Skip to content

Mini galette z truskawkami, karmelizowanym rabarbarem i gałką lodów waniliowych z oreo

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Mini galette z truskawkami, karmelizowanym rabarbarem i gałką lodów waniliowych z oreo. Smakuje tak samo jak brzmi, a nawet jeszcze lepiej. Rustykalne tarty wkradły się w moje łaski już jakiś czas temu. Zdecydowanie wybieram je nad tradycyjnymi. Nieskomplikowane kruche ciasto, które możemy nafaszerować przeróżnymi dodatkami, jest bardzo proste i zniewalająco pyszne. Zaginamy jego brzegi ku górze, zamykając tym samym farsz i pieczemy. A potem się zachwycamy. Bardzo. Takie galette podajemy jeszcze ciepłe, wyjęte niedawno z piekarnika, z dodatkiem lodów waniliowych. Ciepło kruchego ciasta z pachnącymi owocami i topniejące lody… Takie rzeczy tylko w domu moi kochani 🙂 W żadnej piekarni nie dostaniecie takiego deseru.

Mini galette z truskawkami, karmelizowanym rabarbarem i gałką lodów waniliowych z oreo

Składniki na 6 sztuk.

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki drobnych wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 120 g zimnego masła
  • 60 ml zimnego kefiru lub maślanki

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu, najpierw posiekać nożem, następnie szybko zagnieść. Zbić w kulkę, zawinąć w folię i schować do lodówki na godzinę. W tym czasie naszykować pozostałe składniki.

 

Pozostałe składniki:

  • 600-800 ml lodów waniliowych
  • 6 łodyg rabarbaru
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki miodu
  • sok z połowy pomarańczy
  • 400 g słodziutkich truskawek
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • roztrzepane białko jajka z dodatkiem łyżki mleka do posmarowania ciasta

 

Wykonanie:

Rabarbar umyć, pokroić na nieduże kawałki około 2 cm i wrzucić na patelnię razem z cukrem. Podgrzać, aż cukier się rozpuści i wtedy dodać miód oraz sok z pomarańczy. Smażyć kilka minut, aż rabarbar zmięknie.

Truskawki obrać, umyć i pokroić na drobniejsze kawałki. Wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej i dwiema łyżkami cukru.

Ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą rozwałkować przez folię na koło o grubości około 3 mm. Na ciasto nakładać po porcji truskawek i rabarbaru, tak, aby brzegi były wolne. Następnie zawinąć brzegi ku środkowi. Można pomóc sobie zwilżonym nożem. Wierzch posmarować białkiem jaja.

Ciasto pieczemy przez 25 minut, na piękny, lekko brązowy kolor. Gdy mini gallette lekko przestygnie, tak by nie było parzące, podajemy z gałką lodów.

 

Smacznego!

 

<<Zobacz przepis na galette z młodą kapustą>>

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *