Skip to content

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami to ciasto, na które składa się: kruche ciasto kakaowe, budyniowa pianka, owoce i jasne kruche ciasto. Całość tworzy kilka warstw, które pachną budyniem i masełkiem, a dodatek owoców uzupełnia wszystko.

Do tego ciasta nadadzą się niemal każde owoce. Ja użyłam mrożonej borówki amerykańskiej, ponieważ w końcu muszę wykorzystać resztki zapasów z zeszłego lata. Można jednak użyć rabarbaru, świeżych drobnych owoców, czy truskawek. Truskawki są bardzo soczyste, więc warto je obsypać łyżką mąki ziemniaczanej przed wyłożeniem na ciasto. Można też na sam koniec oprószyć wierzch cukrem pudrem.

kruche ciasto

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

Forma 30×24 cm


Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami – składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g zimnego masła
  • 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • łyżka dobrego jakościowo kakao
  • dwa kubeczki owoców (te bardzo soczyste otoczyć mąką ziemniaczaną)

Pianka budyniowa:

  • 6 żółtek
  • 120 g proszku budyniowego (3 opakowania)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/3 szklanki oleju lub 100 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
  • 2 łyżki soku z cytryny.

 

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami:

  1. W pierwszej kolejności przygotować ciasto. Składniki na ciasto, czyli: mąka, żółtka, zimne masło, proszek do pieczenia oraz cukier puder włożyć do naczynia i szybko zagnieść.
  2. Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 1/4 do 3/4. Do tej większej części dodać kakao i wyrobić. Obie części uformować w wałeczki, zawinąć we folię spożywczą i schować do zamrażarki na 2 godziny (można też zostawić na dłużej).
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej spód zetrzeć jasną część ciasta i przycisnąć delikatnie dłonią. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Temperatura pieczenia to 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Podpieczone wyjąć i zabrać się za przygotowanie pianki budyniowej.
  4. Cukier oraz proszek budyniowy połączyć ze sobą.
  5. Zimne białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywno. Stale ubijając dodawać łyżka po łyżce cukier z proszkiem budyniowym. Miksować do momentu aż cukier się wchłonie. Następnie dodać sok z cytryny, połączyć. Na końcu cieniutką stróżką wlewać masło lub olej i jednocześnie miksować.
  6. Piankę wyłożyć na podpieczony spód. Wysypać na nią owoce i zetrzeć zamrożoną, jasną część ciasta.
  7. Piec przez 50 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
  8. Uchylić drzwiczki, po chwili wyjąć ciasto i zostawić do przestygnięcia.

SMACZNEGO

 

Zobacz podobne:

Amerykańska szarlotka

Kruche ciasto z pianką i rabarbarem

Sernik z truskawkami i kruszonką

Mini galette z rabarbarem, truskawkami i lodami

kruche ciasto z budyniową pianką

 

3 komentarze

  1. Natalia
    26 maja, 2020 @ 6:12 pm

    Fajny przepis!

    Reply

  2. Małgorzata
    19 kwietnia, 2021 @ 4:39 pm

    Coś ten przepis nie halo! 6 zółtek do ciasta i 6 żółtek do pianki budyniowej, gdzie jest napisane ubić białka. Wyłożyć na spód jasną część i na wierzch jasną część…? A gdzie kakaowa? Kto to pisze?!

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      23 kwietnia, 2021 @ 10:29 am

      Punkt drugi i piąty polecam przeczytać 🙂 Wszystko jest w porządku.

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *