Gołąbki w moim domu są jednym z ulubionych dań. Czy to te z farszem rybnym, czy te tradycyjne, oszukane albo z tortownicy czy po prostu faszerowana główka kapusty – uwielbiamy je wszystkie. Przyszedł w końcu czas na wersję wegetariańską. Tym razem postawiłam na kapustę pekińską, która z racji tego, że nie musi być gotowana, świetnie nadaje się do zapiekania. Nadziałam ją twarogiem z dodatkiem kaszy jaglanej, a całość podlałam pysznym wywarem z pieczarkami. Jak wyszło? Całkiem smacznie – fani kaszy jaglanej oraz pierogów ruskich powinni być naprawdę zadowoleni 🙂
Kapusta pekińska faszerowana białym serem i kaszą jaglaną – błyskawiczne jarskie gołąbki.
Składniki na 8 sztuk:
- duża główka kapusty pekińskiej
- 400 g twarogu półtłustego
- 100 g kaszy jaglanej ugotowanej według opisu na opakowaniu
- biała (nie żółta) cebula
- 20 dag pieczarek
- 2 łyżki masła
- 1 jajo
- 300 ml bulionu
- sól i pieprz ziołowy
- tłuszcz do podsmażenia pieczarek
Wykonanie:
1. Z kapusty pekińskiej zdjąć osiem największych liści, wyciąć twarde (białe) części i króciutko sparzyć je wrzątkiem. Pozostałą kapustę pozostawiamy na surówkę.
2. Biały ser dokładnie rozgnieść widelcem, dołożyć kaszę, masło, jajko oraz bardzo drobniutko posiekaną połowę cebuli. Wyrobić i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podzielić na osiem równych części i nałożyć po jednej do każdego wcześniej przygotowanego liścia kapusty, zawijając w zgrabne gołąbki. Przełożyć do pasującego rozmiarem naczynia, by nasza kapusta była ściśnięta.
3. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekane w plastry pieczarki oraz drugą połowę cebuli i podsmażyć z dodatkiem soli by zmiękły. Podlać bulionem i dusić 10 minut. Przelać na gołąbki.
4. Gołąbki piec pod przykryciem przez 25 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku. Temperatura 170 stopni.
Smacznego!
Pozdrawiam ciepło 🙂
Halinka
17 kwietnia, 2018 @ 10:04 am
Połączenie….. dziwne,ale zachęcające do spróbowania. Obowiązkowo muszę wypróbować ten przepis, jako, że jestem fanką takich eksperymentów. Nie musisz mnie namawiać dwa razy:)
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:05 am
😚😚
Pozdrawiam!
Halinka
20 marca, 2017 @ 1:13 pm
Połączenie….. dziwne,ale zachęcające do spróbowania. Obowiązkowo muszę wypróbować ten przepis, jako, że jestem fanką takich eksperymentów. Nie musisz mnie namawiać dwa razy:)
Katarzyna Rzepecka
20 marca, 2017 @ 2:03 pm
??
Pozdrawiam!
Wiktoria
17 kwietnia, 2018 @ 10:04 am
Poważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda rewelacyjnie i jestem pewna że tak też smakuje 🙂 Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów 😉
Wiktoria
23 marca, 2017 @ 1:54 pm
Poważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda rewelacyjnie i jestem pewna że tak też smakuje 🙂 Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów 😉
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:05 am
W smaku takie sobie szczerze mówiąc. Zainteresował mnie jedynie farsz, który z pewnością można wykorzystać do pierogów. Danie do mnie jednak nie przemówiło 🙂
Anonimowy
5 kwietnia, 2017 @ 10:20 am
W smaku takie sobie szczerze mówiąc. Zainteresował mnie jedynie farsz, który z pewnością można wykorzystać do pierogów. Danie do mnie jednak nie przemówiło 🙂