Co pasuje smakowo do truskawek? Czekolada, zawsze. Takie po??czenie smakowe jest idealnym uzupe?nieniem do kawy i takie po??czenie znajduje si? w dzisiejszym przepisie. Gor?co zach?cam do spr?bowania, sezon na truskawki pewnie potrwa jeszcze tylko dwa tygodnie, jak nie kr?cej. Samo ciasto za? warte jest grzechu 🙂 Jest ob??dnie czekoladowe i mocno owocowe. Nazw? dla ciasta wybrali obserwatorzy profilu bloga na Fabebook’u.
Ciasto do bardzo trudnych nie nale?y. Biszkopt mo?na zast?pi? ciemnymi czekoladowymi biszkoptami, je?eli kto? obawia si? domowych wypiek?w. Jednak przepis na sp?d czekoladowy jest pewny i pojawia si? ju? na blogu kt?ry? raz (np. tu) – jak sami widzicie wychodzi zawsze.
Sk?adniki na ciasto o tradycyjnych wymiarach, oko?o 25×36 cm.
Przepis w?asny.
Sk?adniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka m?ki pszennej tortowej
- 1 szklanka drobnego cukru
- 2 du?e ?y?ki kakao
Bia?ka oddzieli? od ???tek. M?k? pszenn? przesia? wraz z kakao. Bia?ka ubi? na sztywno, ale kr?tko – wa?ne by ich nie „przebi?”. Ca?y czas miksuj?c stopniowo dodawa? ?y?ka po ?y?ce cukier, nast?pnie ???tko, tak?e jedno po drugim. Na ko?cu dodajemy tak?e stopniowo m?k?.
Piec w nagrzanym piekarniku 25 minut z termoobiegiem, temp. 160 stopni, na papierze do pieczenia. Po tym czasie wyj??, zrzuci? na pod?og? (w formie) z oko?o 30 cm. Ponownie wstawi? do piekarnika pozostawiaj?c uchylone drzwiczki, by stopniowo styg?.
Dla tych kt?rzy nie wiedz?:
Rzucanie biszkoptu ma na celu wyr?wnanie ci?nienia wewn?trz ciasta, dzi?ki temu ciasto nie opada – WYCHODZI ZAWSZE. Szczerze? Ba?abym si? doda? proszek do pieczenia, gdy? to w?a?nie po nim najcz??ciej ciasta opadaj?. Pisa?am o tym w przepisie na jasny biszkopt.
Gdy biszkopt jest ch?odny nas?czy? go kaw? z cukrem (p?? szklanki wystarczy).
Sk?adniki na kremow? warstw?:
- 0,5 l ?mietany krem?wki 30 lub 36 %
- ?elatyna spo?ywcza – 4 ?y?eczki na 1/4 szklanki wody
- 2 ?y?ki dobrego kakao
- cukier puder – 4 ?y?ki
?elatyn? rozrobi? wg. opisu na opakowaniu w proporcji – 4 ?y?eczki na 1/4 szklanki wody.
Krem?wk? ubi? na bardzo sztywno, doda? stopniowo ?y?ka po ?y?ce cukier i kakao – stale ubijaj?c. Na koniec doda? t??ej?c? ?elatyn?.
Mas? roz?o?y? r?wno na biszkopt. Wstawi? do lod?wki. W czasie kiedy masa b?dzie t??e?, przygotowa? fru?elin?.
Fru?elina truskawkowa:
Sk?adniki:
- 80 dag czerwonych, dojrza?ych i s?odziutkich truskawek
- sok wyci?ni?ty z 1 cytryny
- 2 ?y?ki m?ki ziemniaczanej (rozpuszczone w 100 ml zimnej wody)
- 2 ?y?ki ?elatyny namoczonej w 1/4 szklanki zimnej wody
- cukier – p?? szklanki lub wi?cej w zale?no?ci od s?odyczy truskawek.
Truskawki umy?, podzieli? na p??, lub wi?ksze na cztery cz??ci. W?o?y? do garnuszka, doda? cukier. W??czy? palnik, podgrzewa? a? cukier si? rozpu?ci. Doda? sok z cytryny oraz m?k?, stale mieszaj?c doprowadzi? do wrzenia. Wy??czy? panik, doda? ?elatyn?, ca?o?? wymiesza? i odstawi? by przestyg?a.
Wy?o?y? na ciasto kiedy fru?elina jest ju? prawie zimna – jednak musi da? si? jeszcze miesza?, czyli przed ostatecznym st??eniem.
Sch?odzi?. Przechowywa? w lod?wce.
Smacznego! 🙂
5 czerwca, 2015 @ 8:50 am
Ciasto prezentuje si? bardzo apetycznie,
6 czerwca, 2015 @ 11:22 am
Dzi?kuj? 🙂
5 czerwca, 2015 @ 9:27 am
MMMmmm….PYCHOTKA ! PI?KNE ZESTAWIENIE KOLOR?W I SMAK?W;) JA ZAPRASZAM NA ''TRUSKAWKOWO=JOGURTOWE CIASTO'' POZDRAWIAM
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/06/ciasto-truskawkowo-jogurtowe.html
5 czerwca, 2015 @ 9:50 am
Ob??dne pyszno?ci 🙂 b?d? robi? 🙂
6 czerwca, 2015 @ 5:06 pm
Mmm, pycha! Uwielbiamy truskawki! To musi by? nieziemskie po??czenie.
6 czerwca, 2015 @ 6:49 pm
Nie mog? napatrze? si? na zdj?cia, coraz pi?kniejsze robisz 😀
6 czerwca, 2015 @ 8:49 pm
Bardzo mi mi?o, dzi?kuj? 🙂
16 czerwca, 2015 @ 7:53 am
?wietne ciacho 🙂