Skip to content

Tatar ze śledzia z palonymi ziemniakami

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Tatar ze śledzia to moja kolejna propozycja na Boże Narodzenie. Mam nadzieję, że skorzystacie i bardzo zachęcam. Przepis jest niezwykle prosty i naprawdę bardzo, bardzo smaczny. Bo tatar ze śledzia, to tak naprawdę bardziej pyszna sałatka, aniżeli surowa ryba.

Do tego przepisu użyłam śledzi ze zlewy octowej, które dzięki temu są wyraziste, kruche – kupisz je w każdym sklepie. Całość zupełnie nie przypomina w smaku surowej ryby czy mięsa – to wspaniała alternatywa dla typowo surowych dań, których wiele osób musi unikać.  Do tego śledzia proponuję palone ziemniaki, które są aromatyczne i pasują bardziej niż cokolwiek innego.

Tatar ze śledzia z palonymi ziemniakami


Tatar ze śledzia – składniki:

  • 1 jabłko
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 250 ml wody przefiltrowanej
  • 400 g filetów śledzi ze zlewy octowej
  • pół cebuli
  • 3 ogórki konserwowe
  • mały słoiczek pieczarek konserwowanych
  • pieprz świeżo zmielony
  • łyżka musztardy stołowej
  • łyżka miodu

Tatar ze śledzia – wykonanie:

Jabłko obrać ze skórki, pokroić bardzo drobniutko i włożyć na sito. Wodę połączyć z cytryną i zamoczyć na chwilę w niej jabłka, po czym je odsączyć a samą zalewę wylać.  Dzięki temu jabłka nie zmienią koloru.

Ze śledzi usunąć skórkę jeżeli odchodzi, pokroić je drobno. Cebulę, pieczarki, ogórki także pokroić na bardzo drobną kostkę.

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i doprawić do smaku pieprzem, musztardą oraz miodem.


Palone ziemniaki:

  • 1 kg ziemniaków
  • sól gruboziarnista morska
  • zioła prowansalskie
  • główka ząbków czosnku
  • oliwa
  • gęsta śmietana ukwaszana 18 i więcej %

Ziemniaki ugotować w mundurkach na prawie miękko.  Odcedzić, obrać i połamać na mniejsze kawałki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blaszce, posypać obficie ziołami i solą. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Następnie opalić ziemniaki przy pomocy palnika (lub jeżeli nie masz możesz nawet nad kuchenką przy pomocy widelca, lub metalowych szczypiec).


Tatar ze śledzia z palonymi ziemniakami – wykonanie końcowe:

Na talerzu układać tatar, gorące ziemniaki oraz odrobinę śmietany. Można dodać także większe kawałki śledzia.

Smacznego!

 

Zobacz inne świąteczne przepisy. 

1 Comment

  1. Agnieszka Krawczyk
    8 grudnia, 2018 @ 11:42 am

    Fajny, prosty przepis. 🙂 Chętnie coś takiego zjem, a smak na śledzia mam teraz sporego. hehe Pozdrawiam serdecznie. 🙂

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.