Ciasto kubeczkowe! To fajne jogurtowe ciasto pochodzące z Francji robi się, odmierzając kubeczkiem porcję składników. Kubeczek po jogurcie zostawiamy jako miarkę, a następnie dodajemy kubeczek tego, kubeczek tamtego… A potem mieszamy, łyżką i to krótko! Tylko do połączenia składników. I już! Całość wychodzi cudownie wilgotna z racji dodatku jogurtu, długo zachowuje świeżość, a z sezonowymi owocami umili każdy, nawet zwyczajny deszczowy dzień.
Ciasto kubeczkowe z truskawkami
Składniki na małą blaszkę 20×20
Ciasto kubeczkowe z truskawkami – składniki:
- kubek jogurtu naturalnego 180 g – 200 g (kubek myjemy i zostawiamy na miarkę)
- 3 kubki mąki pszennej
- 1 kubek oleju
- 1 kubek jajek (wchodzą 3 duże jajka)
- 2 kubki cukru
- 2 kubki truskawek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Ciasto kubeczkowe z truskawkami – wykonanie:
Truskawki umyć, usunąć szypułki.
Do miski wlać kubeczek jogurtu, kubeczek jajek, kubeczek oleju. Całość za pomocą łyżki połączyć na jednolitą masę. Do tego dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier. Wymieszać łyżką, krótko i delikatnie! Pomieszać tylko tak, aby składniki się połączyły.
Ciasto wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, wierzch udekorować truskawkami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 40 minut lub do suchego patyczka.
Ciasto jest słodkie, nie wymaga dodatkowego cukru pudru, chociaż ładniej z nim wygląda 😉
Smacznego!
Zobacz inne ciasta na stronie.
Wiola
30 maja, 2019 @ 3:16 pm
Czy można użyć truskawek mrożonych? Jeśli tak, to czy trzeba je wcześniej rozmrozić przed wyłożeniem na ciasto?
Katarzyna Rzepecka
30 maja, 2019 @ 3:18 pm
Myślę, że nie będzie żadnego problemu 🙂 Nie rozmrazam nigdy truskawek i innych owoców do ciast. Udanego wypieku!
świetne ciacho
1 października, 2021 @ 2:05 pm
świetne i szybkie ciasto, robiłam już kilka razy z różnymi owocami