Ryba pieczona w soli to stary sposób na rybie mięso (w dodatku bez tłuszczu). Przygotowanie tego dania jest bardzo proste, a efekt zadowala nawet tych najbardziej wymagających, gdyż technika ta pozwala nam otrzymać bardzo wilgotne, aromatyczne, oraz odpowiednio dosolone mięso.
Aby przygotować rybę w soli, wystarczy ją otulić solą wymieszaną z białkiem i wstawić do piekarnika, by sól się zarumieniła. Trzeba tutaj zauważyć, że dodatkowym walorem tego przepisu zdecydowanie jest wygląd – kiedy rozbijamy upieczoną skorupkę ze soli, danie zachwyca.
Do tego przepisu najlepiej użyć wypatroszoną rybę o wadze około 1-1,5 kg. Nie nadadzą się rozdrobione ryby czy mniejsze niż 1 kg sztuki, ponieważ wyjdą za słone. Najlepsze do tego przepisu moim zdaniem są karpie. Można także użyć innych ryb o podobnej wadze. Ryby muszę być wyczyszczone, ale łuski mogą zostać, gdyż skórka z tego przepisu nie nadaje się do zjedzenia.
Sekret tego przepisu tkwi w użyciu soli gruboziarnistej, która długo się rozpuszcza. Gdy wymieszamy ją z białkiem kurzym, mamy dodatkowe zabezpieczenie przed zbyt dużych chłonięciem soli.
Do wnętrza ryby można włożyć swoje ulubione zioła. Można je także dodać do solnej panierki – korzystajcie z koperku, cytryny, czosnku, cebuli czy innych ulubionych. Będzie pysznie!
Podajemy z pieczonymi ziemniakami, ulubioną surówką czy jasnym sosem.
Ryba pieczona w soli
Ryba pieczona w soli – składniki:
- 2 plasterki cytryny
- kilka gałązek świeżego koperku
- ząbek czosnku w całości
- 2 plastry cebuli
- 1,5 kg soli gruboziarnistej (najlepsza morska, ale kamienna też będzie ok)
- 2-3 białka jajka kurzego.
Ryba pieczona w soli – wykonanie:
- Sól wymieszać dokładnie z białkiem. Otrzymamy coś podobnego do mokrego piasku.
- Do wnętrza ryby włożyć plasterki cytryny, czosnek, koperek, cebul. Farszu nie będziemy jeść, ale daje on wiele aromatu.
- Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem ułożyć warstwę soli. Ryba musi być opakowana z każdej strony, także od strony formy. Na sól położyć rybę i wyłożyć pozostałą masę, tworząc dłońmi zbity kopczyk. W wielu przepisach można zauważyć, że głowa oraz ogon nie są zakryte, ale jeżeli starczy Wam masy, lepiej dokładnie ją zapakować, aby zniwelować utratę wilgotności.
- Rybę piec z nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40-45 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika, odstawić jeszcze na 10 minut, a następnie rozbić tłuczkiem i wyjąć mięso. Pędzelkiem usunąć nadmiar soli i podawać.
SMACZNEGO!
Zobacz inne przepisy na rybę:
Sandra
17 czerwca, 2020 @ 11:00 am
Bardzo oryginalny sposób na przyrządzanie ryby. Muszę spróbować koniecznie.