Skip to content

Ryba pieczona w soli

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Ryba pieczona w soli to stary sposób na rybie mięso (w dodatku bez tłuszczu). Przygotowanie tego dania jest bardzo proste, a efekt zadowala nawet tych najbardziej wymagających, gdyż technika ta pozwala nam otrzymać bardzo wilgotne, aromatyczne, oraz odpowiednio dosolone mięso.

Aby przygotować rybę w soli, wystarczy ją otulić solą wymieszaną z białkiem i wstawić do piekarnika, by sól się zarumieniła. Trzeba tutaj zauważyć, że dodatkowym walorem tego przepisu zdecydowanie jest wygląd – kiedy rozbijamy upieczoną skorupkę ze soli, danie zachwyca.

Do tego przepisu najlepiej użyć wypatroszoną rybę o wadze około 1-1,5 kg. Nie nadadzą się rozdrobione ryby czy mniejsze niż 1 kg sztuki, ponieważ wyjdą za słone. Najlepsze do tego przepisu moim zdaniem są karpie. Można także użyć innych ryb o podobnej wadze.  Ryby muszę być wyczyszczone, ale łuski mogą zostać, gdyż skórka z tego przepisu nie nadaje się do zjedzenia.

Sekret tego przepisu tkwi w użyciu soli gruboziarnistej, która długo się rozpuszcza. Gdy wymieszamy ją z białkiem kurzym, mamy dodatkowe zabezpieczenie przed zbyt dużych chłonięciem soli.

Do wnętrza ryby można włożyć swoje ulubione zioła. Można je także dodać do solnej panierki – korzystajcie z koperku, cytryny, czosnku, cebuli czy innych ulubionych. Będzie pysznie!

Podajemy z pieczonymi ziemniakami, ulubioną surówką czy jasnym sosem.

ryba pieczona w soli

Ryba pieczona w soli


Ryba pieczona w soli – składniki:

  • 2 plasterki cytryny
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • ząbek czosnku w całości
  • 2 plastry cebuli
  • 1,5 kg soli gruboziarnistej (najlepsza morska, ale kamienna też będzie ok)
  • 2-3 białka jajka kurzego.

 

Ryba pieczona w soli – wykonanie:

  1. Sól wymieszać dokładnie z białkiem. Otrzymamy coś podobnego do mokrego piasku.
  2.  Do wnętrza ryby włożyć plasterki cytryny, czosnek, koperek, cebul. Farszu nie będziemy jeść, ale daje on wiele aromatu.
  3. Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem ułożyć warstwę soli. Ryba musi być opakowana z każdej strony, także od strony formy. Na sól położyć rybę i wyłożyć pozostałą masę, tworząc dłońmi zbity kopczyk. W wielu przepisach można zauważyć, że głowa oraz ogon nie są zakryte, ale jeżeli starczy Wam masy, lepiej dokładnie ją zapakować, aby zniwelować utratę wilgotności.
  4. Rybę piec z nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40-45 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika, odstawić jeszcze na 10 minut, a następnie rozbić tłuczkiem i wyjąć mięso. Pędzelkiem usunąć nadmiar soli i podawać.

 

SMACZNEGO!

 

Zobacz inne przepisy na rybę:

Domowe sushi

Gołąbki z farszem rybnym

Fińska zapiekanka z łososiem

Tatar ze śledzia

Dorsz pieczony na ryżu 

Ryba w cieście piwnym

Śledzie po sułtańsku

 

ryba pieczona w soli

1 Comment

  1. Sandra
    17 czerwca, 2020 @ 11:00 am

    Bardzo oryginalny sposób na przyrządzanie ryby. Muszę spróbować koniecznie.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.