Skip to content

Rabarbarowa chmurka – kruche ciasto z piank? i rabarbarem.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Je?eli szukasz przepisu na sprawdzone ciasto, kt?re ma w sobie budy? ( a raczej budyniow? piank? a’la ptasie mleczko) oraz owoce, to to ciasto sprawdzi si? idealnie. Jeden z przepis?w naszych mam i bab? , kt?ry jest stosunkowo ?atwy. Jednak do?? czasoch?onny, gdy? ciasto trzeba robi? w dw?ch rzutach. Wa?niejsze jednak jest to, ?e to ciasto to pewniak. Na prawd? bardzo trudno je zepsu? a zar?czam, ?e jak ju? spr?bujesz to b?dziesz tylko zmienia? owoce i regulowa? cukier w piance. Sezon na ciasta z owocami stoi przed nami otwarty 🙂
Dorwa?am w ogrodzie rabarbar. Pierwszy i m?odziutki – taki w?a?nie jest najlepszy do ciasta. Stare i przero?ni?te ?odygi s? ju? twarde i nie poleca si? ich spo?ywania. W sklepach raczej jeszcze ci??ko jest go dosta?, ale jak tylko si? pojawi to warto o nim pomy?le?. To warzywko jest nie tylko dobre do ciast, ale te? kompot?w. Warto zapami?ta? to, ?e im czerwie?sza ?odyga rabarbaru tym s?odszy jest jego smak 🙂

Sk?adniki na blaszk? 20×30 cm:

  • 2,5 szklanki maki pszennej tortowej
  • 6 ???tek
  • 2 ?y?eczki proszku do pieczenia
  • 250 gram mas?a lub margaryny
  • 3 ?y?ki drobnego cukru do wypiek?w
Mas?o posieka?, do?o?y? wszystkie wy?ej wymienione sk?adniki i szybko ale dok?adnie zagnie??. Ciasto podzieli? na dwie cz??ci. Jedn? wi?ksz? a drug? mniejsz? ( 70% i 30% ciasta). Mniejsz? cz??? zawin?? w foli? spo?ywcz? i schowa? do zamra?arki. Drug? natomiast wy?o?y? na blaszk? wcze?niej wy?o?on? papierem do pieczenia. Wstawi? do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 20 minut (lub kr?cej/d?u?ej – ciasto musi si? zarumieni? i odej?? od brzeg?w formy). Zostawi? do wych?odzenia.
Dodatkowo:
  • 0,5 kg ?odyg rabarbaru
  • 4 ?y?ki cukru
Rabarbar obra? z wierzchniej warstwy sk?rki. Pokroi? w kostk? i zasypa? cukrem.

Sk?adniki na piank?:

  • 6 bia?ek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru pudru  
  • p?? szklanki oleju rzepakowego lub s?onecznikowego
  • 80 g proszku budyniowego ( 2 opakowania) – smak waniliowy lub ?mietankowy bez cukru
Bia?ka ubi? na sztywno, na bardzo sztywno – tak jak na bez?, czyli a? zaczn? powstawa? p?cherzyki powietrza w pianie. Stopniowo dodawa? cukier puder stale ubijaj?c. Nast?pnie doda? cukier waniliowy i kolejno proszek budyniowy. Ca?o?? dok?adnie po??czy?. Na samym ko?cu do masy dola? cienkim strumieniem lub po ?y?ce – olej. Wkr?ci? go mikserem w mas?. 
Mas? budyniow? wyla? na upieczony wcze?niej sp?d ciasta. Odcedzi? rabarbar, roz?o?y? go r?wno na masie. Z zamra?arki wyj?? ciasto, zetrze? je na wierzch.
Ca?o?? wstawi? do rozgrzanego ponownie piekarnika do 170 stopni, piec oko?o 30 minut – tak by wierzchnia warstwa ciasta si? zarumieni?a.
ps. Je?eli masz du?e jajka, mo?esz skorzysta? z 5 sztuk a nie 6 jak w przepisie.
Mo?na posypa? cukrem pudrem i SMACZNEGO!
Pozdrawiam cieplutko 🙂

6 komentarzy

  1. Profesjonalne buty do ta?ca
    27 kwietnia, 2015 @ 12:25 pm

    Ale mi si? teraz takiego ciacha zachcia?o 🙂 Wygl?da wybornie!

    Reply

  2. Anonimowy
    15 maja, 2015 @ 3:04 pm

    ja robi? takie z malinami, pyyyychaa

    Reply

  3. Magdalena P.
    15 maja, 2015 @ 9:25 pm

    brzmi smacznie 😉

    Reply

  4. Sylwia
    18 maja, 2015 @ 6:34 pm

    p??na godzina a ja bym jad?a!

    Reply

  5. Katarzyna Stryjewska
    16 sierpnia, 2015 @ 9:05 pm

    …z malinami najwspanialsze i z bita smietana na gorze i.. powtykanymi malinami z jagodami, tez powiem nie skromnie – fantazja !!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *