Skip to content

Śledzie po sułtańsku – sałatka śledziowa z rodzynkami

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Śledzie po sułtańsku stały się ostatnio moimi ulubionymi śledzikami. To bardzo prosta w wykonaniu sałatka, która może stać w zamkniętym słoiczku z powodzeniem nawet tydzień i sprawdza się nie tylko na święta, ale także na co dzień. W jej składzie znajdziemy słodko-kwaśny sos pomidorowy, rodzynki sułtańskie, cebulę oraz oczywiście śledzie. Całość jest tak pyszna, że każdy pyta o ten przepis 🙂 Ja sama dostałam go od znajomej, i tylko odrobinę zmodyfikowałam pod mój smak.

Powiem tylko tyle: te śledzie są rewelacyjne.

śledzie po sułtańsku

Śledzie po sułtańsku


Śledzie po sułtańsku – składniki:

Szklanka = 250 ml

  • 1/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki wody
  • 300 g koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 listki laurowe
  • 12 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 cebule
  • 1 kg śledzi matiasów z solanki
  • 2/3 szklanki octu 10%
  • 150 g rodzynków.

 

Śledzie po sułtańsku – wykonanie:

  1.  Śledzie zalać zimną wodą i zostawić na pięć godzin, aby zgubiły nadmiar soli.
  2. Do rondla wlać wodę, olej, koncentrat pomidorowy i wymieszać. Dołożyć cukier, przyprawy, rodzynki oraz cztery cebule wcześniej obrane i pokrojone w cieniutkie paseczki. Całość zagotować i na małej mocy palnika smażyć przez 5 minut. Wyłączyć, zostawić do przestygnięcia.
  3. Do chłodnego sosu wmieszać ocet.
  4. Śledzie odsączyć z wody i pokroić na paseczki o szerokości 2 centymetry. Dołożyć do wcześniej przygotowanego sosu i połączyć.
  5. Sałatkę wstawić do lodówki. Najlepsza jest, gdy poleży kilka godzin i się przegryzie.

 

SMACZNEGO!

 

Zobacz także:

Sałatka ze szpinaku i żurawiny

Tatar ze śledzia 

Sałatka z burakiem i karmelizowaną gruszką 

Carpaccio z buraka

Sałatka z selerem naciowym i kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *