17 komentarzy

  1. Anonimowy
    Kwiecień 17, 2018 @ 10:05 am

    Wyglądają świetnie! Niestety z prawdziwymi chinkali łączy je jedynie wygląd 🙁

    Reply

    • Anonimowy
      Kwiecień 17, 2018 @ 12:06 pm

      Owszem nie musi, ale wówczas dzieje się to samo co z polską włoską pizzą… mamy smaczne danie "w stylu…".Sama Gruzja jest jeszcze dość tradycyjna,dlatego jej kuchnia robi furorę na zachodzie. Chinkali, owszem różnią się w poszczególnych regionach,ale raczej niuansami. Jak najbardziej można zastąpić mieszankę wołowiny z domieszką wieprzowiny samą wieprzowiną, można posiekać cebulę zamiast zetrzeć, dodać pietruszkę zamiast kolendry, pominąć kilka przypraw. Dodatkowo pozbawiamy się przemienienia wody, surowego mięsa, cebuli , mieszanki charakterystycznych przypraw w niesamowity wywar i to w jedyne 8-10minut. Wówczas trzeba przygotować się na jęk zawodu, osób wracających z wycieczki,desperacko 😉 poszukujących w najmniejszym stopniu powrotu do tej magii smaku. Gorąco polecam wyprawę do Gruzji. Nie studiować! Doznawać ;)Serdecznie pozdrawiam i życzę samych sukcesów w internecie. Anna Miodek

      Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      Kwiecień 17, 2018 @ 10:05 am

      Dziękuję za cenne uwagi i także pozdrawiam 🙂

      Reply

  2. Kamil
    Kwiecień 17, 2018 @ 10:04 am

    Jaki czas wykonania?

    Reply

  3. Anonimowy
    Marzec 14, 2017 @ 7:23 am

    Wyglądają świetnie! Niestety z prawdziwymi chinkali łączy je jedynie wygląd 🙁

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      Marzec 14, 2017 @ 8:30 am

      Dlatego, że nie trzymam się sztywnej reguły przepisu tradycyjnego?
      Chinkali to tak jak i nasze pierogi – farsz nie musi być sztywno wykonany według ścisłej receptury. Ważne, by zachować zamysł samych pierożków, zawijanych w sakiewkę z surowym mięsem w środku. W ostatnim czasie przestudiowałam wiele książek kucharskich, zarówno gruzińskich jak i rosyjskich, więc nie mogę się zgodzić z tym zdaniem, że łaczy je tylko wygląd. Ale chętnie przeczytam – dlaczego Anonimie tak uważasz 🙂 ?

      Reply

    • Anonimowy
      Marzec 14, 2017 @ 1:37 pm

      Owszem nie musi, ale wówczas dzieje się to samo co z polską włoską pizzą… mamy smaczne danie "w stylu…".Sama Gruzja jest jeszcze dość tradycyjna,dlatego jej kuchnia robi furorę na zachodzie. Chinkali, owszem różnią się w poszczególnych regionach,ale raczej niuansami. Jak najbardziej można zastąpić mieszankę wołowiny z domieszką wieprzowiny samą wieprzowiną, można posiekać cebulę zamiast zetrzeć, dodać pietruszkę zamiast kolendry, pominąć kilka przypraw. Dodatkowo pozbawiamy się przemienienia wody, surowego mięsa, cebuli , mieszanki charakterystycznych przypraw w niesamowity wywar i to w jedyne 8-10minut. Wówczas trzeba przygotować się na jęk zawodu, osób wracających z wycieczki,desperacko 😉 poszukujących w najmniejszym stopniu powrotu do tej magii smaku. Gorąco polecam wyprawę do Gruzji. Nie studiować! Doznawać ;)Serdecznie pozdrawiam i życzę samych sukcesów w internecie. Anna Miodek

      Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      Marzec 14, 2017 @ 5:20 pm

      Dziękuję za cenne uwagi i także pozdrawiam 🙂

      Reply

  4. Kamil
    Marzec 14, 2017 @ 11:11 am

    Jaki czas wykonania?

    Reply

  5. Anonimowy
    Kwiecień 17, 2018 @ 10:05 am

    Robiłam dzisiaj na obiad pyszne ,ciasto jak na normalne pierogi,farsz z mięsa wołowo wieprzowego czas wykonania ok 50 minut polecam rodzinka zachwycona.

    Reply

  6. Anonimowy
    Marzec 19, 2017 @ 2:23 pm

    Robiłam dzisiaj na obiad pyszne ,ciasto jak na normalne pierogi,farsz z mięsa wołowo wieprzowego czas wykonania ok 50 minut polecam rodzinka zachwycona.

    Reply

  7. Anonimowy
    Kwiecień 17, 2018 @ 10:05 am

    Czy podaje się do tego jakiś sos lub sałatkę?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      Kwiecień 17, 2018 @ 12:06 pm

      Ja polewam masełkiem, Ale można kombinować z różnymi sosami czy dodać sałatkę, jeżeli ktoś lubi 🙂

      Reply

  8. Anonimowy
    Kwiecień 4, 2017 @ 6:54 am

    Czy podaje się do tego jakiś sos lub sałatkę?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      Kwiecień 4, 2017 @ 7:39 am

      Ja polewam masełkiem, Ale można kombinować z różnymi sosami czy dodać sałatkę, jeżeli ktoś lubi 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *