Skip to content

Truskawki zapiekane pod czekoladowym koglem-moglem.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Kiedy ma się ogromną ochotę na coś słodkiego… Kiedy nie ma się zbyt dużo czasu a za chwilkę wpadnie przyjaciółka na pogaduchy… Kiedy chcemy skusić dzieciaki na odrobinę słodyczy… Wtedy wystarczy mieć garść owoców i kilka jajek by wyczarować fantastyczny deser. Deser owocowy i słodki, zapiekany a jednocześnie wilgotny. Najlepiej jest zrobić taki deser w kokilkach, kubeczkach. Można zjeść ciepły a jeszcze lepiej odczekać aż przestygnie. Poezja…

Składniki na 5 kokilek/kubeczków:

  • 30-40 dag świeżych owoców ( mogą być także z kompotu) – u mnie truskawki, im słodsze tym lepiej
  • 3 białka i 1 żółtko
  • 2 łyżki stołowe cukru pudru, lub więcej jeżeli owoce mają kwaskowy posmak
  • 1 łyżka dobrego kakao

Wykonanie:

W pierwszej kolejności rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Grzałka góra-dół, lub termoobieg.

Owoce umyj, usuń zielone części, szypułki. Pokrój na drobniejsze części i rozłóż na spód naczyń. Jeżeli są kwaśne, lekko oprósz cukrem pudrem.Białka ubij na bardzo sztywno, na najwyższych obrotach miksera. Dodaj żółtko i stale miksując dodaj cukier a następie kakao.

Jednolitą masę rozlej równo w każdą kokilkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj aż wierzch się mocno zarumieni (ale nie przypali). Około 15 minut. Masa lekko urośnie, więc należy pamiętać by nie zapełniać kokilek aż po same brzegi.

Smacznego 🙂
Pozdrawiam, Kasia.

6 komentarzy

  1. http://co-dzis-zgotowac.blog.pl/
    18 czerwca, 2015 @ 5:05 pm

    wygląda pysznie muszę koniecznie spróbować, a próbowałaś w dużym naczynku i tak jakby do krojenia? zapraszam do siebie http://co-dzis-zgotowac.blog.pl/

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      18 czerwca, 2015 @ 5:14 pm

      To danie raczej lepiej jest zrobić w osobnych naczyniach. Jak pisałam jest wilgotne, Zwłaszcza od spodu gdyż owoce puszczają sok, który przecież się nie upiecze 🙂 Może z jakimiś twardymi owocami np. jabłkami w naczyniu żaroodpornym dałoby radę. Można zrobić w gładkich kubkach. One raczej znoszą dobrze wysokie temperatury 🙂

      Reply

  2. lencia.pl
    18 czerwca, 2015 @ 6:55 pm

    Jestem na diecie jeszcze 2 tygodnie ale na to chyba w weekend się skuszę 😉

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      18 czerwca, 2015 @ 7:06 pm

      Zamiast cukru możesz użyć slodzik czy coś podobnego 🙂 tutaj tylko cukier ma zbędne kalorie 🙂

      Reply

    • lencia.pl
      18 czerwca, 2015 @ 7:21 pm

      Tak, tylko słodzików mam już dość 🙂 Zrobię z cukrem i tyle 🙂

      Reply

  3. Martyna i Paulina Kwiatkowskie
    23 czerwca, 2015 @ 2:51 pm

    Nie jadłyśmy nigdy nic takiego, a musi być przepyszne!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *