Skip to content

Kotlety ruskie

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Kotlety ruskie to kotlety, które składają się z ziemniaków, sera białego oraz przesmażonej cebulki, czyli… z farszu na pierogi ruskie 😉

Jeżeli macie ochotę na tego rodzaju smaki, to te kotlety będą jak znalazł. Warto doprawić je dość mocno, aby były wyraziste. Wychodzą bardzo fajne, ponieważ są delikatne w środku, ale skórka wierzchnia jest chrupiąca.

Ziemniaki do tych kotlecików najlepiej ugotować dnia poprzedniego, zwiększając ich ilość przy okazji poprzedniego obiadu. Wtedy ich przygotowanie będzie mniej czasochłonne, a zimne ziemniaki są do tego przepisu najlepsze.

Polecam, jeżeli szukacie czegoś bezmięsnego.

kotlety ruskie

Kotlety ruskie

Składniki na około 12-15 kotletów


Kotlety ruskie – składniki:

  • 1-1,2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 400 g dobrego białego sera
  • 2 białe cebule
  • tłuszcz do podsmażenia
  • 2 jajka do ciasta + 2 jajka do panierowania
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do panierowania

 

Kotlety ruskie – wykonanie:

  1. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, aby były gładkie.
  2. Biały ser także przecisnąć, jeżeli nie jest wcześniej mielony.
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Zostawić, aby ostygła.
  4. Składniki na ciasto umieścić w naczyniu. Ziemniaki, dwa jajka, ser, cebulę wyrobić. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ciasto wchłonie sporo soli i sporo pieprzu. Ja daję dwie łyżeczki soli i łyżeczkę pieprzu.
  5. Z ciasta formować kotleciki. Panierować je w roztrzepanym jajku i następnie otoczyć w bułce tartej.
  6. Smażyć na rumiany kolor po obu stronach.

Kotlety te będą dobrze smakować z kaszą, sosem pieczarkowym i surówką coleslaw lub inną ulubioną.

SMACZNEGO!

kotlety ruskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.