Wówczas trzeba przygotować się na jęk zawodu, osób wracających z wycieczki,desperacko 😉 poszukujących w najmniejszym stopniu powrotu do tej magii smaku. Gorąco polecam wyprawę do Gruzji. Nie studiować! Doznawać ;)Serdecznie pozdrawiam i życzę samych sukcesów w internecie. Anna Miodek
17 kwietnia, 2018 @ 10:05 am
Dziękuję za cenne uwagi i także pozdrawiam 🙂
17 kwietnia, 2018 @ 10:04 am
Jaki czas wykonania?
17 kwietnia, 2018 @ 10:05 am
To zależy od sprawnej ręki 🙂 60-90 minut.
14 marca, 2017 @ 7:23 am
Wygl?daj? ?wietnie! Niestety z prawdziwymi chinkali ??czy je jedynie wygl?d 🙁
14 marca, 2017 @ 8:30 am
Dlatego, ?e nie trzymam si? sztywnej regu?y przepisu tradycyjnego?
Chinkali to tak jak i nasze pierogi – farsz nie musi by? sztywno wykonany wed?ug ?cis?ej receptury. Wa?ne, by zachowa? zamys? samych piero?k?w, zawijanych w sakiewk? z surowym mi?sem w ?rodku. W ostatnim czasie przestudiowa?am wiele ksi??ek kucharskich, zar?wno gruzi?skich jak i rosyjskich, wi?c nie mog? si? zgodzi? z tym zdaniem, ?e ?aczy je tylko wygl?d. Ale ch?tnie przeczytam – dlaczego Anonimie tak uwa?asz 🙂 ?
14 marca, 2017 @ 1:37 pm
Owszem nie musi, ale w?wczas dzieje si? to samo co z polsk? w?osk? pizz?… mamy smaczne danie "w stylu…".Sama Gruzja jest jeszcze do?? tradycyjna,dlatego jej kuchnia robi furor? na zachodzie. Chinkali, owszem r??ni? si? w poszczeg?lnych regionach,ale raczej niuansami. Jak najbardziej mo?na zast?pi? mieszank? wo?owiny z domieszk? wieprzowiny sam? wieprzowin?, mo?na posieka? cebul? zamiast zetrze?, doda? pietruszk? zamiast kolendry, pomin?? kilka przypraw. Dodatkowo pozbawiamy si? przemienienia wody, surowego mi?sa, cebuli , mieszanki charakterystycznych przypraw w niesamowity wywar i to w jedyne 8-10minut. W?wczas trzeba przygotowa? si? na j?k zawodu, os?b wracaj?cych z wycieczki,desperacko 😉 poszukuj?cych w najmniejszym stopniu powrotu do tej magii smaku. Gor?co polecam wypraw? do Gruzji. Nie studiowa?! Doznawa? ;)Serdecznie pozdrawiam i ?ycz? samych sukces?w w internecie. Anna Miodek
14 marca, 2017 @ 5:20 pm
Dzi?kuj? za cenne uwagi i tak?e pozdrawiam 🙂
14 marca, 2017 @ 11:11 am
Jaki czas wykonania?
14 marca, 2017 @ 5:21 pm
To zale?y od sprawnej r?ki 🙂 60-90 minut.
17 kwietnia, 2018 @ 10:05 am
Robiłam dzisiaj na obiad pyszne ,ciasto jak na normalne pierogi,farsz z mięsa wołowo wieprzowego czas wykonania ok 50 minut polecam rodzinka zachwycona.
19 marca, 2017 @ 2:23 pm
Robi?am dzisiaj na obiad pyszne ,ciasto jak na normalne pierogi,farsz z mi?sa wo?owo wieprzowego czas wykonania ok 50 minut polecam rodzinka zachwycona.
17 kwietnia, 2018 @ 10:05 am
Czy podaje się do tego jakiś sos lub sałatkę?
17 kwietnia, 2018 @ 12:06 pm
Ja polewam masełkiem, Ale można kombinować z różnymi sosami czy dodać sałatkę, jeżeli ktoś lubi 🙂
4 kwietnia, 2017 @ 6:54 am
Czy podaje si? do tego jaki? sos lub sa?atk??
4 kwietnia, 2017 @ 7:39 am
Ja polewam mase?kiem, Ale mo?na kombinowa? z r??nymi sosami czy doda? sa?atk?, je?eli kto? lubi 🙂