Składniki na 5 kokilek/kubeczków:
- 30-40 dag świeżych owoców ( mogą być także z kompotu) – u mnie truskawki, im słodsze tym lepiej
- 3 białka i 1 żółtko
- 2 łyżki stołowe cukru pudru, lub więcej jeżeli owoce mają kwaskowy posmak
- 1 łyżka dobrego kakao
Wykonanie:
W pierwszej kolejności rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Grzałka góra-dół, lub termoobieg.
Owoce umyj, usuń zielone części, szypułki. Pokrój na drobniejsze części i rozłóż na spód naczyń. Jeżeli są kwaśne, lekko oprósz cukrem pudrem.Białka ubij na bardzo sztywno, na najwyższych obrotach miksera. Dodaj żółtko i stale miksując dodaj cukier a następie kakao.
Jednolitą masę rozlej równo w każdą kokilkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj aż wierzch się mocno zarumieni (ale nie przypali). Około 15 minut. Masa lekko urośnie, więc należy pamiętać by nie zapełniać kokilek aż po same brzegi.
Smacznego 🙂
Pozdrawiam, Kasia.
http://co-dzis-zgotowac.blog.pl/
18 czerwca, 2015 @ 5:05 pm
wygląda pysznie muszę koniecznie spróbować, a próbowałaś w dużym naczynku i tak jakby do krojenia? zapraszam do siebie http://co-dzis-zgotowac.blog.pl/
Katarzyna Rzepecka
18 czerwca, 2015 @ 5:14 pm
To danie raczej lepiej jest zrobić w osobnych naczyniach. Jak pisałam jest wilgotne, Zwłaszcza od spodu gdyż owoce puszczają sok, który przecież się nie upiecze 🙂 Może z jakimiś twardymi owocami np. jabłkami w naczyniu żaroodpornym dałoby radę. Można zrobić w gładkich kubkach. One raczej znoszą dobrze wysokie temperatury 🙂
lencia.pl
18 czerwca, 2015 @ 6:55 pm
Jestem na diecie jeszcze 2 tygodnie ale na to chyba w weekend się skuszę 😉
Katarzyna Rzepecka
18 czerwca, 2015 @ 7:06 pm
Zamiast cukru możesz użyć slodzik czy coś podobnego 🙂 tutaj tylko cukier ma zbędne kalorie 🙂
lencia.pl
18 czerwca, 2015 @ 7:21 pm
Tak, tylko słodzików mam już dość 🙂 Zrobię z cukrem i tyle 🙂
Martyna i Paulina Kwiatkowskie
23 czerwca, 2015 @ 2:51 pm
Nie jadłyśmy nigdy nic takiego, a musi być przepyszne!