Skip to content

Kompot z rabarbaru

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Kompot z rabarbaru to dla mnie zawsze pierwszy kompot w sezonie owocowo-warzywnym. Jego charakterystyczny smak uwielbia chyba każdy. Zawsze przygotowuję go w ilościach naprawdę dużych, bo od razu w pięciolitrowym garnku. Do środka oprócz rabarbaru dokładam czerwone owoce np. truskawki, porzeczki, maliny – to zależy od tego, jakie akurat są dostępne. Uwielbiam ich dodatek w kompocie z rabarbaru. Całość słodzę nie tylko cukrem, ale też cukrem wanilinowym i podaje najlepiej schłodzony.

kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

Proporcja na garnek o pojemności 5 litrów


Kompot z rabarbaru – składniki:

  •  800 g łodyg z rabarbaru
  • 250 g czerwonych owoców
  • woda filtrowana
  • troszkę ponad pół szklanki cukru
  • cukier wanilinowy.

 

Kompot z rabarbaru – wykonanie:

  1. Rabarbar myć, odciąć liście, a łodygi rozdrobnić na nieduże kawałki 1-1,5 cm. Włożyć je do garnka, zasypać cukrem i chwilę karmelizować, smażąc. Gdy cukier zacznie brązowieć, dodać wodę. Na początku cukier może się zbić w bryłki, ale to nic – rozgotuje się.
  2. Do garnka dodać cukier, cukier wanilinowy oraz umyte czerwone owoce. Uzupełnić ilość wody do pełna.
  3. Kompot gotować około 15 minut, aby wszystkie owoce oddały swój aromat.
  4. Przestygnięty można przecedzić.

 

Tak przygotowany kompot jest intensywny. W razie potrzeby możesz go jeszcze rozcieńczyć.

 

Smacznego! 

 

Zobacz ciasta z owocami:

Ciasto na maślance z kruszonką i owocami

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką 

Ciasto widelcem mieszane z owocami

Ciasto kubeczkowe

Ucierane ciasto z rabarbarem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.