Kotlety ruskie to kotlety, które składają się z ziemniaków, sera białego oraz przesmażonej cebulki, czyli… z farszu na pierogi ruskie 😉
Jeżeli macie ochotę na tego rodzaju smaki, to te kotlety będą jak znalazł. Warto doprawić je dość mocno, aby były wyraziste. Wychodzą bardzo fajne, ponieważ są delikatne w środku, ale skórka wierzchnia jest chrupiąca.
Ziemniaki do tych kotlecików najlepiej ugotować dnia poprzedniego, zwiększając ich ilość przy okazji poprzedniego obiadu. Wtedy ich przygotowanie będzie mniej czasochłonne, a zimne ziemniaki są do tego przepisu najlepsze.
Polecam, jeżeli szukacie czegoś bezmięsnego.
Kotlety ruskie
Składniki na około 12-15 kotletów
Kotlety ruskie – składniki:
- 1-1,2 kg ugotowanych ziemniaków
- 400 g dobrego białego sera
- 2 białe cebule
- tłuszcz do podsmażenia
- 2 jajka do ciasta + 2 jajka do panierowania
- sól
- pieprz
- bułka tarta do panierowania
Kotlety ruskie – wykonanie:
- Ugotowane i wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, aby były gładkie.
- Biały ser także przecisnąć, jeżeli nie jest wcześniej mielony.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Zostawić, aby ostygła.
- Składniki na ciasto umieścić w naczyniu. Ziemniaki, dwa jajka, ser, cebulę wyrobić. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ciasto wchłonie sporo soli i sporo pieprzu. Ja daję dwie łyżeczki soli i łyżeczkę pieprzu.
- Z ciasta formować kotleciki. Panierować je w roztrzepanym jajku i następnie otoczyć w bułce tartej.
- Smażyć na rumiany kolor po obu stronach.
Kotlety te będą dobrze smakować z kaszą, sosem pieczarkowym i surówką coleslaw lub inną ulubioną.
SMACZNEGO!