Skip to content

Przepis na chinkali z mięsem – gruzińskie pierożki.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Chinkali, to oprócz chaczapuri, jedno z tradycyjnych dań kuchni gruzińskiej. Pierożki te robione są z takiego samego ciasta, jak nasze polskie pierogi, różni je natomiast sposób zaklejania – podczas gdy my tworzymy półksiężyce, Gruzini zlepiają sakiewki. Do chinkali wkłada się surowe mięso wyrobione z dość dużą ilością rosołu, co sprawia, że wnętrze gotowych pierożków jest bardzo soczyste, wręcz pływa w odrobinie pysznej zupy. Prawidłowo takie sakiewki najpierw delikatnie się nagryza, wypija zupę i dopiero zjada. Całość jest bardzo smaczna i warta przygotowania.
Składniki na około 35 – 40 chinkali:
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 jajo
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżeczka oleju
Farsz:
  • 500 g karkówki wieprzowej
  • ząbek czosnku
  • nieduża cebula
  • 250 ml rosołu
  • pęczek natki pietruszki lub natki kolendry
  • pieprz, sól
Wykonanie:
Mięso wraz z rosołem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, drobno posiekaną cebulką i garścią posiekanej natki umieścić w naczyniu i wyrobić na gładką, jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, by obie te przyprawy było mocno wyczuwalne (po ugotowaniu masa złagodnieje).
Mąkę włożyć do misy miksera, wbić jajo, wlać olej i dodać soli – zmiksować. Następnie dodać gorącą wodę i ponownie zmiksować na gładką masę. Najlepiej użyć końcówek haków. 
Ciasto podsypywać mąką, rozwałkować na grubość 2 mm i wykrawać (np. szklanką, chociaż ja preferuję szerszy kufel do chinkali) okrągłe placuszki. Na środek placuszka nakładać po łyżce farszu i zawijać, tworząc sakiewkę.
Pierogi wrzucać na wrzącą wodę, a kiedy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze przez trzy minuty. 
Podawać gorące z odrobiną masełka i dekoracją z natki pietruszki.
Pysznego obiadu! 🙂 

17 komentarzy

  1. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:05 am

    Wyglądają świetnie! Niestety z prawdziwymi chinkali łączy je jedynie wygląd 🙁

    Reply

    • Anonimowy
      17 kwietnia, 2018 @ 12:06 pm

      Owszem nie musi, ale wówczas dzieje się to samo co z polską włoską pizzą… mamy smaczne danie "w stylu…".Sama Gruzja jest jeszcze dość tradycyjna,dlatego jej kuchnia robi furorę na zachodzie. Chinkali, owszem różnią się w poszczególnych regionach,ale raczej niuansami. Jak najbardziej można zastąpić mieszankę wołowiny z domieszką wieprzowiny samą wieprzowiną, można posiekać cebulę zamiast zetrzeć, dodać pietruszkę zamiast kolendry, pominąć kilka przypraw. Dodatkowo pozbawiamy się przemienienia wody, surowego mięsa, cebuli , mieszanki charakterystycznych przypraw w niesamowity wywar i to w jedyne 8-10minut. Wówczas trzeba przygotować się na jęk zawodu, osób wracających z wycieczki,desperacko 😉 poszukujących w najmniejszym stopniu powrotu do tej magii smaku. Gorąco polecam wyprawę do Gruzji. Nie studiować! Doznawać ;)Serdecznie pozdrawiam i życzę samych sukcesów w internecie. Anna Miodek

      Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 10:05 am

      Dziękuję za cenne uwagi i także pozdrawiam 🙂

      Reply

  2. Kamil
    17 kwietnia, 2018 @ 10:04 am

    Jaki czas wykonania?

    Reply

  3. Anonimowy
    14 marca, 2017 @ 7:23 am

    Wyglądają świetnie! Niestety z prawdziwymi chinkali łączy je jedynie wygląd 🙁

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      14 marca, 2017 @ 8:30 am

      Dlatego, że nie trzymam się sztywnej reguły przepisu tradycyjnego?
      Chinkali to tak jak i nasze pierogi – farsz nie musi być sztywno wykonany według ścisłej receptury. Ważne, by zachować zamysł samych pierożków, zawijanych w sakiewkę z surowym mięsem w środku. W ostatnim czasie przestudiowałam wiele książek kucharskich, zarówno gruzińskich jak i rosyjskich, więc nie mogę się zgodzić z tym zdaniem, że łaczy je tylko wygląd. Ale chętnie przeczytam – dlaczego Anonimie tak uważasz 🙂 ?

      Reply

    • Anonimowy
      14 marca, 2017 @ 1:37 pm

      Owszem nie musi, ale wówczas dzieje się to samo co z polską włoską pizzą… mamy smaczne danie "w stylu…".Sama Gruzja jest jeszcze dość tradycyjna,dlatego jej kuchnia robi furorę na zachodzie. Chinkali, owszem różnią się w poszczególnych regionach,ale raczej niuansami. Jak najbardziej można zastąpić mieszankę wołowiny z domieszką wieprzowiny samą wieprzowiną, można posiekać cebulę zamiast zetrzeć, dodać pietruszkę zamiast kolendry, pominąć kilka przypraw. Dodatkowo pozbawiamy się przemienienia wody, surowego mięsa, cebuli , mieszanki charakterystycznych przypraw w niesamowity wywar i to w jedyne 8-10minut. Wówczas trzeba przygotować się na jęk zawodu, osób wracających z wycieczki,desperacko 😉 poszukujących w najmniejszym stopniu powrotu do tej magii smaku. Gorąco polecam wyprawę do Gruzji. Nie studiować! Doznawać ;)Serdecznie pozdrawiam i życzę samych sukcesów w internecie. Anna Miodek

      Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      14 marca, 2017 @ 5:20 pm

      Dziękuję za cenne uwagi i także pozdrawiam 🙂

      Reply

  4. Kamil
    14 marca, 2017 @ 11:11 am

    Jaki czas wykonania?

    Reply

  5. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:05 am

    Robiłam dzisiaj na obiad pyszne ,ciasto jak na normalne pierogi,farsz z mięsa wołowo wieprzowego czas wykonania ok 50 minut polecam rodzinka zachwycona.

    Reply

  6. Anonimowy
    19 marca, 2017 @ 2:23 pm

    Robiłam dzisiaj na obiad pyszne ,ciasto jak na normalne pierogi,farsz z mięsa wołowo wieprzowego czas wykonania ok 50 minut polecam rodzinka zachwycona.

    Reply

  7. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:05 am

    Czy podaje się do tego jakiś sos lub sałatkę?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 12:06 pm

      Ja polewam masełkiem, Ale można kombinować z różnymi sosami czy dodać sałatkę, jeżeli ktoś lubi 🙂

      Reply

  8. Anonimowy
    4 kwietnia, 2017 @ 6:54 am

    Czy podaje się do tego jakiś sos lub sałatkę?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      4 kwietnia, 2017 @ 7:39 am

      Ja polewam masełkiem, Ale można kombinować z różnymi sosami czy dodać sałatkę, jeżeli ktoś lubi 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.