Skip to content

Ciasto widelcem mieszane z owocami i kruszonką

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Ciasto widelcem mieszane to bardzo prosta propozycja na błyskawiczne ciasto, które zawsze się udaje. Jest na bazie proszku do pieczenia, więc nie musi wyrastać. A jak je zrobić? To naprawdę banalne – wszystkie składniki wsypujemy do naczynia i mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji, po czym przekładamy na blaszkę, posypujemy owocami i bach do pieca!  Po małej godzinie wyjmujemy pachnący wypiek, który smakuje i na ciepło z lodami i na zimno z filiżanką ulubionej kawy.

Jest bardzo wiele przepisów na ciasto widelcem mieszane, bo ile kucharek, tyle modyfikacji i każda dodaje coś od siebie. Tak samo jak ja, oryginalną recepturę też poprawiłam, dodając np. śmietanę kremówkę zamiast zwyczajnej dwunastki, aby było jeszcze pyszniej.

Dodałam borówki, jednak tego ciasta nadadzą niemal każde owoce. Najsmaczniej wychodzi z owocami lata: malinami, truskawkami, jagodami, porzeczkami. Ale pysznie też wyjdzie, jeżeli dodamy kawałki jabłek. Można także używać owoców mrożonych.

Na ciasto warto dodać kruszonkę (chyba że chcesz obniżyć kaloryczność ciasta, to zrezygnuj). Ja przygotowuję ją na bazie oleju, jest bardziej sypka, krucha, mniej zbita. Całość jest dzięki temu naprawdę pyszna! Wypiek wychodzi wilgotny i delikatny.

To ciasto rewelacyjnie się sprawdza, kiedy jedziemy nad wodę, robimy piknik czy mamy do pokonania długą trasę autem. Super dla podróżujących :-).

ciasto mieszne widelcem

Ciasto mieszane widelcem z owocami i kruszonką

Składniki na blaszkę o wymiarach 25x35cm.

Wychodzi dość niskie, więc jeżeli chcesz wyższe to zmniejsz blaszkę np. do 25×25


Ciasto mieszane widelcem – składniki.

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (można użyć także orkiszowej)
  • 4 jajka
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru

Na kruszonkę:

  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 1/4 szklanki oleju

Dodatkowo:

  • olej do posmarowania blaszki
  • 200 g owoców.

Ciasto widelcem mieszane – wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu i mieszać widelcem aż się połączą – krótko, tylko do połączenia składników. Przełożyć na posmarowaną blaszkę olejem, wyrównać, posypać owocami i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć temperaturę 170 stopni z termoobiegiem.

Przygotować kruszonkę. Olej, cukier i mąkę połączyć ze sobą. Aby uzyskać większą sypkość kruszonki, można dodać więcej mąki.

Po 20 minutach pieczenia, gdy ciasto już podrosło, posypać kruszonką.

Całość piec około 50 minut lub do suchego patyczka.

Smacznego!

 

3 komentarze

  1. Ola
    26 lipca, 2019 @ 12:28 pm

    Czy owoce mrozone nie zrobia nam zakalca??

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      26 lipca, 2019 @ 5:42 pm

      Nie powinny. Najpierw zapiekamy bez kruszonki. Jeżeli istnieje obawa, można je wcześniej otoczyć w mące ziemniaczanej.

      Reply

  2. dndj
    14 marca, 2020 @ 11:17 am

    jak doda się mrożone prosto z zamrażarki to w piecu puszcza wodę i ciasto jest mokre od lodu i pływa wodą z owoców takie mi wyszło, trzeba rozmrozić owoce i od lat wodę

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *