Kompot z rabarbaru to dla mnie zawsze pierwszy kompot w sezonie owocowo-warzywnym. Jego charakterystyczny smak uwielbia chyba każdy. Zawsze przygotowuję go w ilościach naprawdę dużych, bo od razu w pięciolitrowym garnku. Do środka oprócz rabarbaru dokładam czerwone owoce np. truskawki, porzeczki, maliny – to zależy od tego, jakie akurat są dostępne. Uwielbiam ich dodatek w kompocie z rabarbaru. Całość słodzę nie tylko cukrem, ale też cukrem wanilinowym i podaje najlepiej schłodzony.
Kompot z rabarbaru
Proporcja na garnek o pojemności 5 litrów
Kompot z rabarbaru – składniki:
- 800 g łodyg z rabarbaru
- 250 g czerwonych owoców
- woda filtrowana
- troszkę ponad pół szklanki cukru
- cukier wanilinowy.
Kompot z rabarbaru – wykonanie:
- Rabarbar myć, odciąć liście, a łodygi rozdrobnić na nieduże kawałki 1-1,5 cm. Włożyć je do garnka, zasypać cukrem i chwilę karmelizować, smażąc. Gdy cukier zacznie brązowieć, dodać wodę. Na początku cukier może się zbić w bryłki, ale to nic – rozgotuje się.
- Do garnka dodać cukier, cukier wanilinowy oraz umyte czerwone owoce. Uzupełnić ilość wody do pełna.
- Kompot gotować około 15 minut, aby wszystkie owoce oddały swój aromat.
- Przestygnięty można przecedzić.
Tak przygotowany kompot jest intensywny. W razie potrzeby możesz go jeszcze rozcieńczyć.
Smacznego!
Zobacz ciasta z owocami:
Ciasto na maślance z kruszonką i owocami
Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką