Skip to content

Ciasto kubeczkowe z truskawkami

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Ciasto kubeczkowe! To fajne jogurtowe ciasto pochodzące z Francji robi się, odmierzając kubeczkiem porcję składników. Kubeczek po jogurcie zostawiamy jako miarkę, a następnie dodajemy kubeczek tego, kubeczek tamtego… A potem mieszamy, łyżką i to krótko! Tylko do połączenia składników. I już! Całość wychodzi cudownie wilgotna z racji dodatku jogurtu, długo zachowuje świeżość, a z sezonowymi owocami umili każdy, nawet zwyczajny deszczowy dzień.

ciasto kubeczkowe

Ciasto kubeczkowe z truskawkami 

Składniki na małą blaszkę 20×20


Ciasto kubeczkowe z truskawkami – składniki:

  • kubek jogurtu naturalnego 180 g – 200 g (kubek myjemy i zostawiamy na miarkę)
  • 3 kubki mąki pszennej
  • 1 kubek oleju 
  • 1 kubek jajek (wchodzą 3 duże jajka)
  • 2 kubki cukru
  • 2 kubki truskawek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

 

Ciasto kubeczkowe z truskawkami – wykonanie: 

Truskawki umyć, usunąć szypułki. 

Do miski wlać kubeczek jogurtu, kubeczek jajek, kubeczek oleju. Całość za pomocą łyżki połączyć na jednolitą masę. Do tego dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier. Wymieszać łyżką, krótko i delikatnie! Pomieszać tylko tak, aby składniki się połączyły.

Ciasto wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, wierzch udekorować truskawkami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 40 minut lub do suchego patyczka. 

Ciasto jest słodkie, nie wymaga dodatkowego cukru pudru, chociaż ładniej z nim wygląda 😉

 

Smacznego!

Zobacz inne ciasta na stronie.

ciasto kubeczkowe

 

 

3 komentarze

  1. Wiola
    30 maja, 2019 @ 3:16 pm

    Czy można użyć truskawek mrożonych? Jeśli tak, to czy trzeba je wcześniej rozmrozić przed wyłożeniem na ciasto?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      30 maja, 2019 @ 3:18 pm

      Myślę, że nie będzie żadnego problemu 🙂 Nie rozmrazam nigdy truskawek i innych owoców do ciast. Udanego wypieku!

      Reply

  2. świetne ciacho
    1 października, 2021 @ 2:05 pm

    świetne i szybkie ciasto, robiłam już kilka razy z różnymi owocami

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *